Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Szégyenfolt a belvárosban

Pénzhiány miatt a közeljövőben sem tudják felújítani a vásárhelyi Andrássy utca 9. szám alatti, mára teljesen lepusztult barokk épületet. Mivel a ház magántulajdonban van, az önkormányzat csak akkor segíthet, ha a lakók pályáznak a lakáscélú helyi támogatásra. Eddig ezt nem tették meg. A 124 esztendős háznak fél éven keresztül Németh László író is albérlője volt.
Mostanra a vásárhelyi belváros szégyenfoltjává vált az egykoron szebb napokat látott városképi jelentőségű ház Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi belvárosban folyamatosan újulnak meg az öreg épületek. Ez alól kivétel az Andrássy utca 9. szám alatti ház. Az épület egykori barokk pompájából mára szinte semmi sem maradt. A vakolat nagy része hiányzik, a díszek lekoptak, néhol még a töredezett téglák is látszanak.

– Harminchat éve költöztünk ide. Akkoriban az épület még nem így nézett ki, mint most. Az utóbbi évtizedekben a homlokzati részen semmi felújítást nem végeztek – tudtuk meg az egyik lakótól, Oláh Zoltántól.

A középkorú férfi a ház egyik emeleti lakásában lakik. Hozzátette, öt vagy hat évvel ezelőtt az utca felőli oldalon a vakolatot le kellett verni, mert balesetveszélyessé vált. Ezenkívül más munkát nem végeztek az épületen, így most is a csupasz falak merednek a kirakatok előtt sétálókra.

– Az említett ház teljes egészében magántulajdon, s a társasházakra vonatkozó szabályok érvényesek rá. A felújításra csak akkor van esély, ha a lakók összefognak a földszinten lévő üzletek tulajdonosaival, s közösen pályáznak a lakáscélú helyi támogatásra – mondta Almási István, a belváros önkormányzati képviselője.

A városatya, alpolgármester elmondta, hogy az idén erre már nincs lehetőségük, mert a 2006-os keretet, közel 100 millió forintot már felhasználtak. Viszont arra biztatja az érintetteket, hogy jövőre próbálják meg.

Oláh Zoltán szerint már többször is szóba került a felújítás, de az elképzeléseken még nem sikerült túllépniük. Elmondta, hogy a szakemberek néhány alkalommal szemlét is tartottak, de ezenkívül semmi sem történt.

– Az 1873-ban megalakult Hódmezővásárhelyi Népbank 1882-ben székháznak építette meg az Andrássy utca 9-et. A földszinten eleinte gyógyszertárak, majd több mint 30 éven át, az 1980-as évek közepéig az OTP működött itt – kaptuk a tájékoztatást Borus Gábor helytörténésztől.

Érdekesség, hogy a patika fölötti szolgálati lakást 1945 októbere és 1946 februárja között Németh László vette ki. A helytörténész szerint így az épület nem csupán városképi, de irodalomtörténeti jelentőségű is. Úgy véli, a felújítása után egy Németh-emléktáblát is illene kitenni.
Kormos Tamás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Tisza Volán is segíti a vásárhelyi felújítást

Segíti a Tisza Volán Zrt. a vásárhelyi buszpályaudvar szomszédságában álló református újtemplom… Tovább olvasom