Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Szántásból második a székkutasi Kis László

Székkutas - Második helyezett lett a közelmúltban az országos szántóversenyen Kis László. A 27 éves székkutasi gazdálkodó 2 hétig gyakorolt, a verseny ugyanis nem csak abból áll, hogy felpattan a traktorra, és húzza a barázdákat.
6 éves korában ült először nagypapája traktorján a székkutasi Kis László, aki a közelmúltban Kaposváron az országos szántóversenyen kategóriájában (3 fejes ágyeke) 2. helyezést ért el.

– Hirtelen ötlet volt, hogy beneveztem. Csütörtökön még a Balatonon nyaraltam a feleségemmel és két kislányommal, pénteken pedig már egy szántóversenyre mentünk Gyomaendrődre – ekkor döntöttem úgy, hogy újra nekivágok. Évekkel ezelőtt versenyeztem már, az országos viadal előtt Dócon, a területin is második lettem. Azt viszont álmomban sem gondoltam, hogy Kaposváron szintén dobogós leszek – mesélte a 27 éves fiatalember.

Kis László szezonban akár 10–12 órát is dolgozik. Fotó: DM/DV
Kis László szezonban akár 10–12 órát is dolgozik.
Fotó: DM/DV

László 2 hétig gyakorolt, hiszen – ahogy fogalmazott – a szántóverseny nem csak abból áll, hogy felpattan a traktorra, és húzza az ekét. Először precízen ki kell számolni, hogy a 100-szor 20 méteres parcellában milyen sűrűn legyenek a barázdák, a 2 óra 40 perces versenyidő letelte után nem maradhat parlagon terület.

– Már a nyitóbarázdának is tökéletesnek kell lennie. Nézik, hogy milyen egyenes, és mennyire tiszta. Itt még a mélység nem számít, 5–8 centi lehet. A folyamatos szántásnál viszont 18 centire mehet le az eke. Fontos még a párhuzamosság, és persze befejezésként a záróbarázda – magyarázta tömören a verseny lényegét László. Saját MTZ traktorjával és ekéjével, valamint szponzorok támogatásával indult a viadalon, merthogy ez egy költséges műfaj. Például meg kellett oldani a gépek szállítását – jegyezte meg a 65 hektáron gazdálkodó székkutasi fiatalember. Elárulta: 8 éves Alexandra lánya nem annyira, de az 1 éves Bianka imád vele traktorozni, így talán az utánpótlás is megvan már a családjában.

Olvasóink írták

 • 4. tol 2011. szeptember 23. 18:20
  „most akkor rendezzenek egy őszi mélyszántás versenyt, a győztes a magyar nép lesz!”
 • 3. sebajtóbiás 2011. szeptember 23. 13:56
  „1!
  Ez most hogy jön ide?!

  Gratulálok Lászlónak, kemény munkát végez.”
 • 2. Church 2011. szeptember 23. 10:31
  „Gratulálok László!”
 • 1. Együgyű 2011. szeptember 23. 10:25
  „Szántásból második a székkutasi Kis László
  Vele nem fog vetekedni, sőt evvel foglalkozni sem Orbán Viki, Laza Jani, Szíjjas Peti, Kószáló Lajos bátyám és bandájuk sem!

  Gratulálok Kis Lászlónak! De remélem a Fidesz-KDMP atyai pártszövetségében érte el ezt a kiváló eredményt.
  Mert akkor még sokra viheti!

  Éljen a Fidesz-KDMP atyai pártszövetsége valamint a követőik!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

900 milliót törleszt adósságából Hódmezővásárhely

900 milliós egyösszegű előtörlesztésről és társadalmi bizottság felállításáról döntöttek csütörtökön a vásárhelyi képviselők. Tovább olvasom