Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Százmilliókkal segítik a kórház működését

Minden áron segíteni fogja a vásárhelyi kórház működését a városvezetés – bár ez hivatalosan nem feladatuk. A költségvetésben százmilliót különítettek el rezsire, munkabérre, de ha kell, értékesítik Vásárhely aranytartalékait és akár 350 millióra is kiegészítik a támogatást.
Még nem tudják, milyen költségekkel kell számolniuk. Fotó: Tésik Attila
Bár a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak mint fenntartónak nem feladata, hogy az Erzsébet-kórház működési költségeit, azaz rezsijét és a bérkifizetéseket támogassa, a közgyűlés mégis úgy döntött, 100 millió forintot különít el idén erre a célra. Lázár János polgármester lapunknak elmondta: minden erőfeszítést megtesznek, hogy a megszorítások ellenére működőképes maradjon a csaknem 700 alkalmazottat foglalkoztató gyógyintézmény.

– A tavalyi költségvetésben elkülönített összeggel azonos az idei, működésre szánt pénz, ám elképzelhető, hogy 2007-ben ez nem lesz elegendő. Ebben az esetben további segítséget nyújt az önkormányzat a kórháznak, hiszen az elmúlt tizenhat évben mintegy négymilliárd forintot fektetett Hódmezővásárhely az intézménybe, amit nem hagyhatunk veszni. Még nem tudható, hogy pontosan milyen költségekkel kell számolni, de amennyiben szükséges, akár 350 millióra is kiegészíthetjük a jelenlegi összeget. Ennek előteremtése biztosított, a város tartalékaihoz fogunk nyúlni, akár ingatlanok eladása is szóba jöhet – összegezte a polgármester, aki nem részletezte, hogy felvetése melyik épületekre vonatkozott. Hangsúlyozta: a kórház fenntartására fordított erőfeszítések jelenleg elsőbbséget élveznek.

Lázár János önmérsékletet kért

Lázár János Vásárhely polgármestere tegnapi városházi sajtótájékoztatóján arra kérte Botka László szegedi, Szirbik Imre szentesi és Buzás Péter makói polgármestert, hogy településük kórházait ne a vásárhelyi Erzsébet-kórház rovására erősítsék. Lázár János arra kért mindenkit, aki részt kíván venni a vasárnap délelőtt 10-kor a Szent István téren kezdődő, a kórház megmaradása érdekében szervezett tüntetésen, hogy tartózkodjék a demonstráció békéjének megzavarásától, mert az veszélyeztetné a kitűzött célt. Hangsúlyozta: pártszimpátiától függetlenül mindenkit várnak a megmozdulásra.

– Nem tudjuk pontosan tervezni a 2007-es gazdálkodásunkat, hiszen az egészségügy idei finanszírozása még bizonytalan. Aggodalomra ad okot, hogy aktív ágyaink 50 százaléka, vagy bizonyos jelek alapján akár még ennél is több megszűnik. Persze racionalizálásra szükség van, de most félő, hogy az egészségügyi pénztár az alapvető működési feltételeket sem biztosítja számunkra, és biztos, hogy a fennmaradásunkhoz szükséges források iránti igény a közeljövőben csak növekedni fog – foglalta össze Kallai Árpád. A kórház főigazgatója hozzátette: a város egy intézménye sem kért még olyan nagyságrendű működési célú támogatást, amire valószínű, hogy ebben az évben sor kerül.

Persze – tette hozzá Kallai, – a kórház vezetése nem várja el, hogy a támogatás mértéke az ésszerű határokat meghaladja, hiszen ez nem önkormányzati feladat, és a működés költségeit az Országos Egészségügyi Pénztárnak kellene fedeznie. Mindemellett az intézmény vezetői nem kérik, hogy a város a megyei önkormányzatnak adja át a fenntartói feladatokat –, hiszen ez a testület sem rendelkezik jelentősebb tartalékokkal, lehetőségekkel.


Baláspiri: Nem adunk működési támogatást

– Az egészségügyi reform címén eluralkodott káosz miatt nem tudjuk tervezni a deszki és a makói kórház esetleges többletköltségeinek finanszírozását. A főszabály szerint működési célú támogatást nem fizetünk ki, hiszen ez az OEP feladata, de az általános tartalékunkhoz hozzányúlhatunk, ha bajba jut valamelyik intézményünk – mondta lapunknak Baláspiri Csaba. A Csongrád megyei közgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke a szerinte kaotikus helyzet jellemzőjeként elmondta: a deszki intézmény pályázati úton nyert egy 85 millió forint értékű röntgengépet, amit a napokban visszaadnak, mert a fenntartásának finanszírozását nem vállalhatják. Makó városának költségvetésében nincs elkülönítve forrás a kórház működésének finanszírozására – tudtuk meg az önkormányzattól, hiszen az intézmény fenntartója nem a város, hanem a megye. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó ingyenes nap

Kész őrület! – jellemezte a tegnapi napot dr. Szántai Gábor. A vásárhelyi háziorvosnál már az… Tovább olvasom