Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Szabadulna ingatlanjaitól Mindszent

Mindszent -Augusztus elsejével bezárják Mindszenten az általános iskola egykori gimnáziumi épületét és a sportcsarnokot – határozott legutóbbi ülésén a képviselő-testület. Ezzel 7 millió forintot spórol meg évente a nehéz helyzetben lévő önkormányzat, amely értékesíteni vagy hasznosítani akarja az ingatlanokat.
Mindszent 42 millió forintot kapott a közelmúltban az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került települések pályázatán. Ez a segítség még takarékosabb gazdálkodást követel meg a kisvárostól, vagyis csökkenteni kell a közfeladatokat ellátó intézmények költségeit – mondta Zsótér Károly polgármester. A cél, hogy az esztendő végén olyan költségvetést készíthessenek 2012-re a képviselő-testülettel, amelyben a működési kiadásokat fedezik a tervezett bevételek.

Az általános iskola is képbe került, mivel a demográfiai előrejelzés szerint a 2011/12-es tanévben a diáklétszám ugyan még stagnál, utána viszont jelentősen csökken a gyermeklétszám. Ezzel kapcsolatban sokáig a Dózsa-telepi Tagintézmény bezárásáról suttogtak, amely végül megmenekült. Mert az iskola székhelyén található egykori gimnáziumi épület és a sportcsarnok bezárásával 7 millió forintot, míg a Dózsa-telepi Tagintézmény bezárásával „csak" 5 millió forintot tud spórolni évente az önkormányzat.

Információnk szerint a sportcsarnokot valószínűleg mégsem zárják be véglegesen, évkezdésig a tanintézmény menedzsmentjének gazdaságos, a költségeket fedező működési tervet kell kidolgoznia – így a testnevelésórák és a sportszakosztályok nem kerülnének az utcára.

– A gimnáziumi épület eladása, bérbeadása vagy önkormányzati kereteken belül más célú, bevételt eredményező hasznosítása is szóba jöhet, például vállalkozásoknak. Ezzel kapcsolatban még nem alakult ki a végleges koncepció – közölte Zsótér Károly.

Négy osztályközösséget, két szaktantermet – ez nem jelent automatikusan hat tantermet, maximum négyet –, és a működtetéshez szükséges irodákat kell elhelyezni az iskolaközpontban lévő további két épületben – mondta érdeklődésünkre Bagitáné Szécsényi Mária iskolaigazgató. Majd azzal folytatta: ez a tanévkezdésig megoldható, a szülőknek és a gyerekeknek ez semmilyen problémát nem okoz, már elkezdték a költözés szervezését.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. Minibusz 2011. július 22. 14:25
  „Balognét én is javasoltam volna már, mint szakembert.
  Úgy gondolom, és ezért lehet, hogy majd sokan leszedik rólam a keresztvizet, de nem érdekel, szóval a mártélyi pm már bebizonyította, hogy egy olyan települést is lehet vezetni, amit/akit mindenki támad gyakorlatilag minden oldalról.
  Vissza lehet emlékezni, hány és hány olyan cikk volt, hogy a vhelyi pm feljelentést tett, vizsgálatokat indított stb. De még mindig ott van, és megy és teszi a dolgát! Mikor a Tisza is magasan járt, akkor meg azzal támadták, hogy ezt meg azt nem tett vagy csinált.
  A lényeg, hogy Mártélyon VAN iskola, és ami lényeges, mindent megtesznek, hogy legyenek gyerekek is!
  Családokat "költöztetnek" be, de olyanokat, akikre lehet építeni, és vélhetőleg majd a közösség hasznára is lesznek, és nem csak a segélyért állnak majd sorba. A kettő között van különbség! Mert ugye lehet úgy is népességet növelni, ha közben még többe kerül az az adófizetőknek.
  Nem mellesleg ismét, már sokadjára említem meg!
