Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Százhárom vásárhelyi katona szolgált Bosznia-Hercegovinában

Hetvenkét boszniai települést ellenőriztek, és a határon is járőröztek azok a vásárhelyi katonák, akik féléves békemissziós szolgálatukról most tértek haza Vásárhelyre. Van olyan katona, akit a nyelvtanulás lehetősége vonzott a törékeny béke földjére, másokat a szakmai kihívás ösztönzött.
Ketten a hazatérők közül: Sipos Adél őrmester és Tarjáni Attila főhadnagy. Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi könnyűlövész zászlóalj katonái szolgáltak már számos európai országban, de a legtöbbet Bosznia-Hercegovinában állomásoztak. A százhárom hazatérő katona hivatalosan úgynevezett visszafogadó ünnepségét tegnap délelőtt tartották a laktanyában.

– A délszláv háborúnak már vége, de a béke törékeny, s ezért szükség van a békefenntartók boszniai jelenlétére. December 12-én érkezett a vásárhelyi állomány a bosnyák fővárosba, ahol fél éven át katonai-rendőri feladatokat láttak el – mondta beszédében Győrössy Ferenc altábornagy.

Olasz parancsnokság alatt több nemzet katonái szolgáltak egyszerre Szarajevóban. A vásárhelyiek a félesztendős kintlét alatt hetvenkét településen tartottak ellenőrzést, valamint a határőrséggel együttműködve járőröztek a határon.

A székesfehérvári Sipos Adél a szakmai kihívás miatt, és anyagi megfontolásból vállalta el a küldetést. A fiatal őrmesternek még nincs családja, így könnyebb volt fél évre elszakadnia otthonától.
– A kinti hírközpontban távbeszélő voltam, valamint a könyvtárosi teendőket is elláttam. Korábban még sohasem szolgáltam külföldön, de nagyon jó volt. Ha lesz rá lehetőség, újabb misszióra is vállalkozom – mondta.

Tarjáni Attila szerint nyelvtanulási lehetőségnek is tökéletes volt ez a hat hónapos kinti munka. Szerbül ugyan nem tud, de a angol- és francianyelv-tudását sikerült csiszolnia. A 27 esztendős parádi főhadnagy az első katonai rendészszakaszt vezette.

– Számos nációval szolgáltunk együtt. Mivel nagyon pörgős volt ez a hat hónap, gyorsan elrepült. Azért jutott idő egy kis pihenésre is. Az MWA, vagyis egy tábori szervezet gondoskodott a szórakoztatásunkról. Koncerteket hoztak össze, kirándulásokat is szerveztek. Így volt szerencsém megnézni a boszniai horvát alakulatok által szétlőtt mostari kőhíd helyén épült újat – mesélte a főhadnagy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven éve ballagók most találkoztak

Osztályfőnökük is eljött az 1956-ban végzett mindszenti nyolcadikosok találkozójára. Az egykori… Tovább olvasom