Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Székkutasnál érdemes volt fúrni

„Ígéretes". Egyelőre csak ennyit közölt a földgázt kereső cég, miután befejezte a kutatófúrásokat Székkutason. Információink szerint nem hiába fúrtak le 3500 méterre; földgáz van a mélyben. Konkrétumokról akkor nyilatkoznak, ha kiértékelik a kutatás során vett mintákat, a falu polgármestere azonban bizakodó, s reméli, idővel elkezdődik a kitermelés is.
Fúrótorony Székkutas határában. A nemzetközi brigád szedte a sátorfáját és továbbáll. Fotó: Tésik Attila
Sikeresen befejezték Székkutas határában a kutatófúrási munkálatokat, vagyis az amerikai TXM Ltd. által megbízott külföldi – főként horvát – szakemberekből álló brigád teljesítette a kitűzött célt: elérte a 3500 méteres mélységet. Arra a kérdésre, hogy érdemes volt-e fúrni, csupán annyit tudtuk meg Farkas László műszaki tolmácstól, hogy ígéretes a terület. Mindez azonban sejteti, hogy van földgáz Székkutas határában. Konkrétan azonban ezt nem mondták ki, mert mint megtudtuk: a kutatófúrás során vett minták kiértékelése még hátra van. Csakis ezután válik egyértelművé, hogy a falu szomszédságában termelnek-e majd földgázt.

Ez esetben a koncessziós joggal rendelkező TXM dönt arról, hogy melyik cégre bízza az úgynevezett lyukbefejezést. Ami biztos, a Székkutason tevékenykedő nemzetközi gárda úgy hagyta el a terepet, hogy lezárta a kutat.

A kutatófúrást végző csapatnak ugyanis ezzel véget ért a munkája, legalábbis Székkutason. Vagy Szentes, vagy Magyarcsanád környékén folytatják a kutatást; az, hogy hol, még nem dőlt el.

Óföldeákon 5400 méternél tartanak

Bár a székkutasi kutatófúrás befejeződött, az óföldeáki még javában tart. Igaz, ott nem 3500 méteres mélység volt a cél, hanem ennek majdnem duplája, azaz hatezer méter. Így aztán az ugyancsak a TXM Ltd. által finanszírozott munkálatok befejezése még várat magára. Jelenleg 5400 méternél tartanak, s egy hónap kell még ahhoz, hogy elérjék az egyébként magyar rekordnak számító mélységet. Akkor derül ki az is, hogy érdemes volt-e ennyit dolgozniuk.
Székkutas polgármesterét, Vígh Viktort is szó szerint csak arról tájékoztatták, hogy ígéretes a terület. Ebből a falu vezetője is arra következtetett, hogy egyelőre semmi sem dőlt még el, vagyis a minták kiértékelésével válik világossá, lehet-e majd földgázkitermelés a település határában. Tudomása szerint egyébként a kutatófúrás során húsz centiméterenként vették a mintákat.

A polgármester bízik abban, hogy ha nem is a közeljövőben, de később folyik majd gázkitermelés a környéken. Így a falunak is csurran-csöppen valami, az a pénz pedig segítené a fejlődést. A kitermelésből profitálhatnának iparűzési adóként, és munkahelyet is jelenthetne a helybeliek számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vegyésznek készül a versmondó

Biológiából harmadik helyezést ért el az OKTV-n a vásárhelyi Bajnóczi Éva (képünkön), a Bethlen… Tovább olvasom