  Én már tettem egy javaslatot, olyat, ami pénzt hozhat a városnak. Sajnos (szerencsére) én dolgozom, mikor a pm-nek fogadóórája van.
  A javaslat, egy szállítmányozási céget kell idehozni!
  Ne fizessen helyi adót, csak a kötelező súlyadót!
  A kamionok, teherautók úgyis úton vannak örökké, de ha kell, szerintem a fürdő környékén egy zárt parkolót ki lehetne alakítani. Vagy a Fémipar környékén. Ott mondjuk van vasúti szállítási lehetőség is, igaz a mellékvágányok környékét ki kellene gazolni, ahogy láttam.
  http://atv.hu/cikk/20110721_magyar_adoparadicsom_milliokat_sporolhat_aki_atkoltozik
  Mivel ezeknek a cégeknek kötelező lenne a "központjukat" is itt létrehozni, 1-2 ember is kaphatna munkát, iroda meg lenne, mondjuk a bank épületében. Arról nem beszélve, hogy a cégeknek fel lehetne ajánlani üdülésre a helyi vendégházakat. A dolgozóik akkor meg itt költenék el a pénzüket, ami ugye megint csak jó. És ha tovább adják, hogy itt jól érezték magukat, az ő ismerőseiknek is elmondhatják, és a sor folytatódhat, elméletileg a végtelenségig.
  És ez lenne az első lépés!
  2-3 szállítmányozós cég után már lehetne továbblépni!
  Ennél konkrétabb javaslatokat akarnak?
  Mondjak cégeket?
  Fel kell ütni a szaknévsort, és kilincselni a cégeknél!
  Igen, ez macerás, meg munka van vele!
  Egy É-magyarországi "zsákfalu" ezt már megtette, azóta az elvándorolt fiatalok is visszatéretek a falujukba, és már újra van óvodájuk és iskolájuk! És csak 2 cég volt még pár éve náluk, és 200 lakosa volt a településnek!
  Arról nem beszélek, hogy 1-2 önkormányzati dolgozó is be tudna szállni, hogy ott dolgozzon, vagyis ott sem kellene létszámot csökkenteni.
  Csak annyit kérek, ha ezt megvalósítják, ne azt mondják, hogy ők találták ki!
  De teljesen mindegy, hogy magukénak mondják-e az ötletet, csak csináljanak valamit!”
 • 30. Falcao 2011. július 22. 12:26
  „Nem is kellene messzire mennie a képviselőinknek csak Mártélyra.Ha szépen megkérnék ott biztosan segítenének, hogy ezt mégis hogy kellene csinálni.”
 • 29. döngicse2 2011. július 22. 09:50
  „Pepejeans!
  A meghallgatásokon is "okoskodunk"!
  Felfigyelt valaki egyszer is erre? Nem mi vagyunk a polgármester,sem a képviselők!Semmibe veszik,ha szólunk.
  Jó pályázatok kellenének,tapasztalatcserére menni.Beülni abba a kisbuszba!Nem szégyen másoktól tanulni! Se a polgármesternek,se a képviselőknek nincs gyakorlata,tapasztalata.Miért vállalták,ha nem bírnak megbirkózni a feladatokkal.Az van,amit mások akarnak,diktálnak.Olyan bólogatósok,minden irányba.Közben tönkre megy a városunk!A jegyzőnő honnan jött? Itt nem lett volna alkalmas ember? Még bemutatkozáskor a Műv.házban sem állt fel a székéről.Akkor mit várunk el tőle!Szóval egy tuty-muty társaság.Sajnálom ,hogy évek óta csak lefelé csúszunk!”
 • 28. Pepejeans 2011. július 22. 08:10
  „döngicse: ezt írtam én is számtalanszor,hogy más települések hogy tudnak fejlődni? Erre mindig azt kaptam,hogy ne itt írkáljak, hanem tegyek a városért, és a meghallgatásokon kell okoskodni.”
