Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Szándékosan szemetelnek a vásárhelyi kukások

Az ügyvezetői utasítására szórják ki a földre az A.S.A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. munkásai azt a szemétmennyiséget, mely megakadályozza a konténerek fedelének lecsukását. Az amúgy is kicsinek bizonyult szeméttároló edények helyett a társasházak egy része most még kisebbet igényelt. Ráadásul a hulladék egy része egyes boltokból és más városrészekből származik.
Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi belvárosban élők közül sokan felháborítónak tartják, hogy elszemetesedett lakóhelyük környéke. Egészen pontosan túlcsordulnak a konténerek, s a kukásautók dolgozói a „fölösleget" a földre szórják.
– Tűrhetetlen állapotok uralkodnak a belvárosban – panaszkodott lapunknak az ott élő Kovács Attila – hiába viszik el a szemetet hétfőn, szerdára már megtelnek a kukák, a következő ürítés meg csak pénteken van. Az A.S.A. emberei azokat a szemeteszacskókat, melyek miatt nem lehet lecsukni a kukák tetejét, a földre hajítják, majd otthagyják.

Nem kell nagyon megerőltetnie magát az embernek, hogy észrevegye a szeméthalmokat. A belváros három pontján, a Szegfű utcai benyílóban, az Oldalkosár utca 5. számú ház előtt rendszeresen láthatja a szeméthalmokat a földön és a degeszre tömött kukákat. Meg persze azt is, hogy ezeket végül a közmunkások gyűjtik össze, teszik vissza a konténerekbe.

– Rendszeresen, szinte naponta kapok telefonokat az Oldalkosár utcában élőktől, akik a szeméthalmokra panaszkodnak, vagy arra, hogy a szemétszállítók a kukák tetején lévő zacskókat mindenestől a földre dobálják, majd ott is hagyják – mondta Bacsa Pál, belváros települési képviselője. A városatya szerint a szemét egy része a város más területeiről „utazik" a belvárosi kukákba, illetve a belvárosban működő egyes vállalkozásoktól, boltoktól származik.

– Legyen mindenkinek szemétszállítási szerződése, mert így nem maradhat a helyzet! – mondta.

Reith Imre, az A.S.A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta: ő adott utasítást a szemétszállítást végző munkatársainak, hogy csak a lecsukott fedelű konténerek tartalmát ürítsék. Ezért a fedél lecsukását akadályozó mennyiséget a szemetesek eltávolítják.

– Az előírások és a szolgáltatói szerződés szerint is csak ezt a mennyiséget szállítjuk el hetente két alkalommal – mondta az ügyvezető, aki szerint a megoldás az lenne, hogy az érintett társasházak – ahogy arra július elseje óta lehetőségük is van – nagyobb vagy több konténert igényelnének az A.S.A-tól.

A társasházak egy része az eddigi 1100 köbméter térfogatú kuka helyett azonban éppen kisebbet, csupán 660 köbméterest igényelt, miközben a szemét mennyisége nem változott.

– Nem kell sok ész hozzá, hogy honnét származik a pluszhulladék – mondta a szintén a belvárosban élő Zsigmond Ferenc. – Elég csak megnézni, hol, mi kerül a földre. Azt ugyanis nehéz elképzelni, hogy valaki kartonszámra veszi a cipőt vagy a ruhaneműt, s a dobozt aztán belegyűri a kukába. Ráadásul arra ott lennének a szelektív gyűjtők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem privatizálják a művelődési házat

Mégis önkormányzati fenntartásban marad a mindszenti Tisza Művelődési Ház – döntötte el a… Tovább olvasom