Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Százmillió kellene a felújításhoz

Hódmezővásárhely - Évtizedeken át küzdött Vásárhely, hogy megkapja a volt tiszti klub Cukor utca sarkán álló épületét, mire tavaly megkapta. A leromlott állapotú épület felújításához azonban még nem tudtak hozzákezdeni, annak 100 milliós költsége miatt.
Hosszú tárgyalássorozat eredményeként tavaly ingyen megkapta a vásárhelyi önkormányzat az államtól a helyőrségi klub igencsak leromlott épületét. A Dr. Rapcsák András út és a Cukor utca sarkán álló, múlt század elején felhúzott hatalmas épületért majd két évtizeden át harcolt a város, hol a Honvédelmi Minisztériummal, hol a kormánnyal, hol a 2000-ben megalakult és a klubot működtető Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht.-val. Rapcsák András polgármester idejében a város csak ígéreteket kapott az épület rekonstrukciójára. A szakminisztérium több felújítási tervet is készített, ám azok anyagi okok miatt nem valósultak meg. A teljes felújításra sosem került sor, annyi történt csupán, hogy 10 millió forintból alászigetelték az épületet, hogy legalább ne vizesedjenek tovább a falak.

Lázár János polgármester első parlamenti ciklusa óta szorgalmazta a helyzet rendezését. A fordulat tavaly történt az ügyben. Lázár János Szekeres Imre honvédelmi miniszterrel folytatott tárgyalásainak eredményeképpen a kormány döntött arról, hogy térítésmentesen Vásárhely tulajdonába adja a helyőrségi klub épületét. Az ott működő klub cserében a Hódi Pál utcai felújított egykori óvodába költözött.

Rohamosan pusztul az épület. Fotó: Tésik Attila
Rohamosan pusztul az épület.
Fotó: Tésik Attila

A város szándéka, hogy az ingatlant a 100 millióra becsült felújítás után közösségi, kulturális célra hasznosítsa, így ehhez kapcsolódó pályázatot keresnek az ingatlan átvétele óta folyamatosan, ám eddig nem jártak sikerrel. Az épület állapota pedig azóta is csak romlik.

Az épület jelentősége

Az 1952-ben államosított, eredetileg a városnak iskolát is építő Kovács-Kűry házaspár tulajdonában lévő ingatlan nem csak a városközpont egyik meghatározó épülete. Jelentőségét az is adja, hogy ebben a házban alapította meg 1912-ben a Köztársaság Pártot Kaáli Nagy György ügyvéd, illetve vásárhelyi tartózkodása idején gyakran találkozott itt barátaival József Attila is.

Olvasóink írták

 • 10. zolibá 2009. november 07. 11:53
  „Nem az a kérdés, hogy a 100 milla sok, vagy kevés. Inkább az, hogy mi legyen az épület felújításának a célja. Újabb üresen álló épület? A jó gazda módjára való felfogás ott kezdődik, hogy a rá bízott vagyonnal tud valamit kezdeni. Az minden esetre szégyen, hogy ilyen állapotban van. Ki kell írni rá: A VÁROS TULAJDONA. Törvény kötelezi a tulajdonost a felújtásra? Tudomásom szerint igen. Akkor valaki törvénytsértő?”
 • 9. dark79 2009. november 06. 19:30
  „100 Millió lenne a felújítás?Ez megint kinek a zsebében kötne ki?Annyiból már újra is építetthetné szerintem.”
 • 8. klj_54 2009. október 29. 23:17
  „Régi szép emlék: 1975 augusztusában ott tartottuk a lakodalmunkat.”
 • 7. aranka2 2009. október 29. 23:11
  „Osztán mi a fészkes fenének kellett ez a ház Lázárnak? Nincs még elég múzeum, meg közösségi színtér, meg anyámkínja pénzvivő baromság ebben a városban? Még újabb százmilliót elpocsékolni egy ótvar rossz, negyven éve csak szétverés alatt álló házra?
  Más. Fip, a város alatt NINCS alagútrendszer.”
 • 6. KilgoreTrout 2009. október 29. 19:29
  „Mondjuk az sem volt szép dolog, hogy a honvédség használta hosszú évekig, de költeni egy forintot sem sikerült rá. Egy hányinger volt az egész belül...”
 • 5. Trandafir 2009. október 29. 07:03
  „Munkahely?Minek?
  Erre gondolni sem mer a Lázár.”
 • 4. Írástudatlan-Tdi. 2009. október 28. 13:27
  „Inkább a munkahely teremtésért kellene harcólni nem????”
 • 3. Vicevi 2009. október 28. 12:48
  „Ha nincs rá pénz, minek harcolni érte ? Valószinüleg csak a harc kedvéért”
 • 2. fip 2009. október 28. 10:34
  „Írok egy jobbat, a város alatt húzódó alagútrendszert kellene látogathatóvá tenni, na arra már azt mondanám, hogy azért érdemes lenne idejönni...”
 • 1. fip 2009. október 28. 10:31
  „Nos, az emlékpontra elpocsékolt pénzt, ilyen jellegű épületek felújítására kellett volna felhasználni.
  Lásd. Andrássy utca, Tárkány-Szűcs palota, Völgy utca 1., Öreg magtár, Samu-ház, Simon palota, Kaszinó, stb... rengeteg lehetőség...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Metszőollóval kutatott a sírok után

Négyszáznál is több jeles vásárhelyi végső nyughelyét kutatta fel az utóbbi két évtizedben Laurencz Dénes nyugalmazott építészmérnök. Tovább olvasom