 • 27. döngicse2 2011. július 21. 21:34
  „Itt beszélgetünk,de akiknek kellene,nem hallják meg!
  Kit érdekel a mi véleményünk?Pillanatnyi tűzoltás akármelyik intézményt zárják be.Lehet,hogy jövőre a másik kerül sorra.Azt hiszem,nekünk mindegyik fáj,mert a pusztulást látjuk benne.Mindszent pusztulását!.Hogyan csinálják a környező településeken, ha lassan is,de szépen haladnak?Ügyesen pályáznak,keresik a fejlődés útját,nem per, per hátán a lakosság pénzéből.Várják,hogy a sült galamb a szájukba repüljön.Az előző önkormányzat a stranddal is mennyit veszített?Pedig ha ügyesek,sok pénzt hozott volna.A Polgármesteri Hivatal is összébb húzhatna azon a bizonyos szíjon.
  Visszatérek,mert nem értem:Azt a volt gimnáziumot,ha nem "lakják" is fűteni kell télen , javítgatni,különben gyorsan tönkremegy.Nem hiszem,hogy a vállalkozók ott tolonganának érte!Ami itt szépen felépült,büszkék voltunk rá,mind omladozik Oda a fürdő,a primőr,sorolhatnám a többit is.Itt minden siralmas állapotban van.
  Ügyes,rátermett polgármester,képviselők kellenének.Emlékezzetek: Ezt akarta a város! Igyuk a levét!”
 • 26. Falcao 2011. július 21. 19:57
  „Pár napja megtaláltam polgármesterünk választási papírját. Hát, sok eddig nem teljesült belőle. Azt hiszem finoman fogalmaztam. A városüzemeltetési csoport is elég szegényes, néha nincs üzemanyag sem a traktorokba. A másik, jelenleg alig van pár közmunkás felvéve azok is 4 órában vannak foglalkoztatva. Amivel az égvilágon semmi baj nincsen csak így alig kapnak több pénzt mint a segély. Természetesen kell a közmunka, de egy igazi termelői üzem lenne az igazi. Azt hiszem ezzel mindenki egyetért. De se híre, se hamva az érkező munkáltatónak. Na, majd megkapom az okosoktól, hogy miért nem vállalkozok én ha ennyire tudok írogatni. Erre az a válaszom, hogy nem én ígérgettem fűt-fát a választás előtt.
  Kedves annakarenina! Szerintem nem akart megbántani panter fórumtársunk csak nem értetek egyet ebben a dologban ennyi az egész. Véleményem szerint sem termeli ki az "árát" a művelődési központ. Bár ehhez megint csak a könyvelésbe kellene belenézni amihez nincs hozzáférésünk. Hiába odatartozik még a strand de ha valamit is ott kell csinálni máris az önkormányzatot terheli a költség. Elhiszem, hogy megkedvelted az ottani dolgozókat de ha spórolni kell talán ott is lehetne. Nem feltétlenül megszüntetésre gondoltam hanem ésszerűsítésre. Ezzel nem lenne probléma.
  De úgy érzem a polgármesteri hivatalban még így is túl sokan vannak. Valahogy ott nem érvényesült ez a fenenagy spórolás.”
 • 25. annakarenina 2011. július 21. 18:29
  „Nem akartam én sem vitatkozni, csak én is leírtam, hogy látom. Kicsit belepillanthattam intézményeink struktúrájába és működésébe, miközben tavasszal a szakdolgozatomat írtam, és ennek témájához anyagot gyűjtöttem, úgyhogy nem "templomom" a művelődési ház, habár ott sok segítséget kaptam, és készségesek voltak, másutt pedig.... Épp ezért volt fájó azt olvasni panter soraiból, hogy márpedig zárjuk be a műv.házat. Azt, ahol segítenek, akarják, csinálják. És ezzel nem azt akarom írni, hogy az iskolában nem!! Elkeseredtem. Fiatal vagyok. Szeretem Mindszentet. Én is itt képzeltem el a jövőmet, az életemet, mint pályakezdő fiatal, de sajnos esélyem sincs itthon az életben maradásra. Sajnálom az iskolát éppúgy, mint a műv. házat. Elnézést, hogy hozzászóltam.”
