Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Szegény ember műanyaggal tüzel

Szúrós szagú füst száll esténként Vásárhelyen – ezt a főtéren is lehet érezni. Sokan a kályhában égetik el a műanyag flakonokat, zacskókat, hogy kevesebb szemetük legyen, ne kelljen nagyobb kukát kérni, mert az drágább. Amit tesznek, azt levegőszennyezésnek hívják, amiért bírság járna – elméletileg. Ilyen büntetést ugyanis tavaly egyszer sem rótt ki a polgármesteri hivatal.
Senki nem tudja, hogy milyen mérgező füst gomolyog a kéményekből. Fotó: Tésik Attila
Műanyaggal és/vagy gumival is tüzelnek Vásárhelyen, nem csak fával vagy szénnel. Mindezt jól lehet érezni esténként az utcákon, még azokban a városrészekben is, ahol a legtöbben gázzal tüzelnek vagy távfűtött lakásban élnek. Néha olyan töménységű a büdös füst, hogy attól este már szellőztetni sem lehet. Ez a helyzet a Kertvárosban és a belváros kellős közepén is. A kellemetlen, szúrós füstről panaszkodott a napokban Csörög rovatunkban egy Takács Ferenc utcai olvasónk is, aki szerint emiatt egyszerűen nem lehet szellőztetni a lakásban.

Csak égjen a tűz?

A téma izgalmas, amit az is mutat, hogy akiket a környéken megszólítottunk, elhárították a lehetőséget, hogy lapunkban névvel megszólaljanak erről. Tudták, hogy a műanyag veszélyes az egészségre, s nem is szabadna a tűzre dobni. Egyikük úgy fogalmazott: a szegény embernek mindegy, mivel fűt, csak égjen a tűz a kályhában.

Az ismeretlen füst

Az önkormányzat által kiszabható levegőbírság a hatályos jogszabályok értelmében a levegőbe kerülő szennyezőanyagok, a keletkező égéstermékek fajtája, veszélyessége, és az égett anyag összetevői alapján változó mértékű – így konkrét összeget nem tudtak mondani. A hivatal tavaly egyetlen esetben sem járt el, így büntetést sem szabott ki.
A vásárhelyi önkormányzatnál nincs olyan ember, aki felmászna a tetőre, és elemezné a kéménynél a füst összetételét.

Veszélyes takarékosság

Egyre többen mindent eltüzelnek, ami ég, hiszen drága a fa is – és így kevesebb lesz az a szemétmennyiség, melyet a kukába tesznek. Így a szemétdíjjal is spórolnak, hiszen elég a hatvanliteres kuka. Sokan tőlünk tudták meg, hogy szabálysértést követ el, aki a csomagolóanyagokat, műanyag palackokat és a tejeszacskót is a cserépkályhába dobja.

A vásárhelyi önkormányzat tavaly egyetlenegy esetben sem tett feljelentést, illetve nem szabott ki büntetést műanyag, gumi- vagy hasonló veszélyes hulladék égetése miatt. Mint megtudtuk, a polgármesteri hivatal hatásköre erősen korlátozott, legfeljebb az olyan esetekben tudnak eljárni, amikor valaki például a rossz gumicsizmáját tüzeli el a kazánjában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sólyom László teleírta noteszét

A szomszéd megyében rétisasokat, túzokokat nézett, majd délután élménybeszámolót tartott a sajtónak… Tovább olvasom