Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Számháború az adósságról

A vásárhelyi kórház anyagi helyzete stabil, de az elvonások miatt később lehetnek gondok – hangzott el a vásárhelyi közgyűlésen. Ismét szóba került a Keviép-per, a vízmű visszavásárlása és a város adósságállománya. Az erről szóló jegyzői beszámolót ellenzéki képviselők egy órán át keresték a városháza folyosóján és irodáiban.
Bacsa Pál, Sillye Béla, Csanki István, Hernádi Gyula és Havránek Ferenc a hirdetőtáblánál. Először hiába nyomoztak. Fotó: Tésik Attila
A tegnapi vásárhelyi közgyűlésen előbb Havránek Ferenc, majd Bacsa Pál és Hernádi Gyula érdeklődött arról, vajon mikor teszi közzé Korsós Ágnes jegyző a város pénzügyi helyzetéről szóló tájékoztatót, ahogy ezt megtette 2002-ben a Vásárhelyi Kurírban. A jegyző asszony azt mondta, jelenleg nincs városi lap, így a helyi szokásoknak megfelelően a városháza földszinti folyosóján függesztették ki a dokumentumot.

Bacsa Pál képviselő felhívta a figyelmet arra, míg a nagyvárosok költségvetése sokszorosa a vásárhelyinek, addig a város 13 milliárdos adóssága megegyezik Szegedével. A pénzügyek körül kialakult vitában Lázár János polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a város még nem bocsátotta ki a húszmilliárdos kötvényt. Majd elhangzott, január elsején a város adóssága 5,3 és 6 milliárd forint között volt. Ennek mértéke függ a svájci frank és az euró árfolyamától.

A napirend előtt ismét szócsata alakult ki képviselők közt a Keviép és a város vitája, a Hód-Strand helyzete, illetve a Zsigmondy Béla Rt. német tulajdonrészének visszavásárlása miatt. Lázár János polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenzéki képviselők abból csinálnak politikai ügyet, amit zárt ülésen maguk is megszavaztak. Az is kiderült, a Zsigmondy hárommilliárdos tagi hitelének visszafizetésével a cég adóssága csökkent.

Kidolgozzák a távhődíjakat

Mindenféle különösebb vita nélkül szavazták meg a képviselők, hogy a város dolgozzon ki a jövedelmi viszonyokhoz alkalmazkodó és „családtámogatási jellegű" távfűtési díjakat. Ezeket leghamarabb 2007 júliusában vezetnék be.

Hernádi Gyula arról is érdeklődött, vajon igaz-e, hogy a vásárhelyi kórház anyagi helyzete miatt műtéteket halasztanak el, illetve elutasítják a vonzáskörzeten kívüli betegek felvételét. Kallai Árpád főigazgató azt válaszolta, a kórház anyagi helyezte stabil, ám a növekvő elvonások miatt ez hamarosan megváltozik.

A közgyűlést megszakító ünnepélyes állampolgársági eskütétel ideje alatt kezdett nyomozni a helyi ellenzéki képviselők egy csoportja. Első útjuk a városháza fent említett földszinti hirdetőtáblához vezetett, ahol aztán a már rátűzött papírok alatt végül meg lelték a jegyzői hirdetményt. Útjuk innen először a 30-as számú szobába, majd a közgazdasági irodába vezetett.

Hernádi Gyula egy órával később, a közben már ismét megkezdődött közgyűlésen lobogtatta meg a város vagyonmérlegét, s olvasta fel, miszerint június 30-án a város összesen 10,62 milliárd forinttal tartozott. Korsós Ágnes erre azzal reagált, valós tartalmú anyagot állított össze a lakosság számára, az adatokat a képviselők a ciklusban folyamatosan megkapták. Végh Ibolya aljegyző pedig elmondta: a Hernádi által ismertetett adatok nem csak a város hiteleit, de kötelezettségvállalásait is tartalmazzák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiss visszalépett Hernádi javára

Visszalépett tegnap Hernádi Gyula szocialista polgármesterjelölt javára Kiss László, az SZDSZ eddigi… Tovább olvasom