 • 24. Minibusz 2011. július 21. 16:45
  „Egy dologról mindenki elfelejtkezik!
  Ha most bezárnak egy intézményt, legyen az egyik vagy másik, nincs jelentősége, mert ez csak 1 évre oldja meg a gondot és a problémát. Jövőre megint kapunk 42 milliót az államtól? Kötve hiszem. Akkor pedig azt fogják bezárni, ami most "kimaradt" ebből a körből!
  Ezek csak ideiglenes megoldások, pont olyan, mint amikor a család mondjuk zaciba dobja a családi ezüstöt. Akkor meg tudja venni a tüzelőt télire, de ugye arra már nincs keret, hogy ki is váltsa majd. De tüzelőt jövőre is venni kell majd! Akkor meg majd más megy a zaciba.
  Itt is ez van, csak "nagyobb" léptékben.
  Most megvan a 49 millió, de ezek a "megoldások" csak és kizárólag mostanra alkalmazhatók, és csak most hoznak/hozhatnak "hasznot".
  És ez a nagy gond, hogy ezt nem látják a vezetőink, hogy ezzel NEM oldották meg a gondot, csak elodázták a döntést, és csak maszatolnak.
  Ha ötleteket várnak tőlünk, helyi lakosoktól, akkor kérjék ki a véleményünket, de viszont mutassák meg a könyveket is!”
 • 23. Pepejeans 2011. július 21. 16:01
  „Kedves annakarenina, kedves panter, mindkettőtöknek igaza van, más szemszögből nézve a dolgokat. De akár egy iskolát zárnak be, akár más intézményt, sajnos mindenképpen borzasztó,hogy ide jutottunk.
  Egyébként panter, te nem károgó vagy, a károgók azok, akik azt hajtogatják,hogy nem itt kell "osztani az észt", hanem lakossági fórumokon kell megmondani a tutit. Szerintem te egy normális véleményt írtál le, az más kérdés,hogy van aki ezzel egyetért, és van, aki nem.”
 • 22. panter 2011. július 21. 15:48
  „Kedves annakarenina!
  Nem vitatkozni akarok, én csak a véleményem osztottam meg itt, mindenkinek joga van másképpen gondolni.
  Azért megkérdezném -ha már így bele tetszett rángatni-, hogy mennyibe kerül a Művelődési ház fenntartása és mennyi a bevétele, egyensúlyban van?
  A Művelődési Ház a profitját beledobja a város közös kasszájába?
  (Elnézést mindenkitől, aki szívéhez közel áll az intézmény)
  Csak halkan jegyzem meg, a tornacsarnoknak van bérleti díja, nem is kevés, így van már egy másik intézmény is, amely bevételt is termel. És az Ön temploma a Művelődési Ház nem egyedülálló.
  És szerintem hagyjuk is itt félbeszakadni az érveléseket, beleszólni úgy sem tudunk.”
 • 21. annakarenina 2011. július 21. 15:04
  „Kedves panter!

  Bízzunk abban együtt, hogy a városvezetés nem lesz olyan balga, hogy megszabaduljon az egyetlen, bevételt is termelő intézményétől, a művelődési háztól - melynek égisze alá jelenleg összesen öt intézmény tartozik: könyvtár, műv.ház, strand, vendégház és múzeum. Mindegyik üzemeltetéséből származik bevétel, és nem csak a pénzt viszik hála a jó égnek. Drukkoljunk, hogy ez ne történhessen meg, mert ha mégis, akkor már tényleg vége mindennek.”
 • 20. annakarenina 2011. július 21. 15:00
  „Kedves panter!
