Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Száz év után is Bandula

Hódmezővásárhely - Ma már kevesen tudják, hogy a híres Vörös ökör a hajdani Bandula kocsma elődjeként szolgálta ki a megszomjazó vásárhelyieket. Bandula Sándor kocsmája és vegyeskereskedése évtizedekig viszonyítási pont volt a városban. Nevét és idén 100 éves helyét megtartva ma étteremként üzemel.
A vályogfalú, nádfedelű Vörös ökör kocsma az egykori szentesi út mentén már 1770-ben ismert volt. Az itt mért bor mérési joga az uradalomé volt. Később a város megvette és gyógyszertár üzemelt benne 1913-ig, amikor is lebontották. Helyére Bandula Sándor épített vendéglőt és 16 évig vezette, utána Ifj. Balogh János bérelte 1937-ig. A közvélemény nyomására ismét Bandula Sándor vette át a bérleményt, később meg is vásárolta és vas-és fűszerkereskedést nyitott mellé, melyet 1947-ig vitt saját nevével fémjelezve. Így aztán a vásárhelyiek a Bandula kereskedéshez viszonyítottak: attól jobbra vagy balra, túl vagy innen volt minden.

Száz év után is Bandula - GALÉRIA

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
Ki volt a híres kereskedő?


A végtelen szorgalmú és tisztes előretörésű Bandula Sándor kereskedő 1882-ben született a Lévai utca 39. szám alatt a görög-keleti vallású Bandula Mihály fiaként, a híres Bandula Miklós pusztai juhászgazda unokájaként négy lánytestvér mellé. A mesterséget Kusztos Kálmán tanoncaként tanulta ki, majd 4 évig tartó vándorútján több magyar városban gyűjtött tapasztalatot. 1903-ban a Lévai és az Agyag utca sarkán megnyitotta önálló üzletét, 1905-ben pedig feleségül vette Fruzsa Annát. Az életet a semmivel kezdték, de szorgalmasak voltak, melynek eredménye a Lévai utcai szülői ház és 9 hold föld lett. 1918-ban három évi orosz hadifogság után tért haza az üzletet vezető feleségéhez és gyerekeihez. Egy hónap múlva megvette a Vörös ökör urasági vendégfogadót, később a házat is. 1927-ben átépítették, és fűszer, vas, tűzifa, építési anyag, bor árusításával foglalkoztak. Szikvízüzem is működött itt, sőt, az udvaron hídmérleg volt: ezen mérték a vásárhelyiek az állatokat. Aligha volt vásárhelyi, aki ne járt volna hozzájuk.

Száz év után is Bandula - GALÉRIA

A Basának becézett Bandula Sándornak három gyermeke született: Sándor, Anna és Mihály. A ma Szentesen élő Bandula Mihály, Bandula Sándor unokája szerint családjuk már 3-400 éve biztosan hódmezővásárhelyi gyökerekkel bír. Nagyszüleire jól emlékszik, hiszen unokatestvéreivel sokat játszottak a kereskedés udvarán, a nagymamát sokat ugratta a kis Mihály.

Az ’50-es évek keserűsége

Rengeteget dolgoztak, jól is ment a bolt, de a történelem közbeszólt, és az államosítással szinte minden a semmibe veszett: 1947-ben őket kulákoknak nyilvánítva először a kocsmát, majd 1951-ben a kereskedést is elvették tőlük, ahol akkor már ifj Bandula Sándor is dolgozott feleségével együtt. Még a ház egy részéből is kiköltöztették a nagyszülőket. A nagymama, Fruzsa Anna többé nem tette be a lábát az akkori népboltba, ami később kiskereskedők tanboltja lett. Unokájának, Mihálynak azt mondta, azért, mert ha bemenne oda, azonnal szörnyet halna fájdalmában.

