Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Száműznék a politikát a pénzosztásból Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Rendben megalakult és működik a helyi vidékfejlesztési iroda, s a vidékfejlesztési közösség összetételében azért szerepelnek rokonai, családtagjai, mert rövid volt az idő a szervezésre – állította Hernádi Gyula csütörtökön.
A vásárhelyi közgyűlés Fidesz-frakciójának majd minden tagja, a tízből nyolc képviselő megjelent azon a sajtótájékoztatón, amelyet tegnap tartott Hernádi Gyula, a Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Helyi Vidékfejlesztési Közösség elnöke, Farkasné Czeller Éva, a tervezési csoport vezetője és Barna Viktor, a vidékfejlesztési iroda vezetője Tények és hazugságok címmel a helyi vidékfejlesztési irodában. Mint korábban megírtuk, az előző közgyűlésen több jobboldali képviselő bírálta a szervezetet, mondván: az 1,2 milliárdos uniós támogatás lehívására létrehozott kistérségi közösség szinte csak a szocialista képviselő, Hernádi Gyula családjából, barátaiból, ismerőseiből áll.

Barna Viktor és Farkasné Czeller Éva ismertette az Új Magyarország vidékfejlesztési program előírásai szerint megalakult szervezet célját, illetve az eddig végzett tevékenységét. Hernádi Gyula elmondta: annak idején felszólalt a közgyűlésen, s kérte, hogy fogjanak össze ez ügyben, de akkor senki sem reagált erre. Ezért az utolsó pillanatban ő szervezte meg a csoportot, amiben elmondása szerint a város nem kívánt részt venni.

Hernádi Gyula (középen), Fekete Ferenc és Rárósi Imre a két sajtótájékoztató között. Nem értettek egyet. Fotó: Tésik Attila
Hernádi Gyula (középen), Fekete Ferenc és Rárósi Imre a két
sajtótájékoztató között. Nem értettek egyet. Fotó: Tésik Attila

– Érdemtelenül értek bírálatok ez ügyben. Arra kérem Rárósi Imrét, Fekete Ferencet, Benkő Zsoltot és Havasi Katalint, akik a közgyűlésen megtámadtak emiatt, jelentsenek fel, ha úgy érzik, törvénytelenség történt – mondta Hernádi Gyula.

Hernádi a rendőrséghez fordul

Büntetőfeljelentést tesz Hernádi Gyula a múlt hét végén a vásárhelyi postaládákba került „A vörös polip most Vásárhelyre igyekszik" szórólap miatt. Elmondta: nem tudja, ki állhat a szórólap kiadását, megjelentetését jegyző – szerinte fiktív – Kertvárosi Polgári Kör mögött.

Közölte: három rokona azért tagja az egyébként bárki előtt nyitva álló vidékfejlesztési közösségnek, mert az előírásoknak megfelelő végzettségük van, s kevés volt a szervezésre rendelkezésükre álló idő. Hozzátette: a 36 tagból csak 4 rokona, s a politikamentes csoport tagjai önkéntesen, javadalmazás nélküli végzik munkájukat.

A sajtótájékoztatót követően a jobboldali képviselők is sajtótájékoztatót tartottak. Ezen Rárósi Imre, a közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy Hernádi Gyula szerint minden rendben van az ügyben. Javasolta, hogy a jövő héten a városházán rendezzenek lakossági fórumot a Leader-programról, a civilszervezetek vezetőinek részvételével. Benkő Zsolt képviselő azt kérte, hogy ne a közgyűlés MSZP-frakcióját vezető Hernádi és családja, valamint Bacsa Pál, a szocialisták helyi elnöke, illetve a fiatal baloldal tagjai vegyenek részt a Leader-programban. Hangsúlyozta: az önkormányzat és a képviselők éppen azért nem csatlakoztak, hogy elkerüljék annak a látszatát, hogy a politika beleszól az 1,2 milliárd forint szétosztásába. Gyömrő-Molnár Imre, a városfejlesztési bizottság elnöke pedig azt hangsúlyozta, a bizottság tagjai semmiféle megkeresést nem kaptak a közösség szervezésekor, pedig ismerik a város minden vállalkozását.

Olvasóink írták

 • 3. klj_54 2008. július 10. 21:46
  „No, ha véletlenül nyerne a fidesz két év múlva, semmi jóra nem kell számítani Vásárhelyen. Nincs kőbányája sem szőleje! Anno, a fityusz uralma alatt, nem kimondottan érdekelték őket ilyen póri dolgok mint egy város LAKOSSÁGÁNAK jövője:(
  Jelen helyzetről:
  Lett volna lehetőségük a törvény megalkotásakor beleszólni, de dacos kisgyermek módjára duzzogva kivonultak.
  Most pedig azért rapliznak neveletlen gyerek módjára, mert így jártak.
  Úgy jártak mint Karinthy pedellusa, " összetörték a gyerekek a vécé csészét. No annak is én iszom meg a levét."”
 • 2. mai 2008. június 27. 13:53
  „Egyébként - éppen e regionális helyi vidékfejlesztési irodák keletkezés körülményei miatt - egy esetleges kormányváltozáskor a Fidesznek is meglesz a kormányzati lehetősége kiváltani ezen regionális, területi irodákat, egyszerűen új rendszer törvénykezés szinten végrehajtandó felállításával. Hisz nincs alkotmányos korlát. Tehát addig is türelem kedves vásárhelyiek.”
 • 1. mai 2008. június 27. 06:31
  „Véleményem szerint a Fidesz - mondjuk úgy, hogy kivételesen - hibát követ el, mert az ügy az alkotmányos szabályozás hiányosságára vezethető vissza, ami által jogászaiknak az Alkotmánybírósághoz kelle ne fordulniok. Mert miről is van szó? Röviden arról, hogy az ország közigazgatási rendszere felett álló gazdasági intézmények jöttek létre az EU-ra hivatkozva, mint a Regionális Fejlesztési Tanácsok, s mint annak kisebb egységei a Kistérségi közösségek. A Fidesz nem volt partner abban, hogy parlamenti úton változzék a megyerendszer. Erre az MSZP-s kormány akaratát így érvényesítette, amitől a Fidesz elhatárolódott. Most futnak a pénzük, a politikai beilleszkedés lehetősége után, mondván kimaradtak, kihagyták őket belőle.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi emléktábla II. János Pálnak

Hódmezővásárhely - Otthontalálkozót, megemlékezést és mártír-istentiszteletet is tartanak a… Tovább olvasom