Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

Székely kapu a belvárosban

Hódmezővásárhely - – A székely kapu nem egyszerű kerítés, állításának mindig apropója, mondandója van.
– A székely kapu nem egyszerű kerítés, állításának mindig apropója, mondandója van – közölte a 60 éves vásárhelyi Becsei Tamás, aki a belvárosi József Attila utca egyik házánál 2001-ben emelt ilyen portát, székely származású feleségének, Becseiné Kiss Margitnak és lányának, Becsei Dalmának ajánlva.

A faanyag részben Csongrád-Bokrosról származik, és a kaput egy régi barátja – Becsei 14 éves korától rendszeresen járt Erdélybe –, Szőcs Levente készítette el.

Minden járókelő megcsodálja a faragott kaput. Fotó: Schmidt Andrea
Minden járókelő megcsodálja a faragott kaput.
Fotó: Schmidt Andrea

– Nem hivatásos fafaragó, Sepsiszentgyörgyön dolgozik testnevelőként, de székelyként érzéke van ehhez; mikor kezébe veszi a fát, az szinte életre kel. Nem hamisítvány vagy utánzat, eredeti, úgynevezett csernátoni minta látható rajta. A vasalásokat pedig egy idős, azóta már elhunyt kézdivásárhelyi mester készítette. Egyébként az erdélyi, a székely életérzés az egész házat áthatja, annak idején például arra a vidékre jellemző kemencéket is csináltattunk.

A székely kapu valóban szép, aki arra sétál, biztos megáll egy pillanatra, megnézi faragványait, galambdúcát. A tulajdonos már változott, Becseiék eladták a házat, de jó, értő kezekbe került:

– Télen lesz három éve, hogy megvettem az ingatlant, ebben nagy szerepet játszott a székely kapu: amint megláttam, azonnal beleszerettem – árulta el az új tulajdonos, Hanga Jánosné Rózsa.

Olvasóink írták

 • 5. jim1241 2010. június 24. 08:48
  „azt a kaput mindíg megcsodálom ha arra visz az utam,gratula nagyon gyönyörű”
 • 4. lordzola 2010. június 17. 15:03
  „"Tényleg olyan baró" mint hír, gondolom megjelent a Délvilágban is (Na ezért nem szabad előfizetni!!) hogy ismét elpocsékoljunk egy halom "megabytot" és papírt, fizettek egy csomó pénzt az újságírónak, és....??? És??? Ez NULLADÉK (most találtam ki: nulla+hulladék)
  Ez történt Vásárhelyen? Megalázó!! Ezt már csak a promenad.hu tudja felülmúlni, a bugyuta cikkeikkel.”
 • 3. jozko 2010. június 16. 22:39
  „1-dzsordzso-: nem különösebben érdekes, de említésre méltó hír: 100 éve épült Hódmezővásárhelyen a közelmúlban felújított barokk stílusú unitárius templom. Építéséhz annó több jeles, erdélyi kötődésű polgár hozzájárult, jelentős adományokkal. Nem vagyok vásárhelyi, a helybeliek biztosan többet tudnak erről...”
 • 2. Én2 2010. június 16. 14:12
  „Van a városban több ilyen kapu, szétnézhetne az újságíró.”
 • 1. dzsorzso 2010. június 16. 14:10
  „Na ismét nem történik semmi érdekes a városban.... Kell valamiről írni... A kaput meg most fedezték fel? Évekkel azután, hogy elkészült? A székelykapu egyébként gyönyörű és dícséretes... Csak nehogy kitaláljon neki valamely városatya új és egyedi nevet neki... :-)

  DM fotóriporterei ! Pl...Lehetne indítani egy hétről-hétre jelentkező cikket ami betekintést nyújt a különböző városunkban feltalálható ismert nagyobb akár magán akár állami cégek munkáiba.... de ne hajléktalannak öltözzenek be amivel vizsgáztatni próbálják a magyar embert k,i hogy miként segít honfitársainkon a mai elszegényedett világunkban...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városi temetőt terveznek Vásárhelyen

1100 sírhelyet lehetne kialakítani Hődmezővásárhely önkormányzati temetőjében. A városi tulajdonú kegyeleti hely létrehozására hatástanulmány készült. Tovább olvasom