Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Szakosodtak a guberálók

Hódmezővásárhely - A guberálók egy része műanyag palackokat, a másik sörösdobozokat gyűjt, és egyre kevesebben keresik a kenyérhéjat a konténerekben. A vásárhelyi belvárosban legalább tíz guberálót láthatunk rendszeresen.
– Akár egy-két ezer forintot is lehet „csinálni" a szemétből naponta, illetve ennél többet nem érdemes – mondta egy idősebb férfi, aki szinte naponta járja a vásárhelyi belvárost és a lakótelepeket, hogy az utcai konténerek „kincsei" után kutasson. Azt tapasztalta, hogy egyre többen élnek, vagy egészítik ki csekély jövedelmüket a hulladékgyűjtésből, ahogy teszi ő is.

– A nyugdíjam olyan kevés, hogy nem jutna belőle szinte semmire – magyarázta, miközben egy padon kézzel sodorta cigarettáját. A papírt a boltban veszi, a dohány azonban inkább csikkekből származik. Elmesélte: a guberálók az utóbbi időben szakosodtak, legtöbben a sörösdobozokat gyűjtik, gyakorta egyenesen a szelektív gyűjtőkből.

Úgy tűnik, néha érdemes mélyen a konténerbe hajolni. A szerző felvétele
Úgy tűnik, néha érdemes mélyen a konténerbe hajolni.
A szerző felvétele

– Ez az, amiért érdemes végigtúrni a közönséges szemeteskonténereket! Ezeket lehet a legjobban eladni, a Tesco 10 alumíniumdobozért vagy 5 műanyag palackért 5 forintot ad – hallottuk a Ferkó néven bemutatkozó másik guberálótól. Kiderült, hogy az újságpapírt nem érdemes kiszedni a tárolókból, a sörös- és borosüvegeket viszont igen, azok legtöbbjét beváltják az üzletek.

A guberálás folyamatos munka, talpalni, vagyis inkább biciklizni kell érte. Még a konténerek ürítése előtt érdemes áttúrni a szemetet, ezért korán kell kelni. A kukázók fegyvere egy megfelelően meggörbített fémpálca, de megteszi egy közönséges kerékpárküllő is.

– A legjobb dolgunk lomtalanításkor van, igaz, ilyenkor a legerősebb a konkurencia is. A lomisok utánfutós autóval járják az utcákat. A tévé például valóságos kincsesbánya. A képcső végén vastag réztekercs van, és az áramköri lapokat is érdemes kiszedni. Ha elégetjük, ezekből is megmarad a réz, akár 3–400 forintot is ér. Ha megvan a napi ezres, akkor már elégedett vagyok – tette hozzá.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. 4Angel 2011. április 27. 11:18
  „27. gebe 2011.04.25. 19:27

  Köszi hogy neked meg ennyi eszed van , hogy láthatatlanból ítélsz embereket !!!!

  Néz magadba aztán ítélj, szólj be másoknak !!!”
 • 28. azénéletem 2011. április 26. 19:54
  „27. gebe 2011.04.25. 19:27
  Végre egy ember akinél ott a tuti!!”
 • 27. gebe 2011. április 25. 19:27
  „4angel félek ennyi ésszel ikerül gyereket csinálnod , az ilyenek szaporodnak mint a csicsóka. a szelektív gyűjtéshez minden negyedévben adnak zsákot. ha egy picit törődnél azzal amiről írsz nem írogatnál hülyeséget. "álljunk mán meg" oszt tán a riska meglökött vagy mifene? a hajléktalanok meg néha többet koldulnak össze mint aki dolgozik csak trehányak hogy egy új életet építsenek fel. aki diplomás és el kell mennie 47 ezerért közmunkára adja vissza a diplomáját.”
 • 26. Filtec 2011. április 25. 18:25
  „ 
   
  Re: #24. totya66 2011.04.25. 09:52
   
  Gondolom az elmúlt 8 évben volt munkád, de ha munkanélküli lettél volna, tucatjával kaptál volna munkát Gyurcsány elvtárstól, Bajnai elvtárstól.
   
