Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Szégyen, amikor hátba vágják a motorost

Hódmezővásárhely - A motoros legnagyobb szégyene, ha hátba vágják, azaz lekörözik. Ezt a vásárhelyi Técsy Sándorral csak akkor tudták megtenni a vetélytársak, ha elesett.
- Jó reflex, fizikai erőnlét és kötélideg kell a motorozáshoz – állapította meg a 71 esztendős vásárhelyi Técsy Sándor. A négyszeres magyar moto- krosszbajnok 9 évesen ült először az édesapja által 1 évig készített motor nyergébe. Akkor csak az utcájukban tett egy kört. Nem sokkal később már közönség előtt is megmutatta magát.

– Első alkalommal még csak körbevánszorogtam a motorommal a pályán, és kész. Igazi versenyen 14 évesen indultam. A vásárhelyi városháza körül kellett menni. Mit mondjak, meghajtottam az ellenfeleket, győztem – idézte fel Técsy Sándor. Ezután nem volt megállás, sorra jöttek a versenyek. Pályafutásának sorsfordító éve 1960 volt. A Magyar Honvédelmi Sportszövetség külön neki készíttetett egy speciális motort: a Danuvia már krosszmotor volt.

A 71 éves Técsy Sándor – mellette unokája, Nóra – összesen 150 versenyen ült motorkerékpárra. Fotó: Karnok Csaba
A 71 éves Técsy Sándor – mellette unokája, Nóra – összesen 150 versenyen ült motorkerékpárra.
Fotó: Karnok Csaba

– Egy ilyen járgány 30–40 ezer forintba került. Akkoriban egy házat lehetett érte kapni. Összesen csupán hatot gyártottak belőle – mesélte a vásárhelyi egykori motoros, aki egy-egy verseny előtt gyakorlásként 2,5 órát ült a motor nyergébe. Autószerelőként pedig órákat töltött azzal, hogy a járműve minél jobb formában legyen.

Se inni, se enni nem tudott a viadalok előtt, miután gyomra a stressztől gyűszűnyire szűkült össze. Egy-egy verseny 35–45 perce alatt másfél kilót is leadott. Félni soha nem félt, igaz, esni sem esett sokat. Csontja is csak ritkán tört. Összesen háromszor sérült meg a vállán és a lábán.

– Egy motorosnak a legnagyobb szégyen, ha hátba vágják, azaz lekörözik. 150 versenyen indultam, de csak akkor tudtak lekörözni, ha elestem – magyarázta Técsy Sándor, aki még 59 évesen is elindult egy hazai – ahogy ő fogalmazott – öregfiúk versenyen, le is hagyta vetélytársait. Utoljára pedig 5 éve ült nyeregbe. Egyik fia motorját járatta meg, de 4–5 kör után úgy döntött: befejezte. Nem bírja már fizikailag. Így most csak motort szerel, és legfeljebb két fiát, Sándort és Lászlót kíséri el egy-egy versenyre. Ők egyébként szintén szereztek magyar bajnoki címet.

Olvasóink írták

  • 3. NH 2010. szeptember 21. 22:18
    „Az ÖREG! Gratulálok és jó egészséget Sanyi bácsi, remélem Laci fia viszi tovább a stafétát! Üdv Hovi.”
  • 2. zero 2010. szeptember 21. 18:54
    „Látom érted a lényeget .....”
  • 1. Krampampuli 2010. szeptember 21. 12:31
    „vajon mennyire küldték a gépeket ha arra is volt idejük és lehetőségük, hogy egymást hátba vagdossák...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újraindul a kötő szak Hódmezővásárhelyen

Az utóbbi 10 évben egyetlen kötöttárut gyártó szakember sem került ki a vásárhelyi iskolapadokból. Tovább olvasom