Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Száz nap után sem kapták meg a CSOK-ot

Száz nap után sem kapták meg a CSOK-ot
Hódmezővásárhely- Minden feltételnek megfelelnek, mégsem kapták meg eddig a két gyerekük után járó otthonteremtési kedvezményt a vásárhelyi Pappné Dégi Renátáék. A bank folyamatosan hiánypótlásokat kér tőlük, miközben az általuk ígért időt sem tartották be. A családnak március végén költöznie kellene.
– 108 nap után még mindig nem kaptuk meg a támogatást. Sőt ott tartunk,  lehet, hogy mindent újra kell kezdeni – mesélte Pappné Dégi Renáta. A vásárhelyi nő nagyon csalódott. Férjével a nyáron döntöttek úgy, hogy házat vásárolnak a Kölcsey utcán 8 millió forintért.

– 4,5 millió önerőnk volt. Úgy terveztük, hogy 2,2 milliót kölcsönből fedezünk, a fennmaradó 1,3 milliót pedig a két gyerek után járó Családok Otthonteremtési Kedvezményéből (CSOK) – sorolta Renáta. Elmondta, az adásvételi szerződést augusztus 4-én készítették el, és elkezdték begyűjteni a CSOK-hoz szükséges dokumentumokat. Az Erste a számlavezető bankjuk, így november 20-án ebben a pénzintézetben igényelték a támogatást. Kitöltötték a nyomtatványt az ügyintézővel, majd megkapták az erről szóló igazolást, amin az áll, hogy várhatóan 90 nap alatt teljesít a bank.

– 62 napig az értékbecslésen kívül nem történt semmi. Ezután közölték velünk, mivel rosszul van kitöltve az igénylőlap, pótolni kell az elmaradásokat. Kérték a gyerekek születési anyakönyvi kivonatát, amire az igénylés elindításakor nem volt szükség, mert személyi igazolványt kellett csináltatnunk nekik. Újabb két hét telt el, újabb hiánypótlásra volt szükség. Nem találták az adásvételi szerződéseken az aláírásokat. Kiderült, a bankban csak az egyik oldalát fénymásolták le a szerződéseknek – emlékezett vissza a vásárhelyi nő.

– Új adásvételit készíttettek velünk, mert az elsőn rossz számlaszám szerepelt. A 105. napon kiderült, időközben lejárt a földhivatalnál a függőben tartás, miszerint hat hónapig kell rendeznünk a vásárlást – sóhajtott Renáta, aki most nem tudja, mi lesz. Az ügyvédjükkel egyeztetve fellebbeztek a földhivatalnál, de ezzel is csak 30 napot nyernek. Ahol most élnek, onnan március végén költözniük kell. Csak reménykedni tudnak, hogy a bank a következő napokban kifizeti nekik a támogatást, mert ha nem, akkor mindent újra kell kezdeniük. A 8 millióból 6,7 milliót már kifizettek az eladónak.

– Biztosan nem vágnék bele újra – jelentette ki a családanya. – Minden feltételnek megfelelünk, amiről minden papírt beszereztünk időben, de az, hogy két hónapig nem foglalkozott a bank az üggyel, nem a mi hibánk – mondta felháborodottan. Azt sem érti, hogy a pénzintézet miért vette le a 1,5 százalékos bírálati díjat, amikor a bírálat még meg sem történt.

Kérdéseinket e-mailben tettük fel az Erste Banknak, ahol azt ígérték, utánanéznek az ügynek. Amint megkapjuk a választ, közöljük.

Kép:Renátáéknak heteken belül kötözniük kell. Csak abban nem biztosak, hogy addigra megérkezik a hiányzó pénz a házra. Fotó: Antal Sándor

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aczél Ferenc 80 évesen is repül

Aczél Ferenc 80 évesen is repül
Tinédzserkorában szeretett bele a vitorlázórepülésbe a vásárhelyi Aczél Ferenc, aki a mai napig élvezi ezt a sportot. Tovább olvasom