Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Sürgősségi osztályt kaphat az Erzsébet-kórház

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Erzsébet-kórházban a jelenlegi sürgősségi fogadóhelyet osztállyá alakítanák át. A 285,6 millió forintba kerülő beruházást pályázati pénzből valósítanák meg. Ha elkészül a sürgősségi osztály, nem kell Szegedre szállítani a mentőnek a sürgősségi betegellátásra szoruló vásárhelyieket.
A legutóbbi közgyűlésen a képviselők megszavazták annak a pályázatnak az önerejét – 28,56 millió forintot – , melyet az Erzsébet Kórház és Rendelőintézet ad be sürgősségi osztály kialakítására. Most ugyanis az intézmény belgyógyászati ambulanciája mellett csak egy sürgősségi fogadóhely működik.

– A beutalási rend szerint a sürgősségi betegellátásra szoruló vásárhelyi, mindszenti, mártélyi és székkutasi betegeket a mentő Szegedre és Szentesre viszi – tudtuk meg Kallai Árpád főigazgatótól.

Azért kell osztállyá átalakítani a fogadóhelyet, mert ezzel mind a finanszírozásban, mind az ellátás infrastruktúrájában magasabb kategóriát képvisel. A cél, hogy a vásárhelyi ellátási körzethez tartozóknak ne kelljen annyit utazniuk mentővel. Ugyanis a fekvőbeteg-ellátásra szorulókat a sürgősségi ellátást követően rendre visszaszállították Vásárhelyre.

Jelenleg csak sürgősségi fogadóhely működik Vásárhelyen. Fotó: Tésik Attila
Jelenleg csak sürgősségi fogadóhely működik Vásárhelyen.
Fotó: Tésik Attila

A kialakítandó sürgősségi osztályon a betegek diagnosztikus vizsgálata és állapotmeghatározása időveszteség nélkül történik, amely után belgyógyászati vagy sebészeti ellátásra irányítható a páciens. Így az ellátást és megfigyelést helyben végzik.

A fejlesztésnek köszönhetően nemcsak mérséklődik a beteg állapotát súlyosbító időveszteség, hanem jelentősen javul az ellátottak megelégedettsége is. Ráadásul a költségek is csökkenek, hiszen nem kell a mentőautóknak annyi kilométert futniuk.

A 285,6 milliós beruházás finanszírozására kétfordulós pályázatot írtak ki. Hamarosan beadják a szükséges dokumentumokat, hogy minél gyorsabban el lehessen kezdeni a kivitelezést. A tervek szerint az Erzsébet-kórházban egy külön épületben alakítanák ki az új osztályt.

Olvasóink írták

  • 3. Vérszem 2008. július 15. 21:37
    „"Kaphat", "valósítanák meg", "hamarosan beadják". Álmodni szabad, de nem biztos, hogy édes az ébredés. Kórházunk már sokat kapott, mióta fel akarták kötni a minisztert, de azért nem kéne vérszemet kapni.”
  • 2. bespin 2008. július 15. 18:20
    „Reméljük nem úgy indul, mint annak idején az SBO a II.kórházban. A makói kórház jelenlegi főigazgatója sokat tudna mesélni róla.”
  • 1. pederzoli 2008. július 15. 16:52
    „Ennek csak örülni tudok,és tiszta szívből szurkolni,hogy sikerüljön. Amennyiben összejön,azzal a döntéshozók ( már országos szinten értve ) ,végképp elismerik,hogy az általam egészségügyi deform-nak nevezett intézkedéssorozat azzal a dologgal minősítendő,és minősíthető,aminek a mértékegysége a "nagy kalap" .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két hónapra bezárt a fedett uszoda

Hódmezővásárhely - Mától szeptember 15-éig a garanciális javítások miatt nem üzemel a vásárhelyi… Tovább olvasom