Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Szabadtéri konditerem a Hódtóban

Hódmezővásárhely - „Szabadtéri konditerem", mozgásra serkentő játékokkal a Hódtóban – a Tiszta Szívvel Egyesület legújabb jótékonysági akciója Vásárhelyen. Már három játszótér kialakítása kötődik az egyesülethez, ez lesz a negyedik – a nyári szünet beköszöntével vehetik birtokba a fiatalok.
– Felmászok a köteleken a mászókára, megkapaszkodom a kezeimmel, és egyiket a másik után rakva, lógva átérek a túloldalra – magyarázta lelkesen egy kislány, mit szeret a legjobban csinálni kedvenc játszóterén Vásárhelyen, a Népkertben.

Nem csak neki ez a kedvence. Lázárné Megyeri Zita, a Tiszta Szívvel Egyesület alapító tagja, kuratóriumelnök is azt mondta: tapasztalataik szerint a Népkerti a legnépszerűbb játszótér a vásárhelyiek körében. A Népkerti volt az első, amelynek kialakítása az egyesülethez kötődik, még kettő követte – a Damjanich utcai és az Európa parknál található Népek játszótere, amelyeket művészek terveztek. Idén a nyári szünet beköszöntével avathatják a Hódtóban a negyediket. Azért ott, mert ott van – szintén az egyesület jóvoltából – a görkorcsolya- és gördeszkapálya is, valamint a Hódtói Sportcentrum.

Közkedvelt a Népkerti játszótér Vásárhelyen.
Közkedvelt a Népkerti játszótér Vásárhelyen.

– A bővítés jegyében készül az új játszótér. Szeretnénk a bérházas miliőben egy kis oázist, szabadidős parkot létrehozni. Tavaly nagyobb beruházást nem hajtottunk végre, támogattuk viszont a Csodaház Foglalkoztató hintaparkját, valamint korábban a kórháznak újszülött-melegítő vásárlását. Az idén nem a kisgyermekeknek, hanem az idősebb korosztálynak szeretnének a Hódtóban mozgásra serkentő játékokat, mintegy „szabadtéri konditermet" kialakítani, ahol minden porcikájukat megmozgathatják. Ez is különleges lesz, mint a másik három. Persze a közkedvelt játékok sem hiányoznak majd, a kötélpálya és a madárfészekhinta – magyarázta Lázárné. Két fia is szívesen jár játszótérre, a Népkertin a rollerpálya, a Damjanich utcában a kötélpálya a kedvencük.

Az egyesület és közhasznú alapítványa, ahogy korábban, most is adományokból (az adó egy százaléka is felajánlható), valamint jótékonysági rendezvények bevételéből finanszírozza az új játszótér költségeit. Az elmúlt években mintegy 70 millió forintot fordítottak a játszóterekre, jótékony célokra. Május 10-én 18 órakor a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban lép fel Oszvald Marika operetténekes vendégeivel – ennek bevételét már a Hódtói játszóparkra fordítják.

Gyermekparadicsomok
Összesen 36 játszótér van Vásárhelyen és a külterületein. Több mint felét az utóbbi években felújították. Mindegyik megfelel az európai uniós szabványnak. Naponta 6-8 közfoglalkoztatott takarítja, teszi rendbe a játszótereket. Makón 2007-ben indult az átfogó játszótér-felújítási program. 100 millió forintért végeztek korszerűsítési munkálatokat. A beruházás 90 százalékban támogatással valósult meg. 16 közterületi és 10 intézményi, valamint további 14 játszóteret alakítottak át grunddá. Szentesen 18 játszótér van; az elmúlt években több millió forintot költöttek ezekre. Tavaly szabadtéri kondigépeket adtak át. Makón és Szentesen sem készült egyesületi, alapítványi játszótér.

Olvasóink írták

  • 3. skid 2013. április 22. 19:32
    „Lázárné? Ki más lett volna?”
  • 2. hani66 2013. április 22. 12:00
    „Örömmel olvasom az új játszótér létrejöttének hírét.Kérdésem csak annyi, hogy a nyári melegben hogyan védjük gyermekeinket a napszúrástól....fák,bokrok nélkül. Az önkormányzat mikor hajlandó megoldani a játszóterekről hiányzó illemhelyek pótlását!?”
  • 1. lepkehalo 2013. április 22. 10:02
    „Ezt már nagyon vártam! Más városokban lévőkről már hallottam, kíváncsi leszek, ide milyen eszközöket telepítenek. Hátha a kamaszok is kicsit edzik magukat bandázás közben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németh József fotói Vásárhelyen

Képek–Emlékek címmel Németh József fotó- és grafikusművész munkásságát bemutató tárlat nyílt szombaton a Tornyai János Múzeumban. Tovább olvasom