Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Szegénysors a vásárhelyi Kincsestelepen

Hódmezővásárhely - A kincsestelepi Szabó Jánosnak havonta kevesebb mint 60 ezer forint a nyugdíja, munkanélküli fia pedig átmeneti segélyből él. A szomszédjukban lakó Sztojka Mária másodmagával próbál meg kijönni a 26 ezres szociális járadékából.
A vásárhelyi Rózsa utcaiak közül igen soknak szinte nincs más jövedelme, mint a különféle önkormányzati segély. Ebben a városrészben, vagyis Kincsestelepen rengetegen élnek így. Emiatt az éves segélykeretből a városnak ide kell a legtöbbet adnia.

Sztojka Mária nemrég költözött a felszámolt téglagyári telepről a Rózsa utcába. Az idős nő elárulta, hogy havonta 26 ezer forintnyi szociális járadékot kap. Ennyiből viszont nem lehet megélni, ezért testvére is segíti. – Ketten próbálunk meg ebből a pénzből kijönni 30 éves fiammal, akinek nincs semmiféle iskolai végzettsége, így alkalmi munkákon kívül másban nem reménykedhet – mondta Sztojka Mária.

A fent említett összegen kívül azért néha jut nekik más bevétel is. Így például negyedévente kapnak úgynevezett átmeneti segélyt is, melynek összege 5-10 ezer forint között mozog. Emellett telente tüzelőutalványért is megy Mária a városházára, amiért a Tüzépeken fát vagy szenet kap.
Közvetlen szomszédságában lakik Szabó János családjával. A 62 éves férfi negyvenkét esztendőnyi munka után ment nyugdíjba. Három szakmája van: hentes-mészáros, kötőüzemi sínkötő, valamint fegyvervizsgás biztonsági őr. Az utóbbival nyugdíjazták, havonta 56 ezer forint a jövedelme.

Sztojka Mária havonta 26 ezer forint szociális járadékot kap, ebből próbál a fiával megélni. Fotó: Tésik Attila

– Nemrég agyérgörcsöt kaptam, ami miatt havonta 20 ezer forintot kell gyógyszerre költenem. Feleségem nyugdíja alig több mint 40 ezer, a fiamnak pedig nincs más bevétele, mint az átmeneti segély – mesélte az idős férfi.

Évtizedek óta probléma

– Kincsestelepen nem új keletű ez a gond, már jóval a rendszerváltás előtt is ez volt az egyik legszegényebb városrész – tudtuk meg a terület önkormányzati képviselőjétől, Rárósi Imrétől. Ennek az a legfőbb oka, hogy itt él a legtöbb kisnyugdíjas, sok a rokkantnyugdíjas is. Emellett sok kincsestelepi alacsony iskolai végzettségű, így nem tudnak elhelyezkedni, marad a munkanélküli segély.

Szabóék hatan laknak együtt. A família egyetlen kenyérkeresője a családfő menye, aki az egyik nagyáruházban dolgozik. A bácsi a feleségével napközben otthon van, és vigyáz két unokájára, az ötéves Marikára és a hároméves Szabinára.

Az önkormányzat számos segélyfajtával próbál meg segíteni a rászorulókon. A város tízezer, 18 év alatti gyermekéből 2950 részesül rendszeres gyermekvédelmi támogatásban. A családok ezenkívül igénybe vehetik még a tanévkezdési támogatást, de kapnak sportszerutalványt, illetve ide tartozik még a babakötvény és a karácsonyi csomag is.

A lakásfenntartási támogatás során az idén négyzetméterenként 425 forint jár azoknak, akiknek elfogadták a kérelmét. Emellett a város megpróbál még közüzemidíj-tartozás, albérlethátralék esetén is segíteni.

Szabó János napközben vigyáz unokáira, Marikára és Szabinára. Fotó: Tésik Attila

A támogatás 15 százaléka ide jut

Az önkormányzat évente több mint félmilliárd forintnyi segélyt oszt szét. A legtöbb – 15 százaléka – Kincsestelepre kerül. Az összeg tizenhárom százalékát a külterületiek kapják, tizet pedig a susániak. A legkevesebb segélyt a béketelepiek, illetve az új-kishomokiak kapják, vagyis itt élnek a legjobb anyagi helyzetben lévő vásárhelyiek.

Olvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. Csavok 2008. augusztus 19. 14:34
  „Kedves Fórumozók !
  Maradni kellene az eredeti témánál ! Nagyon elkalandoztatok és már nem először az utóbbi időben.
  Beszéljünk inkább a szerencsétlen sorsú Sztojka Máriáról, akinek abból a kevés pénzből is sikerült rendesen elhízni. Még szerencse, hogy nem dolgozott életében sem és így nem kap rendes nyugdíjjat. Abban az esetben már a kórházat nyomná a mi költségünkön mint betegesen túlsúlyos ember.
  Eredeti táma ! Hahó!!: Csavok”
 • 58. Fegor 2008. augusztus 19. 12:44
  „ott csak azt írtam, hogy butaságot írtál, de nem azt, hogy buta vagy.”
 • 57. Írástudatlan. 2008. augusztus 19. 11:05
  „FEGOR!Ólvsad csak el a 45.-ik hozzászólásodat.Én abból bizony azt vettem ki amiket leírtam neked.Egyépként én semmiért nem hibáztom magamat.Én csak az őszinteséget írtam le magammal kapcsolatba.Amit fel is vállalok!Na akárhogy is van ha még is reagálsz najd valamelyik cikkemre akkor úgy tedd hogy én is megérthessem tehát semmi kűlfőldi szó!Mint ha egy átlagosnak nevezhető embernek írnád.És így talán nem értek majd félre semmit sem.Vagy legalább is remélem!”
 • 56. Fegor 2008. augusztus 19. 09:58
  „írástudatlan, ne hibáztasd magad! csak mond meg, hogy hol írtam, hogy buta vagy meg hogy maradj a te szinvonalodon lévőknél! mert ha látom, hogy te melyik mondatot tartod annak, akkor megmondom, hogy mit értettem alatta, vagy megpróbálok tartózkodni tőle.”
 • 55. Írástudatlan. 2008. augusztus 19. 07:44
  „Hát ARANKA2 és FEGOR! Akkor úgy látszik tényleg bennem van a hiba.De már mint írtam nagyon alulkúltúrált vagyok.És az is elképzelhető hogy akaratomon kívül bántok meg valamkit.Vagy legalább is nem szándékosan!Ezt most tényleg komoly!Hát elnézéseteket kérem ha ne tán megbántottakak vólna bennőtöket.Ezek után azért sem haragszom meg ha szóba sem álltok velem!De sajnos nekem csak ennyire tellik de én ezt nem is relytem véka alá.Én is azt mondom ezek után hogy suszter maradj a kaptafánál.Ezzel arra útalok hogy nem vagyunk egy fórma súlycsopórtba.Ti maradjatok a nálamnál magasabban kalifikált hozzá szólóknál én meg azoknál akik ezek ellenére szóba állnak velem.Még egyszer elnézét a zavarásért.”
 • 54. Fegor 2008. augusztus 18. 16:44
  „kösz, aranka2! a véleményünk sokszor különbözik, de stílusunk hasonló. pont így gondoltam, ahogy írod.”
 • 53. aranka2 2008. augusztus 18. 13:01
  „Írástudatlan, Téged senki sem bánt, én legkevésbé. Az azonban tény, hogy Te is írhatsz hülyeséget, meg én is írhatok hülyeséget. Természetesen egyikünk sem tévedhetetlen. Örülök, ha elmondod, szerinted miért hülyeség az, amit én írtam, és amivel Te nem értesz egyet, és örülnék, ha Te is így volnál ezzel. Én sohasem támadok emberre, ha kifogásom van, az egy mondattal, vagy egy gondolattal kapcsolatban van. Ez pedig sohasem lehet személyes sértés. Fegorral kapcsolatban meg nyilvánvalóan figyelmetlenül olvastál kedves Írástudatlan, ő hangsúlyozottan kijelentette, hogy senkit sem tart butának, de mindenki (nyilván ő is) írhat butaságot. E különbség megértéséhez nem kell iskolázottnak lenned.”
 • 52. Fegor 2008. augusztus 18. 11:42
  „kérem idézni hol voltam kulturálatlan!”
 • 51. Írástudatlan. 2008. augusztus 18. 10:49
  „MACKÓ! Köszönöm a védelmedet!Te egy rendes és egy fer ember vagy! Fegor meg szeret kritizálni.Ő nem szereti ha valaki nem úgy fejezi ki magát ahogy ő szeretné.Főleg ha nem is ért vele valaki egyet.De ő ilyen típusú.És ilyennek kell elfogadni.De idővel ő is belátja majd hogy nem illik nyílvánosan lebutázni valakit.De az is igaz hogy az éremnek van harmadik óldala is ahogy ő azt írta.Bírni kell a kritikát!De kritizálni lehet kúltúráltabban is.Igaz FEGOR?”
 • 50. Fegor 2008. augusztus 17. 21:34
  „lehet, hogy különb, lehet, hogy nem. jól látod: "ahogy tud". van aki bután tud, van aki nem. buta ember is lehet jó ember és okos ember is írhat butaságokat. ezért fogalmazok bátran. úgy sejtem, hogy jó és okos emberek vagytok, akik néha butaságokat (is) írnak. hátha ti is így vélekedtek felőlem.”
 • 49. mackó 2008. augusztus 17. 20:05
  „Engem borzalmasan bosszant ahogy egyes embereket kigúnyoltok, lebutáztok. Milyen jogon, azt sem tudod milyen ember az akiről ilyeneket írsz. Ha nem tetszik valami hagyd szó nélkül, ne válaszolj rá.Mindenki olyan stílusban ír ahogy akar v. ahogy tud a lényeget kell látni az írásában. Lehet, hogy különb EMBER mint Te vagy.”
 • 48. Fegor 2008. augusztus 16. 12:52
  „írástudatlan, ne mentegetőzz, és ne is becsüld alá magad. amiért időnként megtámadom a véleményed és persze a többiekét is, na meg az újságét is, azt azért teszem, mert az éremnek több oldala van. jó fórumozást!”
 • 47. Írástudatlan. 2008. augusztus 16. 09:21
