Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Szarajevóból hazajöttek, Koszovóba indulnak

Hódmezővásárhely - Közel 200-an, többségükben a vásárhelyi laktanyából utaznak a közeljövőben 6 hónapos külszolgálatra Koszovóba. A misszióba készülőket szerdán búcsúztatták a városban, ahol a Szarajevóból immár hazatért katonákat is köszöntötték.
A honvédség 1000 katonája, 10 országban, 14 kontingenssel szolgál – tudatta Domján László vezérőrnagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka szerdán Vásárhelyen, a Szarajevóból hazatérő és a Koszovóba induló katonák tiszteletére tartott ünnepségen. Az elmúlt 6 hónapban kiválóan látták el a békefenntartói missziós feladatukat Szarajevóban – állapította meg a vezérőrnagy.

Szarajevóból hazajöttek, Koszovóba indulnak. Fotó: DM/DV (galéria)

A szentesi alakulat adta a külszolgálatosok többségét. Nyáron három turnusban utazott ki az állomány, a szeptemberi átszervezés után 26-an maradtak kinn, a többiek itthon látták el készenléti feladatot. A biztonság és a rend fenntartása vár a Koszovóba indulókra, akik zömmel a vásárhelyi laktanya művelettámogató műszaki zászlóaljánál szolgálnak, de a hajdúhadházi helyőrségéből is utaznak ki – közel 200-an. A hozzátartozóiknak a következő 6 hónapban nélkülözniük kell őket, így ez az időszak a családoknak is kihívás a vezérőrnagy szerint.

11 éves kisfiát, Józsefet és férjét hagyja itthon Ilyésné Tar Anita szakaszvezető. 5 éve katona, először vállalt külszolgálatot azért, hogy kipróbálhassa magát – mondta a 30 éves édesanya. Fazekas Péter őrnagy viszont már túl van a misszión, ami neki is az első volt. Egy ideig szeretne itthon maradni, a családjával, 3 éves kislányával, Grétával lenni, de úgy gondolja, hogy nem a szarajevói volt az utolsó missziója.

Olvasóink írták

 • 9. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. február 02. 07:32
  „Ezen most olyan kár vitázni, akinek a családtagja vagy ő maga katona, az támogatja, akinek nincs az meg nem.”
 • 8. mivan? 2013. február 01. 18:47
  „ÉS? Szerinted ezek közül hány teljesül ma??:

  Mit kiván a magyar nemzet.

  Legyen béke, szabadság és egyetértés.

  Kivánjuk a´ sajtó szabadságát, censura eltörlését.
  Felelős ministeriumot Buda-Pesten.
  Évenkinti országgyülést Pesten.
  Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben.
  Nemzeti őrsereg.
  Közös teherviselés.
  Urbéri viszonyok megszüntetése.
  Esküdtszék, képviselet egyenlőség alapján.
  Nemzeti Bank.
  A´ katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a´ külföldieket vigyék el tőlünk.
  A´ politikai statusfoglyok szabadon bocsáttassanak.
  Unio.

  Egyenlőség, szabadság, testvériség”
 • 7. Dongó 2013. január 31. 17:55
  „Üdv!
  1848. március 15. 12 pont 10. pontját olvassátok el
  További szép napot
  Tisztelettel: Dongó”
 • 6. airwaves 2013. január 31. 14:43
  „Magyarország NATO-csatlakozásáról szóló népszavazás eredménye:
  (1997. november 16.)
  A szavazásra jogosultak száma 8 059 039 fő 100%
  A megjelentek száma 3 968 668 fő 49,24%
  Érvénytelen 44 961 fő 1,13%
  Igen 3 344 131 85, 33%
  Nem 574 983 14,67%
  Összesen 3 648 717 100%”
 • 5. emigrans 2013. január 31. 14:36
  „4.
  "A magyar pedig egy kicsiny, jelentektelen es gyenge nep europaban es ha teccik ha nem nyalni kell..."
  Ezt csak te gondolod igy!!! Akkor tovabbi jo s*ggny*l*st puhatestu baratom :)”
 • 4. JungHeinrich 2013. január 31. 12:52
  „1.emigrans 2013.01.30. 19:53 ...mert katonak bakker es nem eroszakkal soroztak be oket a misszioba! Minden bekeidos hadseregnek szuksege van olyan katonakra akik nem csak a loteren parolaznak,hanem eles helyzetben szereznek valos tapasztalatokat. Veszelyeztetik oket? Nemaaa meg meg is serulhetnek? Normalis vagy? Lehet hogy hogy meg verzik is mindjart sirok :-)Haboruk mindig lesznek a missziokat azert talaljak ki hogy legyen aki tudja mirol szol ez az egesz. Orulok neki hogy ezt nem europaban gyakoroljak! A magyar pedig egy kicsiny, jelentektelen es gyenge nep europaban es ha teccik ha nem nyalni kell :-))) A szamok es tenyek nehez terep egy atlag magyarnak :-)”
 • 3. emigrans 2013. január 31. 12:47
  „Kisse felreolvashatoan fogalmaztam,akkor most tisztaznam magam : nem a katonakra haragszom,ok a penz miatt mennek ki ez nyilvanvalo.Mivel a szereny honvedsegi fizetesbol,nehez eltartani egy csaladot...
  Az orszag (mindenkori) vezetoi felelosek.A tortenelem soran mar szamtalanszor bebizonyosodott,hogy a katonai szovetsegeseink *merthogy mi mindig a vesztes oldalon alltunk) csak kihasznaltak minket.Jok voltunk golyofogonak Isonozal,Voronyezsnel stb, akkor amikor leginkabb a hazankat kellett volna vedeni ! Most sincs maskent. Semmi keresnivalonk Afganisztanban,Irakban de meg Koszovoban se. A honvedsegnek elsosorban az orszag vedelmere,masodsorban a katasztrofa elharitasra kellene felkeszulni es nem cionista erdekeket szolgalni !”
 • 2. mivan? 2013. január 31. 10:26
  „Hát igen! Ezek csúnya katonák fogják magukat és csak úgy mennek ide-oda maguktól. Az ország érdekeit szolgálják. Bármilyen hihetetlen is. Azért kár szidni őket, mert nem kérdezik miért meg minek. Kérdezd meg okos politikusainkat, hogy ez miért jó nekünk. Mert arra nem veszik a fáradtságot, hogy ezt elmondják az embereknek. Pedig elég sok embert érdekelne...”
 • 1. emigrans 2013. január 30. 19:53
  „Ha mar egyszer HONVEDSEG a ceg neve (es nem zsoldoshadsereg vagy idegen legio) akkor megis mit keresnek
  (a penzen kivul) mondjuk Afganisztanban ? Demokratizalnak ,mi ? Mert nekunk mindig valakinek a <moderálva> kell nyalni.Arrol nem is beszelve,hogy rengeteg plussz koltseget jelent az orszagnak katonaink kulfoldon veszelyeztetese...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távoltartás volt érvényben az anyját megölő fiúval szemben

Még szeptemberben távoltartásra kötelezték azt a húszéves fiút, aki megölte anyját vasárnap Hódmezővásárhelyen. Tovább olvasom