Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 12°C | 19°C

Szekeres Imre miniszter egyengeti Hódi Anett útját

Hódmezővásárhely - Szekeres Imre honvédelmi miniszter olvasta a vásárhelyi Borsodi családról szóló cikkünket, és közbenjárására hamarabb mehet katonai alkalmassági vizsgára Borsodiné Hódi Anett.
Az adósságcsapdába került vásárhelyi család története csütörtökön jelent meg lapunkban. Megírtuk: Borsodiéknak szeptember végéig 350 ezer forintot kell hiteltartozásként kifizetniük, hogy megtarthassák házukat. A 34 éves, négygyermekes édesanya hónapok óta keményen készül az alkalmassági vizsgára. Ennek augusztusi időpontját szeptember végére tolták. Borsodiné Hódi Anett abban reménykedett: mihamarabb biztos állása lehet, s haladékot nyerhetnek az adósság kifizetésében.

A Borsodi család nehéz helyzetéről szóló cikkünket olvasta Szekeres Imre is. A honvédelmi miniszter méltányosságból engedélyezte, hogy Anett mihamarabb részt vehessen az alkalmassági vizsgán.

– A családanya egyedi elbírálást kapott, miután a Délmagyarország, Délvilág írásából kiderült, milyen fontos számára, hogy mihamarabb katona lehessen – nyilatkozta tegnap lapunknak Bus Gábor mérnök ezredes. A Kelet-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság parancsnoka elmondta: az alkalmassági első napján, szeptember 7-én pszichikai vizsgálat, 8-án alapos orvosi ellenőrzés és fizikai felmérés vár Anettre. A vizsgálatok eredménye két-három hét múlva várható. Ha alkalmas az édesanya, akkor rövid időn belül a honvédség állományába kerülhet, és 12 hetes alapkiképzésre mehet, várhatóan Szentendrére.

A négygyermekes édesanya most még keményebben készül az alkalmassági vizsgára. Fotó: Tésik Attila
A négygyermekes édesanya most még keményebben készül az alkalmassági vizsgára.
Fotó: Tésik Attila

A parancsnok hangsúlyozta: nincs létszámstop a katonaságnál. Folyik a toborzás. Viszont elsősorban a hiányszakmákra – sofőr, autószerelő – keresik a jelentkezőket. Ugyanakkor folyamatosan járnak le a katonák szerződései, ezen beosztásokat – raktáros vagy írnok – is fel kell tölteni. A katonákkal 2–5 évre kötnek szerződést, amely minimum kétszer hosszabbítható.

Anett lányával, Kingával. Fölfigyelt történetükre a honvédség. Fotó: Tésik Attila
Anett lányával, Kingával. Fölfigyelt történetükre a honvédség.
Fotó: Tésik Attila

– Elszállt az erő a lábamból, amikor péntek reggel csörgött a telefonom, s a toborzóirodánál közölték: hamarabb mehetek az alkalmasságira – árulta el Anett. Elmondta: örül a lehetőségnek, esténként még nagyobb elszántsággal készül a fizikai felmérőre. Bizonyítani akarja: igenis megfelel a követelményeknek. Nagyon reméli, sikerül teljesítenie az alkalmasságin, hiszen egy biztos állással jobbra fordulhat a soruk.