  Bízzunk abban, hogy a városvezetés nem lesz olyan balga, hogy az egyetlen, bevételt is termelő intézményét, a művelődési házat - melyhez hozzátartozik a strand, a vendégház és a múzeum üzemeltetése is, nem fogja bezárni, mert akkor valóban vége mindennek.”
 • 19. panter 2011. július 21. 14:36
  „Kedves -mindszenti-!
  Kérdezném, hogy a gyógytornát meg lehetne-e tartani a tornacsarnokban?
  Az iskolában biztosan lenne egy olyan helyiség, ahová beköltözhetne a könyvtár, sőt még a számítástechnikai eszközök is elhelyezhetőek lennének (ha nem zárnák be a gimit).
  Programot szervezni lehet a parkokba, a hivatalba, a vendégházban.
  Már nem is kellene elutazni.
  Úgy gondolom a Művelődési Ház fenntartási költsége sokkal nagyobb, mint a gimnáziumé.
  Ismerek 100-nál több embert, gyereket, aki ősztől tavaszig a tornacsarnokba jár sportolni, (ebből min. 60 ember fizet érte, a Tóth Ferenc Kupa alkalmával pedig 100-120 ember fizet érte), szerinted ne tehesse?”
 • 18. -mindszenti- 2011. július 21. 13:39
  „Kedves Panter!
  Számomra nem megdöbbentő - hangsúlyozom nem az iskola ellen! Ismerek olyan embert, aki a művelődési házba jár gyógytornára- szerinted ne tehesse? Olyan gyereket, fiatalt is ismerek aki szeret könyvtárba járni, olvasni, készülni,hogy az iskolában még jobban szerepeljen. Olyan embert is ismerek aki csak szeret olvasni, miután keményen megdolgozott ,,a napi betevőért" így kapcsolódik ki. Olyan embert is ismerek aki szereti a művelődési ház programjait, szerinted hova menjen, nincs hozzá joga? Olyanok is vannak akiknek valószínűleg nem futja internetre, de a művelődési házban hozzáfér. Én magam is betérek oda időnként, és ezt látom. Nem szeretném ha ezekért esetleg el kellene utazni. Nézz körül, biztosan te is ismersz ilyen embereket.
  Az iskolát nem becsukják, megpróbálják megoldani azt, hogy több jusson rá.”
 • 17. Falcao 2011. július 21. 11:06
  „Agonizál a város.Szomorú!”
 • 16. ziza1 2011. július 21. 09:11
  „zémann: "ami a lakossági fórumot illeti".... Ugyan úgy nem akarnak lakossági fórumot szervezni, mint a Mindszenti napok előtt, hiszen akkor is hiába kérték a lakosok, "nem akarunk ellenvéleményt hallani" címmel nem is lett megtartva a fórum.

  Most is azt gondolom, hogy már megoldódott volna Mindszent gondja - legalább is nagy része -, ha a hiány és a működésképtelenség megállapítása után azonnal csődöt jelent az önkormányzat. Így is az lesz a vége, csak addig még a lassú halódást végig kell csinálni a lakosoknak is.
  Amikor egy városban hozzá kell nyúlni az iskolákhoz a "jövőhöz" az már a vég kezdete. Átmeneti levegővételnek tartom, arról nem is beszélve, ha rájönnek, hogy a csarnokot csak használni kell, mert másként nem megoldható a gyerekek sportolása, tornaórája, akkor mennyit is spórol meg az önkormányzat?
  Az is igaz, hogy meg lett mondva "be kell zárni egy iskolát Mindszenten", de akkor miért nincs konkrét javaslat Mindszent anyagi helyzetének sürgős megoldására? Vagy ez jó, hogy agonizál a város?

  Ez a véleményem még akkor is, ha a "megbízott huhogók" próbálják befogni a száját a hozzászólóknak. Ha annyira érdekelné az illetékeseket a lakosok véleménye, akkor egy ilyen, mindenkit valamilyen formában érintő kérdésben legalább közmeghallgatást tartottak volna. Ennyit arról, hogy ki, hol mondja el a véleményét.”
