Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Szakközépiskola az egyetemen

Hódmezővásárhely - A tervek szerint visszaköltözik a vásárhelyi Gregus szakközépiskola egy része az Andrássy utcai épületbe, amely régen is ezé az intézményé volt.
Az egyetem vezetése kérte, hogy az önkormányzat ne csak anyagi támogatást nyújtson a városban működő karnak, de hasznosítsa kihasználatlan épületeit is.

Lapunkban már több alkalommal is beszámoltunk arról, hogy tárgyalásokat folytat a Szegedi Tudományegyetem és a vásárhelyi önkormányzat a mezőgazdasági kar jövőjéről. A város éves szinten 50-100 millióval támogatja a kar működését, nem szűnik meg Vásárhelyen a felsőfokú szakemberképzés.

A rektor szerint azért van szükség a vásárhelyiek anyagi segítségére, mert a pontrendszer sajátosságaiból adódóan, valamint egyéb körülmények miatt az elmúlt esztendőkben folyamatosan csökken a főiskolai hallgatók száma. A két fél közötti megállapodás szerint a kiesett normatíva pótlására, a fejlesztési források támogatására nyílik így lehetőség.

Ezen túlmenően viszont az SZTE vezetése azt is jónak látná, ha a város megoldaná azoknak a kari ingatlanoknak a hasznosítását, melyek nem teljesen kihasználtak. Itt elsősorban az Andrássy utcai főépület mellett álló házra gondolnak, melyben egykoron a Gregus Máté szakközépiskola működött, később a karé lett.

Ebben az épületrészben már nem minden tantermet használt a kar. Fotó: Tésik Attila
Ebben az épületrészben már nem minden tantermet használt a kar.
Fotó: Tésik Attila

Ebben a többszintes épületrészben lenn könyvtár működik, felül pedig különféle szaktantermek vannak. A hallgatók óráról járnak órára, így a termek többsége sokszor üresen áll. A jobb kihasználtság érdekében szeretnének valamilyen megoldást találni.

Az önkormányzat nem tartja elképzelhetetlennek, hogy visszaköltöztesse a Kossuthtal azóta összevont Gregus egy részét. A kari könyvtár megmaradna a földszinten, a középiskolások pedig elfoglalhatnák az emeleti termeket.

Folyamatosan egyeztetnek

A május 8-i vásárhelyi közgyűlésen Benkő Zsolt képviselő – aki egykoron a főiskolán végzett – beszámolt arról, hogy folyamatosan egyeztetnek az egyetem vezetőivel. Ha minden jól megy, akkor a június 5-i közgyűlésen már arról tájékoztatja a jelenlévőket, hogy megszületett a döntés: a mezőgazdasági kar jövője biztosított a városban.

Olvasóink írták

 • 6. félnótás 2008. május 19. 09:56
  „Szervezésből (káoszból) jeles!
  Vagy a kérdőjelek szaporodnak talán jobban?
  ?1= Lehet e bosszú azért, mert nem hajtották végre szolgai módon a "nagyember" névjavaslatát? (Diktátumát)
  ?2=Elmondják e vajon nyilvánosan, hogy a Németh László évek óta beiskolázási gondokkal küzd? (Minden parancsot végrehajtó igazgató, ott tanító családtag...)
  ?3=Ki és milyen mértékben felelős a korábbi döntésekért a Gregus összevonása kapcsán, és volt e szakmai munka az előkészítéskor?
  ?4=Van e korrupció a háttérben?
  ?5=Igaz e, hogy valaki haragszik szinte minden oktatóra, tanárra a csak sokadjára (és külső nyomásra) sikeredett államviszga miatt, ha ez tényleg így volt?
  ?6=Valós e, hogy azért engedi be a város a teherforgalmat (körforgalom építése!) a vársoba az elkerülő út helyett, mert ez már a tranzakció része?
  ?7=Mit szól az esetleges Kosuth-szétveréshez a város lakossága, az érintettek (szülők és diákok, tanárok) és valaint mit szól hozzá a munakerőpiac?
  ? ? ? ? ...”
 • 5. nicknick 2008. május 18. 12:46
  „Az Eotvosbe lesz hely a maradék Kossuthnak, mivel nem igazán sikerül ott a beiskolázás...
  bár, a Riportban egy képviselőnk CÁFOLJA A KOSSUTH ELADÁSÁT!
  ...
  majd egy év múlva meglátjuk!”
 • 4. totya66 2008. május 18. 09:41
  „Igen a városi kereskedelmi övezett miatt, eladják a Kossuthot, ha már nem engedték hogy Rapcsák legyen ez a bosszú. A másik meg hogy kell a városnak a bevétel mert az élményfürdő is sokba kerül, viszont érdemes
  volna elgondolkodni azon hogy itt az embereknek a pénze ugyanannyi de minél többfelé osztják az annál kevesebbet ér.”
 • 3. Kossuth Máté 2008. május 17. 20:08
  „Rossz az információ!
  A Gregusból senki nem költözött át a Kossuth épületébe, ezért vissza sem költözhet. Legfeljebb az az egy mezőgazdász osztály költözhet át aki a Kaszap utcai épületben kezdett.
  Tudtommal viszont az egész volt Kossuth-ot el akarják költöztetni. Az Andrássy úton nem fog elférni. Vagy tudnak egy jó tömörítési algoritmust? kb 20%-ra kelle tömöríteni.
  Így kell tönkretenni a térség legfelszereltebb iskoláját. http://www.kzs.hu/viktoria-video/valaszd_a_tudast_KZS.wmv
  Bravó Vásárhely!”
 • 2. orbit 2008. május 17. 11:16
  „Én is így hallottam...”
 • 1. nicknick 2008. május 17. 10:02
  „Ügyes! A Kossuthból átviszik a gimnáziumi képzést a Németh L. gimibe, az exgregusosok visszatérnek a főiskolához, így a Kaszap utcai épület lesz a kihasználatlan: máris el lehet adni a Praktikernek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombaton szűrés lesz Szikáncson

Hódmezővásárhely - Szombat reggel 9 órától Szikáncson folytatódik az Egészséges Vásárhelyért… Tovább olvasom