Más is felajánlotta a segítségét

Egy vásárhelyi édesanya is szeretett volna segíteni Borsodiné Hódi Anettnek. A szintén katonának készülő, 30 éves Baráthné Gilicze Andrea azzal kereste meg szerkesztőségünket: lemond szeptember eleji alkalmassági vizsgálatának időpontjáról, s felajánlja Anettnek. Kiderült: erre nincs mód, mert ő már túljutott az egyik rostán.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. nsada75 2009. szeptember 04. 19:32
  „Mint mondtam én megértek mindenkit. Nem rosszmájúságból írtam, csak a tényeket írtam le. Igaz a Honvédség ahhoz képest ami pl. a kilencvenes évek elején volt, na ahhoz képest egy operett hadsereg lett, 6-od annyi erővel.”
 • 42. Írástudatlan-Tdi. 2009. szeptember 04. 17:29
  „nasada75! Miket összenem írogatsz te itt.Proffeszionális hadsereg? Hát a laktanyát is biztonságiőrök őrzik.Fizikai állóképességről meg annyit hogy busszak hórdják őket mindenhova.Hazaszeretet az meg egyenlő náluk a nullával.Tehát ez nem hazaszerető professzionális hadsreg hanem csupán csak zsóldosok!Ezeknek fogalmuk sincs az igazi katonaságról.Állítom ha 10.-km.-res erőltetett menetelést kellene nekik végrehajtani teljes menetfelszerelésben ott dobnák fel a pacskert.Úgy hogy elvagy te tévedve nagydarabon! Anett ha jólfelkészűlt és nagyon akarja akkor símán sikerül neki a felmérő.És nem kellene rosszmájúságból írogatnod. Ő legalább akar valamit dólgozni nem úgy mint a sok nem az idén lebarnúlt.Én vóltam katona!Nem zsóldos hanem igazi katona kerek kétévig de az felért tízzel is elhiheted nekem!Minket meghajtottak úgy mint Zinger a varrógépet.És nem kaptunk egy büdös kanyit sem illetve párforint illetmény ami a hidegvízre sem vólt elég.Úgy hogy ez nem katonaság csak egy pénzfaló értelmetlen zsóldosok gyülekezete.”
 • 41. nsada75 2009. szeptember 04. 06:20
  „Megértem mindenki nehéz sorsát és együtt is érzek vele, de ugyan milyen katona lesz majd ő? A körülményeit figyelembe véve fizikailag bizonyára felkészült de pl. 24 órás szolgálatba majd nem lehet vezényelni, mert a férje nem tudja a gyerekeket gondozni.
  4 kiskorú gyerek az annyit takar, hogy az év nagyobb részében táppénzen lesz velük. Másrészről egy dolgot senki sem vizsgált meg, a Magyar Honvédség professzionális honvédséggé alakult át, a sorkatonai szolgálat behívásainak szüneteltetésével. Így az ÁLLOMÁNY SZAKMAI ELHIVATOTTSÁGÁT ÉS HAZASZERETETÉT, A HAZA IRÁNTI ÖNFELÁLDOZÁSI KÉSZSÉGET mérni, vizsgálni kell, hisz ez az alapja ennek a munkának.
  Nevezett személy bizonyítottan szociális alapon akar katona lenni, ami szerintem rossz képet mutat a nyugati szövetségeseinknek, ha felvesszük. Persze, mondjuk az Egyesült Államok Haderőiben is lehet valaki még rosszabb körülmények között is katona, de ott baromira nem foglalkoznak vele, hová teszi a gyerekeit, ha éppen fél évre el kell menni lenyomni egy arab országot. Gyakorlatilag ott a katonák egyenlőbbek, nem különböztetnek meg családi és szociális alapon senkit sem.”
 • 40. sauron2 2009. szeptember 01. 11:18
  „"amely minimum kétszer hosszabbítható." tehát minimum kétszer hosszabbítják a szerződést, akkor is ha nem akar katona maradni az illető? ez vicc!”
 • 39. Riri 2009. augusztus 31. 20:18
  „38.nem fogok veled vitatkozni,de tudom mit írok.Romákra Magyarország "fejkvóta "pénzt kap és ezt osztják szét városokra.Szerinted mire ez a nagy integráció?Na,pont így kap kis hazánk az uniótól katonákra "fej"pénz!”
 • 38. KilgoreTrout 2009. augusztus 31. 17:40
  „Riri, hidd el, nem tudod mit írsz.”
 • 37. Riri 2009. augusztus 31. 08:47
  „36.Nem magamról írtam,Én soha nem voltam és nem is leszek katona!!!
  A férjem volt közel 10 évig hivatásos katona és hidd el tudom miről írok :)))”
 • 36. KilgoreTrout 2009. augusztus 30. 20:16
  „Szegény Riri, dupla adót vontak tőle, majd ki is rugták. Micsoda csúnya dolog ez.
  A Nato fizet a katonákért... Ha nem értesz valamihez, minek írsz róla?”
 • 35. Hmmm... 2009. augusztus 30. 15:17
  „Tapasztalataimnak megfeleloen, a csalad otthonaban keszult es az ujsag altal bemutatott fenykepek alapjan nem valoszinu, hogy lumpen csaladrol van szo.”
 • 34. cipész 2009. augusztus 30. 14:50
  „Nem az irigység beszél az emberekből, csak emlékezzetek, azokra akik gyalog jártak a gyerekekhez, állítólag.
  Az apuka meg a gépezésre költi a pénzt, az anyuka meg viszi az apukának a sört, akkor miről is ír az újságíró?
  Itt is nehogy az derüljön ki, hogy az apuka dolgozik és utána a gépbe megy a mani, és italra, egyáltalán az újságírók utána néznek, annak, hogy miről akarnak írni.Mekkora leégés az újságírónak. :D”
 • 33. Riri 2009. augusztus 30. 14:41
  „Biztos nem Lázár nyalizott a Szekeres Úrnak,hogy ezzel a "nagy tettel" micsoda felemelő dolgot hajtatnak végre.
  2002-2003- ban vásárhelyi katonáknak bekellet perelni a Magyar honvédséget,mert a pihenőnapokat nem fizették ki amikor Macedóniában illetve Koszovóban teljesítettek külszolgálatot (kifizetésre került de dupla adót vontak le) ezért azonnal szerződést bontottak a katonákkal.A NATO több mint 5000 ezer eurót fizet katonánként,ebből ők 6 hónapra kb:1.100.000Ft kapnak. Most nem tudom milyen pénzt nyúlnak le a katonáktól!”
 • 32. Power 2009. augusztus 30. 12:39
  „"A honvédelmi miniszter méltányosságból engedélyezte..."

