Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Száz éve nyílt meg a könyvtár

Májusban lesz száz éve, hogy megnyitotta kapuit Vásárhelyen a könyvtár. A városi bibliotéka szolgáltatásait tavaly közel 300 ezer alkalommal vették igénybe.
A vásárhelyi könyvtár a megnyitása után virágkorát élte. 1913-ban például 2356 olvasója volt. Jelenleg 6372 beiratkozott tagja van a bibliotékának, amely 1976-ban vette fel a népszerű író, Németh László nevét. Soós Csilla igazgató elmondta, hogy az utóbbi években csökkent a regisztrált olvasók száma, viszont a könyvtárt használóké folyamatosan növekszik. Az intézmény fő célja változatlan, de emellett szolgáltatóként is működik. Így a kölcsönzés és a helyben olvasás mellett többek között internet, zeneszoba és elektronikus könyvtár is várja az érdeklődőket.

Ezek egy részének használatához nem feltétel a tagság. Tavaly összesen 285 ezer 705 alkalommal vették igénybe a könyvtár szolgáltatásait, ebből 27 ezer 776-szor a világhálót használták. A 280 ezer kötetes könyvtárból 222 ezer könyv kölcsönözhető ki. A látogatók főleg fiatalok és nyugdíjasok. Egyre nagyobb hangsúlyt kap az informatika, hiszen egyre több diák nem a könyvek segítségével, hanem az interneten talált anyagok alapján készül fel iskolai beszámolóira, vizsgáira. A könyvtár vezetői igyekeznek olyan könyveket beszerezni, amelyekre az olvasók igényt tartanak.

Szűcs Csaba
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc év a vásárhelyi Ádám Zoltánnak

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla tegnapi tárgyalásán a megyei bíróság ítéletét, amely jogerősen 8… Tovább olvasom