  „FEGOR! Itt válaszolok neked a kőfalas üzidre is mert nem akarok kéthelyre írni.Írtam higy cinikus vagy.Én ezt egyáltalán nem elenségeskedésből írtam neked.És nem akarok én parancsólgatni neked egyáltalán.Azt csinálsz és írsz amit csak akarsz!Én csak azt akartam mondani hogy nem íllik kigúnyólni a másikat annak ellenére hogy a fórumban ezt meglehet tenni.Tiszteletben kellene tartanunk egymás hozzászóllásait még ha butának tűnik is ugye?Az hogy nyílvánosan lebutázol az nekem már nem újdonság.Kezdem megszokni.Egyépként nem tartom és nem is tartottam magamat egy lángelmének de ezt már írtam is.Én egy átlagosan művelt de ezekszerint buta ember is vagyok.Be vállalom!Soha nem szégyeltem megkérdezni valamelyikőtöket hogy segítsen nekem elmagyarázni olyan szavakat amit sajnos nem értek.De egyépként mindenben igazad van!Itt ezen a fórumon tűrni kell a kritikát.Ezért nem is haragszom meg.Tudomásul kell vennem hogy én egy alulművelt hozzászóló vagyok.De ezek ellenére sem adom fel!Folytatom tovább mert bizton akad olyan hozzászolló is aki egy kategóriába van velem.”
 • 46. "cigó" 2008. augusztus 16. 09:05
  „Ez tiszta szégyen, tök égők vagytok.....”
 • 45. Fegor 2008. augusztus 15. 19:54
  „lemba úgy lehet nyilvánosan lebutázni a másikat, hogy a vitánk is nyilvános. ebben az esetben, ha az ember butaságot ír, vállalnia kéne a következményeit is. különben szerintem a normálisabbja sejti is, hogy időnként butaságot ír (mert ugye mindenhez nem érthetünk), tehát nem éri váratlanul, ha így jár. a dolog nem hízelgő és nem is esik jól. ez egy kicsit olyan, mintha közszereplők lennénk. mondom mintha. hogy lehet nem butaságnak értelmezni egy ilyen kijelentést: "Én nem a jólkereső szakmunkásokról beszélek ha nem átlagkeresetűekről." ilyenkor szólni kell, nehogy bárki is készpénznek vegye pl. ezt a mondatot. az átlagos szakmunkás fizetésben ugyanis, éppen azért mert átlagos, benne van a jól kereső szakmunkás fizetés is. meg a rosszul kereső is. de ezzel a mondattal írástudatlan egy szubjektív kategóriát gyártott. abban a közegben neki van igaza. egyébként meg nem.”
 • 44. Lemba 2008. augusztus 15. 17:49
  „Miert kell allandoan lekicsinyelni egymast?
  Hogyan lehet egy ismeretlen szemelyt butanak nevezni nyilvanosan?
  Ez a fajta szethuzas jelemzo az egesz magyarsagra otthon es kulfoldon is. Kozben ugyan ez jelenik meg a politikai vezetesben is.
  Kozben az is igaz, hogy a magyar ember egy rendkivul szorgalmas , ertekes fajta, mindenutt szivesen alkalmazzak a vilagon.”
 • 43. Írástudatlan. 2008. augusztus 15. 17:25
  „SAJT! Én nem a jólkereső szakmunkásokról beszélek ha nem átlagkeresetűekről.Az én feleségem például 36.-év munkaviszony után keres kemény 51.000.-ft.-ot nettóba pedig ő is szakmunkás.De a veledolgozó kolleganői sem keresnek többet.Vagy például az egészségügyben dólgozó ápolók nővérek keresete nettó 56.000.-ft.ebben benne foglaltatik mindenféle pótlék.És ezt nem én találtam ki mert elég sokat járok a gerincemmel az órvoshoz és megkérdeztem tőllük.Vagy ott vannak a közhasznú munkások.Tudod hogy ők mennyit ketresnek nettóban?Segre fogsz űlni!42.000.-ft.-ot.Ezt viszont onnét tudom hogy én is vóltam az mielőtt lerokkantam.Az egy dolog hogy feketemunkával jobban lehet keresni ez kétségtelen de most nem erről szól a téma.De szerintem is fejezzük be a vitát mert úgy sem jutunk egymással az á-ról a b-re.A lényeg hogy dolgozniuk kellene a cikben említeteknek nem pedig tartani a markukat a segélyért.És ezt nem rasszista megjegyzésként írtam.Ha nem nekem ez a véleményem.”
 • 42. sajt 2008. augusztus 15. 15:02
  „Nem. Írástudatlan nem a minimálbérről, hanem egy 57.000 Ft-os átlagkerestről nyilatkozott fizikai dolgozók viszonylatában. Ebből, mint bruttó összegből, még leszámolt 7000 Ft-ot, mint adót.
  Hogy lehetne már az átlagkereset a minimálbér alatt, kérdem én. Ez irreális. Nagyon sok segédmunkás és betanított munkás bizony lehet, hogy alacsony fizetésért dolgozik (minimálbér fölött), de a fizikai dolgozók táborába a szakmunkások is beletartoznak, akik nem ritkán 100 fölötti bruttót kapnak. Egyszerűen ilyen nincs, hogy 50.000 Ft-os átlag.”
 • 41. KilgoreTrout 2008. augusztus 15. 14:38
  „Ha már ennyire szakértünk:
  amiről beszéltek, az a minimálbér, és nem a létminimum. És nem 57, hanem 69 ezer, de ennek nem sok jelentősége van.
  Aminek jelentősége van, hogy kurva kevesen dolgoznak ennyiért. Lehet sokan vannak ennyire jelentve (egyébként egyre kevesebben), de kb 90%-uk feketén többet keres ennél. Szóval nem kell itt 50ezreket emlegetni egy átlag fizikai dolgozó keresete kapcsán, mert igen erős demagógiába fog torkollni a dolog.
  Csingiling.”
 • 40. sajt 2008. augusztus 15. 13:17
  „Írástudatlan
  1. "Miért személyeskedés ha valaki elnézést kér?" Az nem személyeskedés.
  "Te tényleg ilyen buta vagy?" Ez személyeskedés.

