Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Szabó János közfoglalkoztatottként dolgozik a mindszenti Helytörténeti Gyűjteményben

Mindszent - A restaurátor végzettségű mindszenti Szabó János (56) harmadik éve dolgozik a kisváros Helytörténeti Gyűjteményében közfoglalkoztatottként. Jelenleg, önkéntesek segítségével, a kollekció leltározása, tisztítása, restaurálása zajlik.
– Települési összefogásból, lakossági adományokból született meg a kiállítás, a jelenlegi helyszín az egykori módos gazda, Lantos Ferenc háza – magyarázta az 56 éves, restaurátor végzettségű Szabó János, aki április 1-jétől 5 hónapon át közmunkásként, a kollekció gondnokaként dolgozik a mindszenti Helytörténeti Gyűjteményben.

Közfoglalkoztatottként dolgozik a mindszenti Helytörténeti Gyűjteményben. Fotó: DM/DV (galéria)

Mesterségeket (halász, kubikus, cipész, takács) mutatnak be, berendeztek egy polgári szobát, konyhát (hagyományos környékbeli kerámiákkal), és az 1840-es években Mindszenten működő Szent István Patika is helyet kapott az egyik helyiségben. Az udvaron lévő látványraktárban találhatók egy kovácsműhely és a méhészkedés eszközei, de a legnevezetesebb „darab" az úgynevezett Életös ház, amelyet gabonatárolásra használtak, és az egyik környékbeli tanyáról szállították – darus kocsival, egyben – a gyűjtemény udvarára.

Harmadik éve

Kovács Ildikó, a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ vezetője elmondta: a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ vásárhelyi kirendeltségének és a mindszenti önkormányzatnak a támogatásával foglalkoztathatnak 3. éve szakembert a Helytörténeti Gyűjteményben. Ezt a megoldást azért választották, mert a gyűjteményre nincs városi státusz.

A rögtönzött tárlatvezetés után önmagáról is faggattam a közfoglalkoztatott, korábban a szentesi Koszta József Múzeumban és a műemlék-felügyelőségnél tevékenykedő Szabót. – Mindig érdekelt Mindszent múltja, a hagyományok, honismeretiklub-tag voltam, illetve a Perspektíva Alkotókör alapítója, vezetője. A Helytörténeti Gyűjteményben szinte minden tárgyat ismerek, tudom a történetét, ki és mikor adományozta. Mivel régóta munkanélküli vagyok, nagy segítség, hogy harmadik éve legalább 5 hónapot közmunkásként dolgozhatok, de korábban is naponta segítettem önkéntesként.

Nemcsak múzeumi körülmények között dolgozott, korábban az alkotókörrel felújították, javították a Mindszent környéki út menti kereszteket, illetve emléket állítottak az egykori tanyasi (Alsó-Ludas, Felső-Ludas, Koszorúhalom, Elege) iskoláknak. A legújabb, hogy a Helytörténeti Gyűjteményben Kovács Lajos nyugalmazott tanárral, muzeológussal feldolgozták Mindszent őstörténetét. A minitárlat főként oktatási célokat szolgál, a cserepeket, különböző használati tárgyakat az iskolások kézbe vehetik, megvizsgálhatják. Most a teljes anyag számbavétele – ezzel párhuzamosan tisztítása, szükség esetén restaurálása – zajlik, már érték meglepetések: több olyan tárgyra akadt, amelynek nem volt leltári száma. Elképzelhető, hogy a költözéseknél lekopott – ezeket is pótolja. – Hobbiból festek, augusztus végén Budapesten, a Corvin Művelődési Központban nyílik kiállítás a képeimből
– újságolta még Szabó János.

Olvasóink írták

 • 4. gyp 2012. május 02. 21:29
  „Jó, hogy vannak még ilyen lelkes emberek, mint Kovács Lajos muzeológus, Szabó János és csapata! Köszönet nekik! Az viszont elég elszomorító, hogy tehetséges és lelkes emberek így kapnak munkát!!!! Kitartást, jó munkát, jó egészséget kívánok nekik!”
 • 3. clarification 2012. április 25. 22:10
  „Mint szakmunkás, csak segédmunkásként tudott volna tárgyalni a torony alatt a foglalkoztatás irodájában a fiatal kis hölgy velem. Elmondása szerint nem kell a szakmám. S közben szakmunkáshiányról beszél a város első embere. Amiről a VTV-ben nem volt szó, az hogy csak bizonyos építőipari szakma kellene de csak néhány! A bérezés egy másik téma.:(”
 • 2. clarification 2012. április 23. 13:55
  „Jó lenne Hódmezőn is ha a szakmák szakma közelében lehetnének. :(”
 • 1. bánki 2012. április 23. 11:17
  „Szerintem teljesen normális dolog !
  Legalább a szakma közelében teszi a dolgát és nem megalázó tesz vesz munka.
  Nagyon szimpatikus az ATIVIZIG hasonló programja, bár bosszant - mivel elviszi a vállalkozók elöl a munkát. ( csatornákat mérnek fel hasonló kondíciókkal)

  A dolognak egyetlen, illetve kettő szépséghibája van :

  1. nevetségesen alacsony jövedelem
  2. hatékonyság : multinacionális cégek adóterhe 15 %, kisvállalkozó 53 %, közfoglalkoztatottak 0 % !!!!!!!!!!!!!!

  Lefordítva, még mindig a ,,termelő" szférában dolgozó alkalmazottak és kulákok ( vállalkozók) termelik meg a ,,nemzeti össztermék" 76 %-t !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tramtrain hozhat magasabb peront Népkertnél

Panaszkodnak az utasok, hogy nehéz felszállni a vonatra a vásárhelyi népkerti állomáson: nagyon alacsony a peron. Tovább olvasom