Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Száztíz év után elkészül a Bethlen-dombormű

Száztíz esztendő után, az eredeti tervnek megfelelően fejeződik be a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium építése. A képzőművészeti lektorátus és a műemlékvédelmi hivatal szakemberei ugyanis tegnap, égetés előtt lektorálták azt a domborművet, melyet október 31-én, a reformáció napján avatnak fel az épület Szőnyi utcai oldalán.
Prókai Gábor, a képző- és iparművészeti lektorátus osztályvezetője Tuza László keramikusművésszel az alkotásnál. Fotó: Tésik Attila
Az úgynevezett újgimnázium épületének alapkövét 1896. június 15-én tették le, s tervezője, Sándy Gyula építészmérnök eredeti elképzelései szerint egy kompozíció került volna a Szőnyi utcai vakablakba. Az eredeti tervekről csak az építész által készített tarsolylemezes motívumot ábrázoló skicc, azaz vázlat maradt fenn. A kompozíció elkészítésére, s elhelyezésére az iskolaépítés idején nem jutott már pénz.

Az 1930 óta az erdélyi fejedelem nevét viselő intézményben többször is felmerült az igény, hogy el kellene készíteni. A '90-es évek elején Földesi Ferenc, az intézmény akkori igazgatója ismét felvetette egy kompozíció elkészítésének ötletét, ám az akkor sem valósulhatott meg, annak ellenére, hogy némi pénz is összegyűlt erre a célra. A tervezett kompozíciót ugyanis az alkotó a képzőművészeti lektorátus kérésére sem kívánta megváltoztatni. Az iskola építésének 110. évfordulója előtt tisztelegve az iskola nyáron már felavatta Sándy Gyula emléktábláját az intézmény aulájában.

A gimnáziumi tantestület és az igazgatótanács felkérésére Tuza László keramikusművész elkészítette a Bethlen-domborművet. Tegnap az Imerys Kft.-nél ezt szemlélték meg, s véleményezték a képzőművészeti lektorátus és a megyei műemlékvédelmi hivatal szakemberei.

A járókelőknek már feltűnhetett, hogy először egy méretvételhez szükséges krétacsík jelent meg a falon, majd a hét végére már állvány is került a másfél emelet magasságban lévő vakablakhoz.

– Október 31-én, a reformáció ünnepén avatjuk fel a Tuza László keramikusművész által készített műalkotást – mondta lapunknak Bálint Vilmosné, a Bethlen Gábor Református Gimnázium igazgatója. Aki annyi elárult még, hogy a névadót és az iskola pecsétjét ábrázoló alkotás hárommillió forintos bekerülési költségéhez az intézmény alapítványa, a város, és az öregdiákok is hozzájárultak. A gyűjtés még nem zárult le, továbbra is elfogadják az adományokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elismerés ötvenhatos hősöknek a díszközgyűlésen

Ötvenhatos hősök helytállását ismerték el a forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulója… Tovább olvasom