Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Százéves papírok is őrzik Öreg-Kishomok történetét

Egy százéves adásvételi szerződés szerint egy pesti grófnő eladta kishomoki telkét egy vásárhelyinek. A húszas években készült fotó szerint pedig a 47-es főút melletti vendéglő egykoron gyümölcscsomagolónak épült. Öreg-Kishomok múltját fotók, papírok őrzik.
Saja Mária mutatja a régi fotókat, hivatalos papírokat. Fotó: Tésik Attila
Az emberek nagy többségét érdekli saját, illetve szűkebb lakóhelyének múltja. Így van ezzel Saja Mária, az Öreg-Kishomoki Kiskerttulajdonosok Egyesületének elnöke is.

– Három évvel ezelőtt alakult meg az egyesületünk. Az itt lakók, valamint a kerttulajdonosok nagy részét jól ismerem. Miközben hivatalos ügyekben felkeresem őket, beszélgetünk a múltról is. Előkerülnek régi fényképek, valamint különféle papírok is – mesélte Saja Mária.

Öreg-Kishomok történetének egyik becses dokumentuma egy százesztendős adásvételi szerződés. Az 1905. április 24-én keltezett papiros szerint özvegy gróf Károlyi Gyuláné született Pálffy Geraldina budapesti lakos eladta 550 négyszögöles kishomoki telkét a vásárhelyi Balla Istvánnak és családjának. A vételár 757 korona volt.

– Ügyvédismerősöm meg is jegyzete, mikor megmutattam neki a szerződést, hogy a maiaknak is dicséretére válna ez a pontos, mindenre kiterjedő megfogalmazás – folytatta az elnök.

A régi fényképeket nézegetve kiderült, hogy Öreg-Kishomok legjellemzőbb terményei régen is a különféle gyümölcsök voltak. A fotókon a húszas évek szüretei, borkészítései is megelevenednek.

A 47-es főúton Szeged felől Vásárhely irányába érkezők jól ismerik az Anno vendéglőt. Azt azonban kevesen tudják, hogy ezt eredetileg nem étteremnek, hanem gyümölcscsomagolónak építették az itteni gazdák. Miután egyre kevesebben foglalkoztak már szőlő- és gyümölcstermesztéssel, az épület funkciója megváltozott. Tanyai iskolává alakították át.

A mai vendéglőt elhagyva és továbbautózva a főúton Vásárhely felé, újabb régi házat láthat az utazó. Az ÁFÉSZ birtokában lévő, de ma már nem működő kisbolt a húszas évektől jó sokáig virágzó vegyeskereskedés volt.

Egy 1927-ben készült képen jól olvasható a kereskedés cégére: „Kocsis Illés féle vegyeskereskedés. Bor, sör, pálinka zárt üvegbeni kismértékbeni eladása."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákpolgárőrség alakult Mártélyon

Tízfős diákpolgárőrség alakult nemrég Mártélyon. Az általános iskola hetedikes és nyolcadikos… Tovább olvasom