  "Diplomás katonából londiner
  A tapasztalat azt mutatja, hogy nem csak a szerződéses katonáknál probléma a nagy fluktuáció, hanem még azok sem szívesen maradnak a pályán, akik felsőfokú tanulmányaikat ezen a területen végezték. Gergely (kérte nevének bizalmasan kezelését) a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen tanult, ám a diplomázás után nem a Magyar Honvédségnél helyezkedett el. "Azért szerettem volna katonai pályára menni, mert érdekelt a haditechnika, a honvédelem és fizikai kihívást is láttam benne. Az iskola végzése közben nagyot csalódtam a képzésben és a Magyar Honvédségben is. A kiképzőink öreg, részeges, elhízott katonatisztek voltak, akiktől úgy érzem, hogy nem sok hasznosat tanultam. Egyáltalán nem csináltak kedvet ehhez a pályához, sőt a kiképzőtiszteket látva arra gondoltam, hogy én nem akarok ilyen lenni és egész életemben ezt csinálni, ezért inkább kimentem Angliába és egy londoni szállodában lettem londiner. Pár éve visszatértem Magyarországra és pénzügyi területen helyezkedtem el, de azóta sem jutott eszembe, hogy a Magyar Honvédségnél próbálkozzak. Amennyire tudom, nem vagyok ezzel egyedül, ugyanis az évfolyamtársaim több mint fele öt év alatt leszerelt és más pályán keresett munkát."

  http://rhea.jobpilot.hu/palyacsucs/index.php/palyazas/allaskereses/40-allaskereses/3153-miert-nem-megyuenk-katonanak.html”
 • 31. Hmmm... 2009. augusztus 30. 09:52
  „Mindenfele hadaszati dolognak ellensege vagyok.Ezen kivul iszonyattal gondolok vissza azokra az idokre.....
  Sot, megszuntetnek minden hadi letesitmenyt, kutatast, de nem vagyok naiv!
  Nagyon elkeseritonek tartom, hogy egy edesanya utolso remenyenek tekintse ezt a megoldast. Tiszteletem az ove, hiszen a csaladot meg kell mentenie meg akkor is, ha az anyasag egyik ellensege a haboru.”
 • 30. turulvedo 2009. augusztus 30. 06:14
  „dicséretes volt amikor a Grippen gép átvétekor makogott a világ elött! (seggrészegen)”
 • 29. nagypappa 2009. augusztus 30. 04:26
  „Dicséretes amit a Miniszter tett.
  Sajnos, hogy nem segíthet egy ilyen újságcikk minden bajban lévő családon.”
 • 28. Power 2009. augusztus 29. 22:57
  „Engedélyezte? Tudomásom szerint létszámhiány van a honvédségnél. A hozzászólásokból kiderül, hogy a honvédség még azokat sem tudja megbecsülni, akik valamit már letettek az asztalra.”
 • 27. Filctoll 2009. augusztus 29. 22:42
  „Le a kalappal Anett előtt! Neki üzenem hogy a lejebb hozzászóló sok ingyenélő, rosszindulatú emberrel ne foglalkozzon! Amit irnak maguk sem hiszik el!
  Sok erőt, kitartást!”
 • 26. Bérlő 2009. augusztus 29. 22:34
  „23. hozzászólás web 2009.08.29. 20:16
  Remélem, hogy szándékosan értette és magyaráz félre....
  Nem a "máséban" laktam, hanem a szolgálati helyemen törvényesen biztosított lakásban.
  Nem volt kötelező, csak kényszerű, mert nem volt hol laknom a családommal.
  Nagyon szívesen szabadulnék a szolgálati lakástól, mert a szentesi önkormányzat nem hajlandó hozzájárulni az elidegenítéséhez. Ami visszatart, hogy nagyon kevés pénzt fizetnének vissza a több évtizedes bérlet ellenére.

  Évek óta nem építenek bérlakásokat, ezért elképzelhető, hogy mások is lakás nélkül maradnak.
  Válság idején hitelt felvenni elég komolytalan dolog, de megnyugtatom, az államot sem szocpollal, sem egyéb más honvédségi lakáshitellel nem károsítottam meg. Remélem, hogy kielégítette a válaszom.”
 • 25. flexsnake 2009. augusztus 29. 20:42
  „24. ő egy politikai beteg. Már kezeljük :D”
 • 24. JB007 2009. augusztus 29. 20:31
  „Gerbera te beteg vagy, ha olyan dolgokat vízionálsz, ami sehol nincs leírva. Vagy szerinted a hős fidesz szavazók nem sírnak, hanem csendben tűrnek?”
43 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különleges keresztanyaság

Rendhagyó módon vált Romániában, Erdélyben keresztszülővé a mindszenti Takács Judit. Tovább olvasom