Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Százévesen is havat lapátol a vásárhelyi Hézső Ferenc

Hódmezővásárhely - Kanászként, béresként, cipészként, kézbesítőként, könyvtárosként és majolikagyári égetőként is dolgozott a 100. születésnapját ünneplő Hézső Ferenc. Idős kora ellenére a vásárhelyi férfi még maga lapátolta el a havat a háza előtt, nyáron pedig kapált és szőlőt metszett az udvaron.
Hatalmas tortát vágtak fel tegnap délután a vásárhelyi Ádám utcában idősebb Hézső Ferenc tiszteletére. Az 1907. december 19-én született bácsit századik születésnapján nemcsak a családja, hanem a város nevében Kószó Péter alpolgármester is felköszöntötte.

Feri bácsi sohase kerülte a munkát. Mivel édesanyja korán elhunyt, neki is segítenie kellett hat kisebb testvérének ellátásában. Mindössze ötévesen béresnek, majd kanásznak állt. Ha kellett, kukoricát hordott fel a góréba, vagy legeltette a jószágot. A mezőgazdaságban 19 éves koráig dolgozott.

– Szakmát akartam, ezért cipészinasnak álltam. Saját műhelyem nem volt, így mindig más suszterájban készítettem a cipőket, bakancsokat – mondta.

Az 1907. december 19-én született Hézső Ferenc három fiával és a lányával.
Fotó: Tésik Attila

Nem sokáig maradt a kaptafánál, mert kis idő múlva a városi könyvtárba került, ahol az ő dolga volt a kikölcsönzött könyvek kiadása. Ezt követően már leveleket kézbesített: előbb a belvárosban, majd a tanyavilágban.

Nyugdíjba 1965-ben ment a majolikagyárból, ott többek között az égetőnél is dolgozott. Ez nem volt egyszerű munka, mert a samottot kézzel kellett az igen meleg kemencébe felrakni. Nem is csoda, hogy emiatt ólommérgezést is kapott.

A bácsi azonban most sem pihen. Idén nyáron kis háza udvarán még ő metszette meg a szőlőt, illetve kapálta ki az ágyásokból a gyomot. Télen pedig ő lapátolta el a portája előtti járdaszakaszról a havat.

Feri bácsinak három fia és egy lánya van. Egyik fia az országos hírű festőművész, Hézső Ferenc. Az ünnepeltnek eddig öt unokája és tíz dédunokája született.

A tegnapi kis ünnepségen a Feri bácsi által négy éve készített szilvapálinkával is koccintottak. A házigazda elárulta, hogy reggelente úgy indul a nap, hogy festőművész fiával együtt lehúznak egy-egy kis kupicával a kisüstiből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötmilliót érő társadalmi munka Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Vásárhely Tarján városrészében az önerős program keretében idén 621 méter új… Tovább olvasom