Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Százötven osztályt fogadott az Emlékpont az elmúlt évben

Hódmezővásárhely - A nemrég zárult tanév során a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum tovább bővítette oktatási kínálatát. Közel százötven osztálynak mutatták be tárlatvezetéssel az intézmény történész munkatársai az országosan is egyedülálló kiállítást; az Emlékpont előadótermében a kommunista diktatúrát feldolgozó történelemórákon 2167 diák vett részt.
Szeptembertől kezdődően havi rendszerességgel voltak a legkülönfélébb témakörökben rendhagyó tanórák: a hírhedt kelet-német titkosszolgálatot bemutató játékfilmtől a második világháborút megélt katonák és leventék beszámolójáig. Október 20–27. között első alkalommal került megrendezésre a Nemzeti Emlékezet Hete programsorozat, amely diákprogramjain 1300-an vettek részt. A rendezvények által Hódmezővásárhelyen nemcsak egy napon, hanem egy egész héten keresztül aktívan foglalkoztak az 1956-os forradalom és szabadságharccal a tanulók.

A tanév második félévében a korszakra vonatkozó órák helyszínévé vált az intézmény: különböző témájú kihelyezett tanórákon ismerkedhettek meg a diákok az 1945 és 1990 közötti időszak magyar történelmével. A tavalyi évhez képest bővült a tanórák választéka: a meglévő két tanóra (A hagyományos világ szétverésétől a Fehér Gárdáig és Élet a Kádár-rendszerben – munka és mindennapok Hódmezővásárhelyen) mellett három újat (Egyházak a kommunista diktatúrában, egyházak Hódmezővásárhelyen, Magyarok a gulág-szigetvilágban, és 1956 Magyarországon és Hódmezővásárhelyen) dolgoztak ki az intézmény történészei. Az előadások, melyeket az Emlékpont történészei tartottak meg, kiegészültek interjúrészletekből összeállított kisfilmekkel.

Százötven osztályt fogadott a hódmezővásárhelyi Emlékpont az elmúlt évben.
Százötven osztályt fogadott a hódmezővásárhelyi Emlékpont az elmúlt évben.

A legnépszerűbbnek a Kádár-korszakot bemutató Élet a Kádár-rendszerben – munka és mindennapok Hódmezővásárhelyen című tanóra bizonyult. Ebben bő 45 perc alatt a diákok megismerhették az 1956-os forradalmat követő megtorlásokat, az Aczél György nevével fémjelzett kultúrpolitika „3 T" (tilt, tűr, támogat) elvét, a tervutasításos gazdaságot, a '68-as reformkísérletet, a „géemkás" világot. A tanóra végén egy könnyed összeállítást láthattak a 80-as évek reklámfilmjeiből.

Sikeres volt a Háborús emlékeink című internetes vetélkedő is. A megmérettetésen március és május vége között három fordulóban adtak számot tudásukról a résztvevők. A győztes diákok egy hete jártak az ausztriai Bruck-Királyhidán, ahol egykoron a vásárhelyi leventék fogságba estek.

A tanév végén kérdőíves felméréssel kérdezték meg a vásárhelyi pedagógusok véleményét az Emlékpont nyújtotta oktatási lehetőségekről. A felmérésből kiderült, hogy a tanárok 93%-a járt a tanév során az Emlékpontban, kétharmaduk 2-5 alkalommal volt a közgyűjteményben történelemórákon, az osztályával megnézni a kiállítást vagy tudományos konferencián. A diákok és pedagógusok szemében a korszak tanúival folytatott beszélgetések és a filmbemutatók aratták a legnagyobb sikert.

A következő tanévben is tartalmas és élményekben gazdag oktatási programokkal várja az iskolákat az Emlékpont. Előzetes bejelentkezés esetén iskolai csoportok ingyen tekinthetik meg a kiállítást, csupán a tárlatvezetés díját kell fizetni. Ezen kívül kérhetik az oktatási csomagot is, mely egy 45 perces tárlatvezetésből és 45 perces választható témájú tanórából áll.

Olvasóink írták

 • 7. Írástudatlan. 2008. július 15. 13:59
  „Hát igen csórókáim mennek látogatni.Próbálnának meg nem menni még az iskolából is kirúgnák őket!Szerintem a terror háza látogatása helyett inkább a strandra vinnék őket azt biztosan jobban értékelnék.”
 • 6. falusi 2008. július 12. 03:18
  „A szocializmusban sem szerettem a kötelező múzeum látogatást, de azt hiszem ez ma is így van. Pláne ebben a falusi terror házában ahova bizonyosan kevesen járnak. Úgy gondolom ennyien voltak bent összesen az elmúlt évben.”
 • 5. orbit 2008. július 09. 11:30
  „Csavok !
  Jó a duma! Főleg a Louvre-os!”
 • 4. Vásárhelyi az igazi 2008. július 09. 06:17
  „Szükség van a diákok tájékoztatására a múltról. Tudni kell azonban azt, hogy ha kötelezővé tesszük ezt, akkor a diákot nem fogja érdekelni az egész. El kellene érni még a tanórákon, hogy a diák saját kiváncsiságát kielégítendő menjen el az emlékpotba. Kicsit emlékeztet az egész a szocialista brigád vállalásokra. Ezért igazán kár volt másfél milliárdot költeni. Bár ezt az összeget bőszen tagadják a torony alatt, hivatkozva mindenféle vizsgálatokra, lelkük rajta.”
 • 3. Csavok 2008. július 08. 20:05
  „Emlékeimben kutakodva eszembe jutnak bizonyos filmek, amelyeket akkor kötelezően meg kellett nézni az iskolák diákjainak.
  Kollektíven vittek minket a Béke moziba megnézni a Belorusz pályaudvar-t, Felszabadítás-t, ...stb és egyéb remekműveket.
  Biztosan tudom, hogy mostanság oda KELL menni az osztályoknak az Emlékpontba és NEM válsztható a menü. Ezt városunk ura parancsolja így !! Ezzel a módszerrel tartható fent a látszat-látogatottság (ez a világ leglátogatottabb múzeuma, a párizsi Louvre ehhez képest egy kihalt lóistálló). Így a halom történész is elfoglaltságot kap és nem csak a biztonsági emberekkel beszélgetnek és cigiznek.
  Kérdezem akkor: Mi a különbség a két rendszer között ??!!
  Az proletárdiktatúra volt ez meg talán lázárdiktatúra ???!!”
 • 2. orbit 2008. július 08. 15:19
  „"A diákok és pedagógusok szemében a korszak tanúival folytatott beszélgetések és a filmbemutatók aratták a legnagyobb sikert."
  Ehhez mi a picsának kellett múzeumot építeni? Erre elég egy mozi is!”
 • 1. aran 2008. július 08. 14:13
  „A közölt statisztikát természetesen elhiszem, az mégis torz, nem az Emlékpont iránti érdeklődést mutatja. A vásárhelyi iskolás csoportok ugyanis kötelezően járnak el évente oda, hogy okosodjanak. Ez azután ugyanannyit ér, mintha a Magyar Munkásmozgalom Történetének Válogatott Dokumentumait tanulmányozták volna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aquabarlang Vásárhelyen: jövőre indulhat a beruházás

Hódmezővásárhely - Több mint 2 milliárdos beruházásnak köszönhetően 3600 négyzetméter alapterületű… Tovább olvasom