   ”
 • 25. fles2 2011. április 25. 10:11
  „nem lesz itt ébredés!!!birka a magyar nép.Hiába lesz majd,mert egyszer el jön az ideje,hogy az eladósodott családokat kilakoltassák és figyeljétek meg tűrni fogjuk!!!”
 • 24. totya66 2011. április 25. 09:52
  „Köszönjük Orbán és Lázár elvtárs!
  Ma egyetemi diplomával kutató biológusként, csak napi 6-órás közmunkát lehet találni havi 47 ezerért.
  Igaz gyerekeknek kell megmutatni hogy ez csirke az meg birka (ez meg nép), de akkor is.”
 • 23. 4Angel 2011. április 24. 09:24
  „21. gebe 2011.04.24. 06:47

  Nincsen igazad, neked szelektív a tudásod a hajléktalan sorsáról !!!
  Én is láttam olyat aki Orvos és hajléktalani !!!
  Te tudod 20 év muva te nem ezt fogod csinálni ????
  Nem tudhatod mit hoz a jövő, aki lenéz az vissza kapja mindet !!!

  Szelektív hulladék gyűjtésél meg az a véleményem, majd ha nem kell szemét díjat fizetni akkor majd külön szedem a szemetet addig meg dolgozzanak meg az Asánál a fizetésükért !!!
  Én fizessek, több zsákot , és drágább a szemét díj én dolgozzak asa helyett , álljunk mán meg !!!”
 • 22. 980815 2011. április 24. 08:37
  „gebe!
  Nem minden hajléktalan volt alkoholista.Láttam dokumentumfilmet a hajléktalanokról,és volt köztük egészen magas iskolázottságú ember is,csak őt keményen elverte a sors.El sem hiszed,hogy milyen szerencsés vagy,mert van hol laknod,tudsz tisztálkodni,fűtött szobában tudod álomra hajtani azt a nagyon okos fejedet,te kretén.Volt olyan,akinek megszűnt a munkája,a felesége elvált tőle,és a bíróság a nőnek ítélte a lakást.A férfinek se melója,se lakása,se családja.Innen már nem olyan nehéz lefelé elindulni a lejtőn.Számtalan hasonló példa van.Nézzél magadba,és csak utána fröcsögjél itt te okos tojás.A mai világban nem kell alkohol ahhoz,hogy valaki lecsússzon.”
 • 21. gebe 2011. április 24. 06:47
  „A kukás azért jutott oda mert elitta az eszét nem kell sajnálni. Ki lehetne törni de nem bír kell piára meg cigire a pénz. Emberek élték az életüket évtizedekig úgy hogy nem tanultak semmit, amit kerestek elitták elzüllötték most nincs piacképes végzettségük, röghöz kötöttek tudatlanok. Egy hajléktalan miért nem megy el az ország mozgalmasabb részébe munkát vállalni? Nyaf-nyaf az állam gonosz nem segít , megint ez a sok felesleges írogatás örüljetek hogy elviszik a szemeteteket amit felelőtlenül összeszedtek. A szelektív hulladékgyűjtés meg azért szűnt meg mert a lakosság lusta ehhez is.Talpra kellene állni akarni tenni valamit, dolgozni megnézni mire költötök. Nem lenne ennyi szemét. Ja meg hogy mit írogattok nem lenne köztük ennyi................”
 • 20. félnótás 2011. április 23. 17:18
  „Bicskanyitogató duma volt, volt az ASA nagyfőnöke bejelentette a szelektív hulladékgyűjtést. (Milyen jól jár vele a város lakossága, ezért indokolt az emelés is)
  Mi az ami megvalósult a díjemelésen kívül?
  Vagy mi valósult meg a nagy, nagy ígérgetésekből?
  Komolyan mondom, hülyét kapok minden váalsztási programtól!
  "Munkahelyteremtés, élhetőbb város..." (Csak megkérdem, eddig nem az ígértető fvolt a város első pénztárcája?)
  És mindíg vannak akik beveszik!”
 • 19. 4Angel 2011. április 23. 16:27
  „Politikusokat nem érdekli tényleg,magasról szarnak ránk, még jót nevetnek rajtunk hogy tűrjük , de legtöbb újságba is mi van CELEB ez meg az tetet stb..

