Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Százhárom vásárhelyi katona indul Bosznia-Hercegovinába

A vásárhelyi laktanyában tegnap elbúcsúztatták azokat a katonákat, akik hétfőn Szarajevóba utaznak. A százhárom hivatásos fegyveres részt vesz az európai misszió munkájában.
Magyar katonák 2002 óta vesznek részt a balkáni helyzet rendezésében. Tavaly a NATO befejezte az úgynevezett SFOR-missziót Bosznia-Hercegovinában, s az Európai Unión belüli EUFOR-misszió vette át a feladatot.

A vásárhelyi laktanyában a tegnapi búcsúztatón elhangzott, a 203 katona ebben a hónapban kezdi el a szolgálatot Szarajevóban. Az 5/62. Könnyűlövész zászlóalj tagjai három lépcsőben utaznak majd déli szomszédunkhoz. Az első harmincnyolc fő hétfőn indul útnak, majd a következő csoport december 16-án, az utolsó pedig 19-én követi. Az állomány parancsnoka Szloszjár Balázs őrnagy.

A misszióra önként jelentkezettek már októberben elkezdték az elméleti és a gyakorlati felkészülést. November elején Táborfalván zárták a gyakorlatot.

A könnyűlövész zászlóalj tagjainak számos feladatot kell majd megoldaniuk. Így többek között járőröznek, hadszíntéri felderítést végeznek, de ha kell, túszokat is ki tudnak szabadítani, és fontos személyek kísérésére is kiképezték őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vágola Pekingbe készülhet

Már biztosan részt vehet a 2008-as pekingi paralimpián a Vásárhelyen élő Vágola Imre. A kerekes… Tovább olvasom