Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Szabálytalan kerekezők a körforgalomban

Hódmezővásárhely - Mit sem törődnek a szabályokkal azok a vásárhelyi biciklisták, akik áttekernek a körforgalmakon, ahelyett, hogy leszállnának kerékpárjukról, és gyalogosként kelnének át. Kiderült: sokuknak fogalma sincs a KRESZ-ről.
Átbicikliztünk a tegnap reggeli csúcsforgalomban a vásárhelyi Kaszap utcai körforgalmon – szabálytalanul. Nem sok választásunk volt, ugyanis le sem tudtunk volna szállni a mögöttünk kerekezők feltartása nélkül. Negyedóra alatt – megszámoltuk – 97 kerékpáros érkezett a Tóalj utcai benzinkút felől a kerékpárúton, hogy átkeljen a Gregus oldalára. Közülük csak ketten szálltak le, és tolták át a biciklijüket a zebrán a másik oldalra. A többiek megállás nélkül tekertek át. Az autóvezetők szemmel láthatóan óvatosan közelítettek a csomóponthoz, számítva a szabálytalankodó biciklisekre. Csak egy segédmotoros asszony volt türelmetlen, ő végül átfurakodott a biciklisek között.

– Mindig leszállok, ha ideérek. Nemcsak azért, mert nagy a forgalom, de azért is, mert a fiam mondta, hogy le kell – indokolta Kosta Ferencné, miért tolta át biciklijét szabályosan a csomóponton. Azt azonban ő sem tudta, hogy miért kellene így tennie mindenkinek. Pedig egyszerű az oka: jelzőtábla mutatja, hogy a csomópontnál véget ér a kerékpárút, azaz itt gyalogosként lehet csak átkelni a zebrán.

Vásárhelyi közlekedők. A kerékpárosok többsége egyszerűen átsuhan a körforgalmon. Fotó: Tésik Attila
Vásárhelyi közlekedők. A kerékpárosok többsége egyszerűen átsuhan a körforgalmon.
Fotó: Tésik Attila

Több olyan biciklist is sikerült megállítanunk, aki nem szállt le a körforgalomnál. A fiatalabbja, hiába kérdeztük, csak széttárta a karját, vagy visszakérdezett, hogy mi közünk hozzá. Az idősebbek, ahogy Feleki Péter is, azt mondták: nem ismerik pontosan a KRESZ-t, ezért úgy közlekednek, ahogy a többiektől látják.

