Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Susi Piroué a magyar borokról is cikkezett

Székkutas - A Piroska című regény szerzőjének, Hugo Hartungnak a lánya szintén író. Susi Piroué számos szakácskönyvet és borról szóló kötetet készített. Székkutasra tartva megkóstolta a gulyást, ami ízlett neki.
A meghatottságtól könnyezve, tört magyarsággal köszönte meg Székkutason Susi Piroué az édesapjáról, Hugo Hartungról készült szobrot, amit a hétvégén avattak fel a faluban. A világszerte ismert Piroska című regény szerzőjének lánya örömmel állapította meg: mennyire hasonlít apjára Lantos Györgyi csongrádi szobrász munkája. Elmondta: számára csoda, hogy műalkotás készült apjáról, akinek ez az egyetlen szobra a világon. Kiderült: a 73 éves, Ausztriában élő Piroué asszony maga is író. Számos szakácskönyv és borról készült kötet fűződik nevéhez. A Business Traveller német üzleti magazin pedig több oldalas cikket közölt tollából a soproni, balfi, valamint fertőrákosi pincészetek borairól.

Az írás szeretetét édesapjától örökölte, hiszen – mint elárulta – Hugo Hartung esténként felolvasta neki könyvei kész fejezeteit, még „írógépmelegen". A székkutasi cserediákként eltöltött évek emlékét őrző Piroska című regényt 20 éves korában olvasta Susi Piroué.

Susi Piroué azt ígérte, hogy a jövőben többször ellátogat majd Székkutasra. Fotó: Tésik Attila
Susi Piroué azt ígérte, hogy a jövőben többször ellátogat
majd Székkutasra. Fotó: Tésik Attila

– Nagyon tetszett a könyv. Édesapám is sokat mesélt a Magyarországon eltöltött nyárról – emlékezett vissza az asszony, aki 5 évvel ezelőtt járt először Székkutason. Ám immár 10 éves levelezőkapcsolatban áll Tóth Imre református lelkésszel. Piroué asszony két fiával érkezett az avatási ceremóniára. A német író lánya egyébként sajnálja, hogy nem beszél magyarul. Ugyanakkor ismeri és szereti a magyar konyhát. Nevetve idézte fel, hogy Székkutasra tartva milyen finom gulyást evett. Ízletes volt, s nem zsíros – állapította meg elismeréssel. Azt is megígérte, hogy a jövőben többször ellátogat Székkutasra.

Olvasóink írták

  • 1. Filctoll 2009. október 06. 18:22
    „Mindennap Piroskázás lesz? Szerintem kezdi az unalom határát súrolni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy postásautó Vásárhelyen

Személygépkocsi és egy postásautó ütközött Vásárhelyen hétfő délután. A furgon fel is borult, üzemanyag szivárog belőle. Tovább olvasom