  Sok újság meg kérdezhetné a járó kelőket, hogy s mint van ők hogy látják az életet, nem öröké a Celebröl írni , hol erről hol arról !!!

  Ja meg ez a hülye vacsora csata , más meg éhezik ezek a müsürok gyomor forgatóak !!!

  Nem a Celeb élet a való élet hanem ez a cikk :((”
 • 18. zoltanszabo 2011. április 23. 11:08
  „Nagyon szomorú dolog, emberek így kényszerülnek élni !!
  Mások milliókat keresnek havonta---mások pedig mély szegénységben élnek ! és egyre többen lesznek .
  A politikusok--sajnos nem ezen a Földön élnek--ők nem látják ezeket a sorsokat. Nem is érdekli őket, nagy ívben le@rják a népet !”
 • 17. Lixus_kzs 2011. április 23. 10:17
  „Szelektív hulladékgyűjtés megoldva.”
 • 16. Cheguevara 2011. április 22. 22:08
  „Most legalább azt fogjuk tudni, hogy miért szűnik majd meg a szelektív hulladékgyűjtés Hódmezővásárhelyen. Legalább a hódmezővásárhelyiek tudják mi lesz a szemetükkel, ha már a pénzükkel nem lehet tudni, hogy hová tűnik.”
 • 15. bubuska73 2011. április 22. 20:24
  „14. Zsoltee0716
  Igen!”
 • 14. Zsoltee0716 2011. április 22. 19:45
  „Vissza veszik a műanyagot?”
 • 13. Stufff 2011. április 22. 19:26
  „"A papírt a boltban veszi, a dohány azonban inkább csikkekből származik."
  Ha már idézünk, akkor teljes terjedelmében kellene a mondatot!!
  Egész más a mondanivalója.
  A cigizést illetően igazad van!”
 • 12. xene@freemail.hu 2011. április 22. 18:44
  „"A nyugdíjam olyan kevés, hogy nem jutna belőle szinte semmire - magyarázta, miközben egy padon kézzel sodorta cigarettáját."

  A lényeg a cigi.....az legyen mindig!”
 • 11. Stufff 2011. április 22. 18:22
  „Szakosodtal a guberálók?
  Talán ezt is Jánoska szervezte? Megtervezte nekik a jövőt?

  Igen valóban van akik elhagyják magukat......- de ha egyszer te is lecsúszol ide, neked is jó lesz, ha belédrugdosnak? Aki meg ki akar ebből a bűvöletből törni semmi esélye, hát nem látjátok.
  Megszólni nagyon könnyű a másikat. Mit kellene tenni? Hát semmit....Ezt a fejesek meg is teszik. Csak az a baj, hogy ezek a szerencsétlenek is egyre szaporodnak. A munkanélküli nem tud elhelyezkedni, mert nincs hova....feléli a tartalékát és ......Nem nekünk kellene tenni, hanem akik elrakják a havi milliós fizetést, ...azért kapják. Azért is.”
 • 10. félnótás 2011. április 22. 17:57
  „1., Ez is beletartozik a beígért munkahelyteremtésbe.
  2., Így élhetőbb a város.”
29 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fábián nem társul Mártéllyal

Mártély - Tőlünk tudta meg a mártélyi polgármester, hogy a fábiánsebestyéni önkormányzat - noha… Tovább olvasom