Délmagyar logó

2017. 05. 22. hétfő - Júlia, Rita 15°C | 26°C Még több cikk.

Székkutas megelőzte Monokot

Székkutas - A település már évekkel ezelőtt megelőzte Monokot a szociális kártya ügyében. A Vásárhely melletti faluban helyi rendelet szabályozza, hogy élelmiszer-utalványt is kioszthatnak átmeneti segélyként a rászorulóknak.
– Jó, hogy élelmiszer-utalványt adnak azoknak, akik kenyér vagy liszt helyett alkoholra vagy cigire költenék a segélyt – jegyezte meg tegnap egy székkutasi fiatalember, aki először névvel vállalta a véleményét. Majd amikor arról kérdeztük, ismer-e olyanokat, akik megpróbálják kijátszani az utalványos rendszert, közölte: mégsem írhatjuk le a nevét. Azt elárulta: neki is kínálták már pénzért utalványt.

Nehéz is lenne beváltania az utalványt, mert azon szerepel a jogosult aláírása. No meg méretes betűkkel az is: dohány- és szeszipari termékre nem költhető, pénzre nem váltható. Székkutason ez a „szociális kártya".

Székkutas saját élelmiszer-utalványa a falu egyik üzletében váltható be. Fotó: Tésik Attila
Székkutas saját élelmiszer-utalványa a falu egyik üzletében váltható be.
Fotó: Tésik Attila

– Pár éve helyi rendelet teszi lehetővé az élelmiszer-utalvány adását. Pontosan azért, hogy valóban élelmiszereket vásároljanak a rászorulók. Ez az átmeneti segély egyik formája, de csak azok kapják, akiknél fennáll a veszélye, hogy italra, cigire költik a pénzt. Néhány rászoruló gyógyszervásárlását is igyekszünk nyomon követni. Megbeszéljük a patikával, mire lenne szüksége a segélyezettnek, s rendezzük a számlát. Így biztosan hozzájut a gyógyszerhez – hangsúlyozta Varga Sándor.

Pénz helyett liszt, tűzifa

Mártélyon nem jellemző, hogy italra fordítanák a segélyt. Rendkívüli támogatásként pedig pénz helyett inkább tűzifát adnak a rászorulóknak. Vásárhelyen is pénz helyett inkább tűzifával, ingyenebéddel, tartós élelmiszerrel segítenek a rászorulókon.

A székkutasi polgármester hozzátette: azért a többségnek oda lehet adni a segély összegét. Ez minimum ezer forint, maximum a mindenkori öregségi nyugdíj háromszorosa, azaz mintegy 85 ezer forint. Ez utóbbi összeget nagyon ritkán fizetik ki. Általában 2-3 ezer forintot tudnak adni átmeneti segélyként. Hasonló összegű – különböző címletű, 500-1000 forint – élelmiszer-utalványt osztanak szét. Évente egyébként legfeljebb 10 székkutasi kap ilyet.

Az önkormányzat megállapodást kötött az egyik helyi élelmiszerüzlettel, az utalványt ott lehet beváltani. Szigorúan betartják az utalványon szereplő utasításokat, azaz szeszes italt, cigit nem adnak érte – tudtuk meg az üzlet vezető-helyettesétől, Ráczné Rostás Teréziától, aki egyébként magánemberként is jónak tartja a falu „szociális kártyáját". Arra a kérdésre, alkudoznak-e a vevők, hogy mégis kaphassanak a tiltott termékekből, a pénztároshoz irányított. Surinya Kittit még nem próbálták meggyőzni, fogadja el az utalványt cigarettáért.

Olvasóink írták

 • 5. Hmmm... 2009. november 28. 06:49
  „Nyilvan a kartya nem ugyan az, de az elv a lenyeg! Ha itt evek ota mukodik a segely meghatarozott felhasznalasa, nyilvan mashol is mukodhet. Akik tiltakoznak ellene, azert teszik, mert valoszinuleg masra koltenek a penzt, vagy eppen igy akarnak nepszeruve valni / itt a politikusokra gondolok/ az erintett korokben.”
 • 4. nyomdasz63 2009. november 26. 12:48
  „Székkutas megelőzte Monokot
  .......Már benzinkútrablásban is-olvasom.”
 • 3. Minibusz 2009. november 25. 07:04
  „Szerintem ez nem ugyanaz.
  Majd utánanézek, de Monokon egy kicsit más rendszer van.
  De lehet, hogy csak az emlékeim csalnak meg.”
 • 2. FűzfaVessző 2009. november 24. 19:45
  „Aki elcseréli többször nem adnék neki. Szép ez a magyar nyelv.
  F.V.”
 • 1. samsung10 2009. november 24. 12:07
  „Aki elcseréli töbet nem ad nák neki”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 ezerért kelt el a mindszenti beteg háza

Hajdú Imre mindenáron haza akart menni a kórházból, a házához vezető úton esett össze, majd a mentőben halt meg 2007-ben: a tévé is foglalkozott vele. Ma Barna Mihály él itt. Tovább olvasom