Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 22°C | 35°C Még több cikk.

Szelektív gyűjtőket fosztogatnak

Hódmezővásárhely - Kudarcot vallott a korábbi, szigetes szelektív hulladékgyűjtés – fogalmazott a közelmúltban a közgyűlésen Lázár János polgármester Vásárhelyen.
A városvezető azt mondta, hogy a szigetekre kihelyezett konténerekbe még döglött malacot is kidobtak. Úgy vélte, megoldás lenne, ha már az iskolában oktatnák a gyerekeket a környezettudatos gondolkodásra.

2003-ban vezették be a szelektív hulladékgyűjtést Vásárhelyen. 64 szigeten, 4 konténerbe – műanyag, papír, fém, üveg – vihették a hulladékot. Mára harmadára csökkent a szigetek száma, az önkormányzat új rendszert indított el. A társasházi övezetekben maradtak meg a konténerek. A kertes házaknál a papírt és a műanyagot szétválogatva az A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. a házaktól szállítja el – tudtuk meg Kovács Páltól. A város részéről a szolgáltató ügyvezető igazgatója a csökkentés okairól kifejtette: feltörik, feldúrják a konténereket. Főként a fémet lopják el, de a műagyag italos palackokat is. Utóbbiak esetében az elmúlt években jelentős csökkenés is történt, mivel a begyűjtéssel a nagykereskedelmek mentesülnek a termékdíj fizetése alól, ezeket 1 forintért veszik át. Míg tavaly összesen 101 tonna műanyagot gyűjtöttek, addig az idén ennek a tizedét.

Kovács Pálazt mondta, a mostani helyzet jogszabály-módosítás után változhat. Ha nem mentesülnek majd az áruházak a termékdíj megfizetése alól, megszűnnek az iparszerű lopások is. A lakossági szelektív hulladékgyűjtés egyébként évi 8 milliós veszteséggel jár a szolgáltatónak.

Iszapból és zöldhulladékból komposzt

Vásárhely régiós szerepet tölt be az Európai Unió követelményeinek megfelelő hulladéktelepével. Ide hozzák Makó, Szentes, Orosháza és a környék kistelepüléseinek hulladékát is. Évi mintegy 100 ezer tonna tárolásáról gondoskodnak. A város tárgyal egy olyan erőmű kialakításáról, amellyel a zöldhulladékból és a szennyvíziszapból villamos energiát nyernének. Fő cél, hogy tárolás helyett hasznosítsák a szemet. A leghatékonyabb megoldás egy hulladékégető építése lenne. Jelenleg a szemétből biogázt, majd villamos energiát nyer a szolgáltató, ez 300 háztartás áramellátását biztosítja. A szennyvíziszapból és a zöldhulladékból pedig komposztot állít elő, amelyet értékesít – mondta Kovács Pál.

