Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Szegedre kerékpároztak az eljegyzési gyűrűért

Hódmezővásárhely - 1949. december 31-én és 1950. január 1-jén mondta ki a boldogító igent a vásárhelyi Túróczki Julianna és Lengyel Antal – szombaton ünneplik gyémántlakodalmukat.
– Féléves volt, amikor a szomszédos tanyába költöztek Julikáék, azaz tényleg kicsi kora óta ismerem a feleségemet. Láttam, hogyan cseperedik szép, fekete hajú lánnyá – idézte fel emlékeit a 87 éves Lengyel Antal. 1943-ban, amikor 21 éves korában behívták katonának a szolnoki vadászpilótákhoz, Julika még csak nyolcadik osztályos volt. Tóni bácsi Bajorországban esett amerikai fogságba, 1945 novemberében engedték haza.

– 1946-ban a répásháti olvasókörben kezdték próbálni a környékbeliek szereplésével azt a népszínművet, amelyben felcsendült a Megkondult a kecskeméti öregtemplom harangja című nóta is. Meglepettem láttam, hogy a főszereplő csak tátog éneklés helyett. Azt mondtam a rendezőnek, hogy én nemcsak énekelni tudok, de két hét alatt meg is tanulom a szerepet, ha nekem adja. A Katalin-bálon végül együtt álltunk színpadra a darabban szintén szereplő Julikával – mondta Tóni bácsi.

Gyémátlakodalmat tartanak szombaton. Fotó: Tésik Attila
Gyémátlakodalmat tartanak szombaton.
Fotó: Tésik Attila

A pár végül 1949-ben talált egymásra, s elhatározták, hogy összeházasodnak.

– Kalandos körülmények között vettük meg az eljegyzési gyűrűnket. Vásárhelyen kicsi volt a választék, ezért elhatároztuk, hogy elbiciklizünk Szegedre – mondta a 80 éves Túróczki Julianna. – Csakhogy útközben utolért az eső, így a kerékpárokat jó darabon a vállunkon vittük. Végül meglettek a gyűrűk, olyanok, amilyeneket akartunk.

1949. december 31-én tartották a polgári esküvőt, de nem az éppen tatarozás alatt álló városházi házasságkötő teremben, hanem a mai Bakay utcai egyik épületben.

– Szilveszterkor olyan enyhe idő volt, hogy a menyegzői menetet szállító lovas kocsik alig bírtak kivergődni a sárban a tanyáról. Másnap, amikor a református ótemplomba indultunk az egyházi esküvőnkre, már nem volt ilyen gondunk, mínusz 20 fokos fagyra ébredtünk, így könnyű volt az utunk – árulták el. A pár ma is gondosan őrzött, szobájukat díszítő esküvői fotóját pedig Till Aran híres műtermében készítették el.

A boldog ifjú pár  – 60 évvel ezelőtt. Fotó: DM/DV
A boldog ifjú pár – 60 évvel ezelőtt.
Fotó: DM/DV

Lengyelék 1968-ig Répásháton éltek, majd átköltöztek Batida mellé egy, a kövesút közelében fekvő tanyára, gyerekeik ugyanis innen könnyebben tudtak iskolába menni. 1994-ben hagytak fel a tanyai élettel, s költöztek Vörösmarty utcai házukba, ahol ma is élnek. Tóni bácsi a tsz-ben dolgozott, míg felesége nevelte gyermekeiket, Antalt és Juliannát. Ma négy unokájuknak, Enikőnek, Csabának, Roxánának és Sándornak örülhetnek.

– Nagyon szeretjük még mindig egymást – árulták el. Szerintük a hosszú házasság titka a türelem. Gyémántlakodalmukat 50 vendéggel szombaton ünneplik a Visszhang utcai olvasókörben.

Olvasóink írták

  • 2. 4Angel 2010. január 09. 17:42
    „Sziasztok

    Itt a példa előttünk.”
  • 1. kékcitrom 2010. január 01. 08:48
    „Biztos küzdelmes, de szép életük volt eddig, és kívánok még sok örömet nekik az elkövetkező évekre!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 ezer forint és egy vödör festék a hamis arany gyűrűkért

Átverés áldozata lett az a szegedi férfi, akit a hódmezővásárhelyi vasútállomáson szólították le… Tovább olvasom