Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Százéves a mindszenti Maca néni

Századik születésnapját ünnepelte tegnap a mindszenti Szécsényi Györgyné, akit a kisvárosban mindenki Maca néniként ismer. Az ünnepelt szerint biztosan a sok munka miatt adott az isten neki ilyen hosszú életet.
Szécsényi Györgynét Zsótér István, Mindszent polgármestere is köszöntötte. Fotó: Tésik Attila
Ágyán üldögélve fogadta a gratulációkat tegnap délelőtt Mindszenten a százéves Szécsényi Györgyné, vagy ahogy a kisvárosban a legtöbben ismerik: Maca néni. Az ünnepségre láthatóan készült a család: süteményektől, üdítőktől roskadozott a szobai asztal. Annyit azért Maca néni lánya, Gulyás Jánosné elárult, száz szál gyertya helyett csupán egy jelképezi majd szép korát a tortán. Ez pedig azért van így, mert Maca néni és a családja sem szereti a nagy felhajtást.

Bár Szécsényi Györgyné nem a kisvárosban született, hanem a Bács-Kiskun megyei Kömpöcön, mégis mindszentinek vallja magát. Kisgyerekkora óta itt él, mégpedig ugyanabban a házban, ahol most is lakik. Édesapja kubikus volt, édesanyja pedig háztartásbeli, ám a családnak volt egy kis földje is, ahol gazdálkodtak. Maca néninek öt testvére született, közülük három él. Húsz éven át dolgozott Mindszenten, az egykori háziipari szövetkezetnél bébiholmikat, tipegőt, sapkát, kabátkát horgolt. Ugyanakkor az örökölt földszeretettől vezérelve imádott kertészkedni is.

Ez a téma szóba került akkor is, amikor megérkezett a kisváros polgármestere, Zsótér István, hogy egy hatalmas virágcsokorral, az önkormányzat ajándékával, és a köztársasági elnök által aláírt emléklappal köszöntse a születésnapost. Maca néni manapság már leginkább csak a házban sétálgat. A lánya könyörög neki, hogy költözzön hozzájuk Szentesre, ám Szécsényi néni hajthatatlan. Így aztán egy asszony vigyáz rá éjjel-nappal. Persze a család is gyakran látogatja. Az ünnepelt már két ükunokával büszkélkedhet.

– Sohasem foglalkoztatott, hogy megérem-e a száz évet – jelentette ki Maca néni. Hozzátette: biztosan a sok munka miatt adott neki az isten ilyen hosszú életet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Értetlenül áll a város Hancúr halála előtt

Megrázta a mindszentieket Szabó Ferenc tragikus halála – a helybeliek által Hancúrként ismert… Tovább olvasom