Olvasóink írták

 • 13. Norman_Bates 2010. december 17. 08:04
  „Válasszuk külön,... az a probléma, hogy össze-vissza hajigálják a szemetet, vagy az, hogy a sörösdobozokat kihorgásszák a csövesek, és ezáltal mérséklődik az aluminiumon való kaszálási lehetőség?
  Borzasztó nagy veszteség, ha már egy szolgáltatás nem termel irdatlan hasznot akkor azt be kell szűntetni?
  Logikus, csak akkor azt nem értem az a saválló acéllal burkolt olajfúró torony az Andrássy sarkán minek van még mindig nyitva?
  Elerulom, számos településen nincs is aluminium hulladég gyüjtő konténer.
  "Főként a fémet lopják el" ....Mikor megveszek egy doboz sört, a dobozát is megveszem, mikor kidobom, az még az én tulajdonomat képezi, ezt a csöves összeszedi, gyakorlatilag egy tulajdonos váltás történik, hol van itt a lopás?
  A környezettudatos gondolkodásra való oktatással egyet értek.”
 • 12. becsei.sandor 2010. december 16. 18:01
  „Várhegyi Attila Prestige Média tanácsadó cége,havi 1.6. millió forintért nem tud Lázárhelyen felvilágo-
  sító tevékenységet végezni,a szelektív hulladékgyüjtés fontosságáról ? Csak az önálló képviselői indít-
  ványok beterjesztésének égbekiálltó fontosságáról tudja meggyőzni Rapcsák-Csicska Jánost ?
  A pécsi Tettye Forrásház Zrt-nek kiállított tanácsadói számlák elveszik az időt a lázárhelyi önkormány-
  zattal kötött szerződésben vállalt feladatok teljesítésétől.”
 • 11. Én2 2010. december 16. 10:46
  „Mi a fenéért kell ezen csodálkozni hiszen mindenkinek meg kell élni. Mikor fogja meg a pm. v. valamelyik képviselő a kukás kezét, és viszi, hogy kérem adok munkát. Hát soha, akkor miért kell ezen rágódni nekik is kell valami.
  Elég szégyen ez az országra és a városra nézve is.”
 • 10. totya66 2010. december 16. 09:48
  „bubuska73 2010.12.16. 09:31
  Nevetni fogsz! Kiválogatják amit lehet, van rá külön csarnok.”
 • 9. totya66 2010. december 16. 09:46
  „Iparszerű lopások, vagy Fideszes tu*kó!
  Nem azért lopják mert...., hanem azért mert olyan sok munkahelyet teremtettetek a városban.
  Ha volna az embernek bármilyen lehetősége akkor lehet hogy megpróbálná, de itt az embereket még kutya számba sem veszik.”
 • 8. dzsorzso 2010. december 16. 09:45
  „Az ASA "kukásautója" tudomásom szerint (több forrásból erősítették már felém) már úgymond okos kukáskocsi mivel csupán egy gomb nyomással be lehet állítani azt, hogy az adagolóba ürített szemetet melyik a tartályban megosztott külön fakkba tömörítse. Ez olyan tény mint az, hogy az üveghulladék kérdése továbbra is nagyban kérdéses.... ezt nem tudják külön kezelni pedig biztos lenne egy pár mód arra, hogy azt is újrahasznosítsák ne pedig a "kilátódombunkat" növelje...”
 • 7. bubuska73 2010. december 16. 09:31
  „"Iszapból és zöldhulladékból komposzt"Ez érdekes!Az élettársam a zöld h.-ot beledobálta a kukába.Én mint környezettudatos szemétgyűjtő mondtam neki,hogy azt külön zsákban rakja ki!Azt felelte,hogy majd nézzem meg,hogy viszik el.Megnéztem!Bedobálták a többi szemét közé!Mégis hogyan komposztálják???Kiválogatják a szeméttelepen.Nem valószínű!”
 • 6. almaszósz 2010. december 15. 20:53
  „Egy gondolat erejéig csak megkérdezném, tudja-e valaki hogy a szelektíven gyűjtött cuccost ki, hol, mennyiért hasznosítja újra és az érte kapott pénzből ki részesül -minden személyeskedés nélkül- ? Erről még ugyanis nem hallottam, olvastam. Lehet hogy a gyerekek ökonevelését ilyennel kellene kezdeni. Az ökönevelés nagyon jó ötlet, de mindenek előtt a hátteret is tisztázni kellene.”
 • 5. dzsorzso 2010. december 15. 18:26
  „Ja és hogy miért nem dúrják a havat az utakról.... Ha én hóduró lennék én sem engedném le még 10 cm re se a hóekét mert tuti felakadna még így is a mai toldozott foltozott felfagyott, feltüremkedett, kátyús modern útjainkban....”
 • 4. dzsorzso 2010. december 15. 18:23
  „""Kudarcot vallott a korábbi, szigetes szelektív hulladékgyűjtés - fogalmazott a közelmúltban a közgyűlésen Lázár János polgármester Vásárhelyen."" ---csökkentés okairól kifejtette: feltörik, feldúrják a konténereket. Főként a fémet lopják el, de a műagyag italos palackokat is."""

  Az hogy kudarcot vallott a szelektív hulladékgyűjtés az azért van mert kudarcot vallott a tanítás, itt látszik meg a sok felelőtlen nemtörődömség.... Még ha a mai fiatal társadalom csekély normális rétege is felelősségteljesen gyűjtené szelektíven a hulladékot sem jutna előrébb a dolog. Itt szankciók kellenének véleményem szerint, mint Pl. Ausztriában is ahol ha a pl.: a szelektív hulladékgyűjtőbe kidobott műanyag dobozt oda koszosan is rakod bele megy a bünti pláne, ha ép a szemetedet nem szelektíven gyűjtöd...

  Arról, hogy kifosztják a konténereket a műanyag és a fém palackokért.... / szegény ember, hogy kilopja és értékesíti a megfelelő helyen az ilyen dolgokat legalább csak töredékét is de megpróbálja visszaszerezni azt amit az állam lehúz róla.... ennyi...”
 • 3. almaszósz 2010. december 15. 18:07
  „Én2 - Az ASA kijelentette, felkészültek a télre! Pár hete volt ez itt egy cikkben. Az utak nincsenek takarítva!!!
  A közút szórja, sózza rendesen az utakat, de a város utcáin több centisre van taposva a hó, illetve a jég.
  Lehet hogy a pénz fogyott el? Ilyen siralmas állapotra nem is emlékszem!

  A kukafosztogatókról volt már itt szó korábban. Nem szabad meglepődni, Orbán azt igérte -ha még emlékeztek rá- kolbászból lesz a kerítés! Lassan odáig jutunk hogy kerítés sincs mert azt is ellopják! Kolbászra meg nem telik!
  A magánnyugdíj számlámat is hamarosan kirámolják.
  Mi lesz -van- itt!”
 • 2. Én2 2010. december 15. 12:49
  „Igen a szeméttel is baj van a városban, de nagy gond az most, hogy nagyon csúszósak az utak és a járdák. Nem szórjuk és most aláfagy a jég a hó alá a hó meg ráesik és akkorákat lehet esni. Ez így jó talán??
  Ha szórja az ember akkor is megbüntetik, ha nem szórja és elesik valaki akkor is megbüntetik.
  Visszakarülnek a nagy szánkók az utakra mint régen volt.”
 • 1. rkj 2010. december 15. 11:33
  „Fő cél, hogy tárolás helyett hasznosítsák a szemet. Szemet szemért:))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki ismeri fel a kocsifeltörőt?

Feltört egy gépkocsit, majd elvitte az abban felejtett kézitáskát egy férfi Hódmezővásárhelyen. Tovább olvasom