Gyakran ellenőriznek

Tapasztalatunk szerint gyakran ellenőrzik a körforgalom rendjét a rendőrök. Csöppet sem meglepő módon ilyenkor nemcsak a járművezetők haladnak óvatosan, de a kerékpárosok is egyszeriben ismerni kezdik a KRESZ-t. Döntő többségük ugyanis a kétkerekűjét tolva kel át a csomóponton.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. mAiNiAc 2009. szeptember 11. 08:29
  „Én éppen a napokban láttam, ahogyan egy nénit a kis campngjével elsodorják a Kossuth téri zebránál. Az autós nem volt annyira bunkó és visszament hozzá, miután félreállt a buszmegállóban. Aztán gyűlt a nép, hogy milyen bal**sz volt. Az elsőbbség csak akkor van, ha azt megadták...”
 • 35. Írástudatlan-Tdi. 2009. szeptember 05. 19:49
  „Én részemről inkább átengedem a szabájtalan bicikliseket mint hogy egy baleset után örökké a bíróságra járjak. Így is úgy is lassítani kell de ha kell akkor meg is állok.Nem nagy dolog. De szerintem az egymáselleni acsarkodás helyett inkább vigyázunk egymásra mert abból nem származhat semmi baj.”
 • 34. harcitomi 2009. szeptember 05. 14:40
  „Háromból egy autós biztos, hogy nem adja meg az elsőbbséget a zebrán a gyalogosnak. A Kossuth téren lévő zebrán gyakran előfordul, hogy az egyik oldalon már a felezővonalig begyalogolnak az emberek, de a túloldalon azért még csak elszáguld egy-két autó.
  Nem kell itt osztani az észt pár nagypofájú autósnak, hogy a gyalogosok és a biciklisek mennyire gyökerek, az autóvezetők se különbek egy dekával se, többségük szarik a Kreszre ha nincs a közelben rendőr.
  Bármelyik zebránál meg lehetne nézni, hány autó elmegy még azután, hogy valaki kilép az útra /ha egyáltalán ki mernek lépni, ami a sok faszparaszt sofőr miatt gyakran egyenesen életveszélyes, lásd Emlékpontnál a zebrát/
  A közlekedési morál /is/ szar Magyarországon, mint lassan minden.”
 • 33. Filctoll 2009. szeptember 04. 22:01
  „az_aki örülj hogy udvariasak az autósok! Kerékpáros város, az itt élők hozzászoktak már a "minden irányból felbukkanó" kerékpárosokhoz egy autós se akar eltaposni felelőtlen kerékpárost. A gyalogos kerékpárral a lábaközt nem gyalogos! Ha áttolod a kerékpárt biztos elengednek de felülve, körültekintés nélkül esetleg nem ajánlom. Ezt a felülve áthaladni módszert próbáld megcsinálni Szegeden vagy Budapesten. Tudod, olyan ez mint az oroszrulett. Az embernek 1 élete van!”
 • 32. az_aki 2009. szeptember 04. 20:34
  „jotty! szidhatod a bicikliseket, de az autósok se különbek...
  filctoll! neked meg annyit mondanék, hogy az említett kereszteződésben minden esetben átengednek!!! ha ülök a biciklin akkor is, ha tolom a biciklit akkor is és sztem 1 kezemen megtudom számolni hogy hányszor volt olyan hogy 10 mp et vagy többet kellett volna várnom és ha ez így van akkor meg mi a fenének van vége ott a bicikli útnak amikor így is-úgy is átengednek”
 • 31. jotty 2009. szeptember 04. 19:12
  „Sajnos mindenütt borzasztóan közlekednek a kerékpárosok,az elektromos biciklikről nem is beszélve. Azt hiszik mindenütt elsőbbségük van és mennek mint a nem normálisak. A Hódtóban is azt hiszik, hogy az elsőbbségadási tábla csak az autósnak szól és valóban, sokuknak fogalma sincs a táblák jelentéséről csak mennek a fejük után. Ha meg elütik Őket,akkor Nekik van a legnagyobb szájuk.
  A múltkor szemtanúja voltam a bagolyvárnál lévő körforgalomnál, amikor egy anyuka elől- hátul kisgyerekkel,elektromos biciklivel a népkert felől jött és fékezés nélkül áthajtott a GYALOGÁTKELŐHELY-en, miközben egy pótkocsis teherautó éppen kiakart menni a körforgalomból. Nem sok híja volt, hogy nem vasalta ki a felelőtlen anyukát. Nem hiszem,hogy ezekkel a biciklikkel nem lehet normálisan menni. Sőt! Kitiltanám őket a bicikliutakról, főleg azokról ahol a gyalogosok is közlekednek. Szintén a bagolyvárnál az elmúlt hetekben kint álltak rendünk őrei és apukámra is rászóltak,hogy a gyalogátkelőhely nem bicikliút.Teljesen jogos volt és nem is háborgott érte,pedig fél perccel előtte ugyancsak egy bicikliző emberke tekert át,csak kicsit gyorsabb tempóban és körülnézés nélkül.”
 • 30. Filctoll 2009. szeptember 04. 17:53
  „Irta valaki korábban hogy hol az az áthúzott tábla!? Nos ma megnéztem és ott van a helyén a gyalogátkelő hely előtt ami jelzi hogy vége a kerékpárútnak. A túloldalon is van egy tábla ami jelzi hogy kerékpárút kezdődik.
  Kár azon vitatkozni hogy mit és hogy kéne módosítani! Nem kell módosítani semmit, ott a tábla és aszerint közlekedni!
  Ennyire képtelenek az emberek elviselni azt hogy nem tudnak megállás nélkül a kertvárosból a hódtóba eljutni?
  A következő lépés az lenne hogy a vonat is álljon meg minden átjáróban és engedje el az autósokat?
  A KRESZ-ben minden le van világosan irva, alkalmazzák a táblákat amit a közlekedőknek be kell(-ene) tartaniuk!

