Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Száz állatot gondoz egyedül a 92 éves Bálint bácsi

Száz állatot gondoz egyedül a 92 éves Bálint bácsi
Hódmezővásárhely - A munka nem tönkreteszi, hanem karbantartja az embert - vallja a 92 éves vásárhely Imre Bálint, aki mindennap ellátja 80 tyúkját, 2 szarvasmarháját és 9 disznóját.
Háborús idők

Katonának 1944. augusztusában, 21 évesen vonult be, Szegedre került a tüzérosztályhoz, aztán a Dunántúl következett, gyalog. Mindent, ami vele és társaival történt, feljegyzett egy kis noteszbe. – Éjszaka meneteltünk, átlagban 50 kilométert. Komárom után vezényeltek bennünket a Harmadik Birodalomba, ahol német kommandírozás szerinti kiképzést kaptunk. De a frontra nem kerültünk ki. Szerencsére, a kutya úristenit! Mindannyian ott pusztultunk volna. – Öten elhatározták, lelépnek, de elkapták a szökevénycsapatot, és kis híján kivégezték őket. 1945 tavaszán amerikai fogságba került, egy hétig szinte se enni, se inni nem kapott.
– Lassan én vagyok 100 éves, nem a házam, ebben Rózsa Sándor is mulathatott volna, olyan régi. Legalább 200 éves – mondta a 93. születésnapját Péter-Pálkor ünneplő vásárhelyi Imre Bálint, a tarjáni városrész egyik legidősebb lakója. Bálint bácsi jól tartja magát – ahogy ő fogalmaz: bottal még sohasem járt. Mindennap ellátja közel 80 tyúkját, 2 tehenét és 9 disznaját. Földje csak annyi van – mondja –, pár hold, „amivel betakarhatják". Az udvar bejárásakor figyelmeztetett, a púpokra, vagyis a sár alól kikandikáló téglákra lépjek.

Kukoricát morzsolt a pillanatok alatt köréje gyűlt tyúkoknak, és közben mesélt: – Ahogy kipottyantam édesanyámból, már elkezdtem gazdálkodni. Jó, túlzás, de amint megtanultam járni, már az istálló körül tébláboltam, fuvaros apám korán befogott dolgozni, vizet hordtam az állatoknak.

1946-ban érkezett haza a háborúból, egy darabig apja példáját követve fuvarosként dolgozott – az épülő vásárhelyi laktanyához is hordott pallót, követ. A téeszbe nem lépett be: – Kapacitáltak, de nem engedtem. Azzal indokoltam: a fogságban is azt tapasztaltam, minél többen vagyunk, annál rosszabb a helyzet. Igaz, a földet, a lovat és a kocsit így is elvették, ezután Máriás Ferenc erdésznél dolgoztam – emlékezett Imre Bálint.
 
Száz állatot gondoz egyedül a 92 éves Bálint bácsi. Fotó: Imre Péter (galéria)
25 éve hunyt el a felesége, azóta az otthoni jószágok ellátása is rámaradt. Ma is 6 órakor kel, megfeji a teheneket, gondoskodik az állatokról, kitisztítja vackukat. Napközben mindig akad valami tennivaló a ház körül, este rádiót hallgat, tévét néz.

– Rendszeresen tartottam és mindig szerettem a jószágokat, szerettem velük foglalkozni. És a közhiedelemmel ellentétben a dolog nem teszi tönkre az embert, inkább karbantart. Erre én vagyok a bizonyíték – vélekedett Imre Bálint.
 
Suba kilenc birkából

Manapság, hideg téli estéken, inkább már csak takarónak használja Imre Bálint azt a subát, ami 9 hosszúfürtű magyar juh szőrös bőréből készült. Nem sok ilyen található már parasztgazdáknál sem. Kedvünkért újra felvette a bokáig érő ruhadarabot,  és büszkén pózolt benne.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játékos programokkal csábítják a nagycsoportosokat

Játékos programokkal csábítják a nagycsoportosokat
Elkezdődött a nyílt napok, játékos képességfelmérők, bemutatóórák, szülői értekezletek sora - a leendő elsősök szüleinek most kell iskolát választaniuk. Tovább olvasom