 • 15. panter 2011. július 21. 09:01
  „Én a "károgók" közé tartozom.
  Ami megdöbbentő számomra, hogy a cikk szerint, fel sem merült a Művelődési Ház bezárása, inkább az oktatáson spórolnak, mint a művelődésen.
  Elgondolkodtató.
  ???????”
 • 14. zémann 2011. július 21. 00:20
  „Értem én, hogy kevesebb a gyerek, és az önkormányzatnak sincs pénze, hogy ebben a felállásban nem tudja fenntartani az iskolákat. Az is tény, hogy a telepen legalább annyi gyerek van, mint a központban. A spórolásnak ezt a módját viszont nem értem.
  Amennyiben be kell zárni épületet, miért nem lehet a lány iskolát például, hiszen azok a nagyon magas termek legalább annyi energiát fogyasztanak, mint pl. a telepi iskola.
  Amennyiben a sportcsarnok nem lesz bezárva, márpedig a mindennapos testnevelés végett nem lenne szabad, akkor a hét millának mindjárt csak a felét spórolta meg a testület. Azt nem hiszem, hogy a gimnázium épületének hamarosan vevője lenne, hacsak már ki nem szemelte azt valaki. Azon kívül a gimnázium, ha jól tudom be van kamerázva, és beléptető rendszer is lett telepítve. (Esetleg pont ezért kell valakinek?)
  Ami nem hagyható figyelmen kívül, az a tanár létszám. Ezen a témán már évek óta lovagolunk, a sok átvilágítás nem kevés pénzen többször a leépítés mellett döntött. Azt tudjuk, hogy amíg Bagitánénak olyan hatalma lesz, amin a testület nem tud (akar) változtatni, addig a tanári létszám változatlan marad, még akkor is, ha végül már iskola sem lesz. Fel kellene már nőni végre a feladathoz, és nem baráti alapon dönteni létfontosságú tényekről.
  Ami a lakossági fórumot illeti!
  Igen, ez az a téma, amiben minden mindszenti szülőnek, nagyszülőnek joga lenne beleszólni, de legalább is véleményt, esetleg javaslatot mondani a jelenlegi helyzetről. Jó lenne egyszer igazat hallani, és nem s sok szédületes dumát, mellébeszélést a polgármestertől.”
 • 13. Minibusz 2011. július 20. 18:23
  „Az iskola "összevonását" nagyvonalakban úgy képzelték el, hogy a diákok a központi iskolában, a gimnáziumban, a volt bank helyiségében illetve a megszűnő okmányirodák között ingáznának!
  Mint mondottam, nagyon sokminden kimaradt a cikkből!
  Az, hogy milyen felügyelettel bóklásznak a gyerekek kint az utcán, iskolaidőben és csoportosan, nos arra szerintem mindenki sejti a választ, mert azt kétlem, hogy a négy különböző helyen lévő épületek között minden csoport tanárokkal menne. Ezt kizártnak tartom.
  A másik, és ezt már említettem, délelőtt az alsósok, délután meg a felső tagozatosok tanulnának. Ez is sok kérdést vet fel. És még mindig nem lehet tudni, hogy aki mondjuk szakkörbe, fakultációra, vagy mondjuk focizna a helyi csapatban, az hogyan oldaná meg mindezt?
  És ismét csak azt mondom, a CIKK minden, csak nem tájékoztató és nem információ tartalmú!
  Ez is nagyon nagy gond!”
 • 12. Falcao 2011. július 20. 16:32
  „Minden nagyon szép!Minden nagyon jó!
  Tilos elégedetlenkedni, tapsoljunk tovább együtt.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paraszt már Ferrarit is javított

A vásárhelyi autóversenyzőt, Nagy Sándort mindenki becenevén, Parasztként ismeri a városban. Ma már csak autószerelőként, karosszérialakatosként aktív. Tovább olvasom