Száz év után is Bandula - GALÉRIA

A legnehezebben az ötvenes évek eleje múlt el: az elsőszülött Sándor segéd-és egyéb munkákat talált, Mihály 1954-ben Szegváron kapott háziorvosi körzetet. A cseperedő unokák a politika miatt nem mehettek érettségizni, egyetemre- bár utána ezt bepótolták. Az öreg bajuszos Bandulát, aki 40 évig volt a vásárhelyi görög-keleti egyházközség presbitere és eredetileg Pentala vezetéknévvel bírt, a Makói országút egyik kocsmájába helyezték ki. Oda járt ki megromló egészségi állapotában. Túl a 60. évén egyik szemét egy szódásüveg kettévágta, de az alacsony kis ember dolgozott tovább, egészen 1958-ban bekövetkező haláláig. Felesége a Pálffy utcai házban maradt élete végéig, 1977-ig.

A jelen

A kereskedő házaspárnak 10 unokája, 15 dédunokája, 22 ükunokája született. A rendszerváltás után kárpótlási jegyből a hajdani Tutti Trade kft. – melynek ügyvezetője Bandula Sándor unoka volt-, visszavásárolta az üzletet, tőle Bónus István először bérelte, később meg is vette azt. A Bandula nevet – a hagyományőrzés és a család iránti tisztelet jegyében- megtartva kisvendéglőként üzemel az egykori kereskedés, és az egykori kocsma is üzemel.

Száz év után is Bandula - GALÉRIA

Bandula Mihály unoka állítása szerint a több mint 100 éves Bandula kereskedő família leszármazottjaiban- akik Szegváron, Szentesen, Zalaegerszegen, Szombathelyen és Hódmezővásárhelyen élnek-, csak nosztalgia van a nagymúltú kocsma és üzlet után, és ma is szívesen járnak a nevüket őrző étterembe. Bandula Sándor és neje szorgalma –hagyatékként - a nehéz időkben is erőt adott utódainak.

Olvasóink írták

 • 7. zero 2013. február 16. 08:58
  „Akik akkor lapítottak ma nagy hangon szövegelnek... Hát ez nem igaz .Ez a negatív kisugárzással együtt élni nehéz lehet .”
 • 6. szabójóska 2013. február 13. 23:41
  „Gratulálok a szerzőnek! Ez igen!”
 • 5. pirosmedence 2013. február 13. 18:23
  „Nagyon aranyosak a fotók - én sajnos elég régen ( kb. 10 éve ) voltam utoljára a vendéglőben, de nagyon finomat és sokat ettünk!!! Remélem, a konyha ma is jó! További minden szépet!!!”
 • 4. xenopus 2013. február 13. 15:54
  „Élvezet volt ezt a cikket olvasni! Nekem nagyon tetszett!
  Az 5. képen lévő vaskereskedés nem a Lévai-Szántó sarkán állt?”
 • 3. Lillencs 2013. február 13. 13:06
  „Apukám sokat mesélt erről a vaskereskedésről, most már látom, hogy milyen volt, köszönet érte! :) Esetleg abból az időből nincs kép, amikor élelmiszerbolt volt?”
 • 2. KamuNeni 2013. február 13. 09:30
  „Nem ugyanaz az epulet...

  A teto is mas meg a haz sarka is. Az oldala is. Az elso kep nem stimmel sehova. A kettes es az 5-os azok egy epuletrol vannak.”
 • 1. klj-54 2013. február 13. 09:12
  „Rossz emlék fűz ahhoz a kereszteződéshez:(
  Megboldogult Török Bandi bácsi egy segédmotorost ott ütött el és miatta ült másfél évet.
  Ő (Bandi bácsi) akkor merte Kádárt szidni amikor még gumibot volt a válasz.
  Akik akkor lapítottak ma nagy hangon szövegelnek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túljelentkezés az ápolóképzésre

A kórházi dolgozók továbbképzésére 15 helyre 70-en jelentkeztek Hódmezővásárhelyen. Tovább olvasom