  2. "Én nem állítottam olyat hogy valakit bruttó 57.000.-ft.-tal jelentenek be." Ha azt mondod 57-ből adózik, akkor az 57.000 az bruttó összeg, és ha bruttó, vagyis adóköteles, akkor nyílvánvalóan bejelentett munkabér, nem fekete.

  3. "De egyépként ezt az EGYSZERŰ PÓLGÁR hozzászólónak írtam.Te csak beleszóltál." Bocsánat, azt hittem ezek hozzászólások, és ez itt nyilvános vita.

  4. "Nem is értem hogy mi ért tartassz te engemet rasszistának?" Nem téged tartalak rasszistának, a megjegyzésed volt az:
  "...gyanítom hogy te is cigó lehetsz vagy ha nem is nagyon pártolod őket!No akkor puszilászd kőrbe őket aranka2-vel együtt!"
  Faji alapon történő megkülönböztetés, elítélés...

  5. Mivel a 33. hozzászólásomtól kezdve nem egymás hozzászólásaira válaszolunk, hanem szinte egymással párhuzamosan írogattunk egymás azt megelőző kommentjeire, elbeszéltünk egymás mellett.
  Remélem mindent megmagyaráztam. :)
  Üdv”
59 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hód-mezős beruházások

Hódmezővásárhely - Új szerelőcsarnokot épített, és ismét növeli dolgozói számát a vásárhelyi… Tovább olvasom