  Ennyi és nem több!”
 • 29. Trandafir 2009. szeptember 04. 15:23
  „Az autósok bezzeg hű de nagyon jól ismerik a kreszt:D”
 • 28. babocska 2009. szeptember 04. 14:25
  „Máshol is az a módi,hogy biciklis fennülve nyomulunk a zebrán.Amennyiben valaki netán el találná ütni,megnézhetné magát a biciklis a szabálytalanságáért.Amikor a drága gyalogos lelép a járdáról s a mobiltelefon a fülére forrva és úgy cseverészik,sehova sem figyelve,nem is gondol arra ,hogy baleset is érheti.Várja meg a besélgetés végét és azután vágjon át.Az utca közepén biciklizik,a telefon a fülére ragadva az csúcs.A jobbkéz szabályt pedig 50% nem is ismeri.A körforgalmat,dettó.Nem ártana,ha az iskolában ilyen képzést is kapnának a gyermekeink,nem pedig,hogy kell szedni az antibébi tablettát.Erre is szükség lenne.Amennyiben ilyen vad helyeken a rendőrség is kiosztana egy két csekket,mindjárt lenne foganatja.meg a 30-s táblánál előző autósoknak is.”
 • 27. dmdmdm 2009. szeptember 04. 12:47
  „24! Hol is nem adóznak a biciklisek?”
 • 26. Írástudatlan-Tdi. 2009. szeptember 04. 11:11
  „Norman_Beates!Nem egészen úgy van ám ahogy azt te elképzeled.Ha elütöd és meghal majd jól lecsuknak!”
 • 25. félnótás 2009. szeptember 04. 11:11
  „Vicevi!
  Mutass már nekem egy olyan ááthúzott táblát valamelyik körforgalomnál!
  Nagyon szeretném megismerni és megtalálni!”
 • 24. totya66 2009. szeptember 04. 09:03
  „Az ország legnagyobb kerékpáros városa vagyunk, és itt magasról les...ják a kerékpárosokat (ha már nem adóznak).
  Lehetett volna ott egy kerékpársáv, ugyan a körforgalomból kijövőnek akkor is elsőbbsége van de legalább nyugodtan át lehet menni és nem kockáztatom a testi épségem azzal hogy a forgalom helyett a rendőröket figyelem hogy valahol elbújtak-e.”
 • 23. harcitomi 2009. szeptember 04. 08:49
  „Szerintem is rossz a rendszer, ha a zebra irányába gurulok sok autós már int is, hogy haladhatok tovább. Nem látom értelmét annak, hogy ilyenkor biciklimről leszállva tartsam fel a forgalmat. Egyébként én mindig figyelem az autósokat, és ha nem intenek, hogy mehetek, akkor szépen elengedem őket. És átgurulok utánuk.”
 • 22. eldorádó 2009. szeptember 04. 08:24
  „ROSSZ A RENDSZER!

  A zebra mellé fessék fel a kerékpáros utat! Az autósok most is megállnak (kivéve a kisáruszállítókat, mert azok rohannak és nem érdeklik őket, ha ráesik a bringás a kasznira).”
 • 21. lebro 2009. szeptember 04. 07:51
  „A kerékpáros legalább az elsőbbséget adja meg az autósnak, ha nem is tolja, hanem gurul.
  Ott a tábla, és több helyen a háromszög is fel van festve. Tehát az autóst el kell engednie, az már nem kerékpárút.”
 • 20. Norman_Bates 2009. szeptember 04. 07:13
  „Menjen csak biciklivel a zebrán!
  1. gyorsabban elhúzza a csíkot
  2. ha mégis elütném, akkor védve vagyok :)”
 • 19. efje 2009. szeptember 03. 22:42
  „Hollandiában is sok a biciklis. Ilyen korforgalmi csomópontnál az autósnak meg kell állnia és átengedni a kerékpározót akinek nem kell leszállni a nyeregből. Ugyanezt kellene követni Magyarországon is. A fenti kép jól mutatja a szituációt. Mit nem lehet ezen érteni? ROSSZ a magyar KRESZ, változtassa meg a közlekedési miniszter, vagy a polgármester,vagy mit tudom én kinek a dolga lenne!”
 • 18. aranka2 2009. szeptember 03. 22:25
  „980815, ha csak álldogálsz a járda szélén, még nem jelzel egyértelműen. Ha leteszed a lábad az útra, már igen. Valóban eltúloztam, hogy "határozottan indulj el", jobb lett volna: határozottan tégy egy lépést előre.”
 • 17. Filctoll 2009. szeptember 03. 21:31
  „980815 Én láttam ott egy parasztbácsit a múltkor! Álldogált, megunta és kinyújtotta a kezét maga elé jelezve az áthaladási irányát. Ez megtette a hatását, egyből át is engedték. Tudod nem szerencsés dolog az amikor határozatlan a gyalogos. Megyek, lassitok - de akkor még messze vagyok- lelép majd hirtelen meggondolja magát, visszalép és amikor odaérek hirtelen elindul, majd a kocsi alá esik.
  Az OTP előtt jött 2 gyalogos. Az útszegálynél megálltak beszélgetni. A padról néztem őket, több autós megállt és már már könyörgött nekik, majd mindketten meggondolták magukat és visszafordultak. Az ilyen baromarcúak miatt büntessen meg a sündör vagy a vizsgán ilyen miatt húzzák el a vizsgázót?!
  Emberek, határozottabban kellene közlekedni, akinek nem megy, igenis tegye ki maga elé a kezét, de mindenek előtt szét kellene nézni!”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házhoz gurul a zöldség-gyümölcs

Mérnek tejet autóból, de házhoz gurul a táp, a gázpalack és a zöldség-gyümölcs is. Tovább olvasom