Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Széles Anna: A színész számára nincs megnyugvás

Hódmezővásárhely – A nagyváradi születésű, Budapesten élő 71 éves színésznő, Széles Anna vehette át a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat a vásárhelyi városházán. A ma már unokáinak élő művész barátjának tudhatta a díj névadóját, a város legendás szülöttjét, Bessenyei Ferencet.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy a közelmúltban, emlékezetes ünnepségen vehettem át a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat Hódmezővásárhelyen, mert sokat jelentett Feri barátsága – mondta a 71 éves, Nagyváradon született, 1989-ben Magyarországra települt színésznő, Széles Anna.

– Amikor ilyen elismerést kap az ember, összegez, eszébe jutnak a sikerek, a kudarcok, az eredmények, az elszalasztott lehetőségek. Így történt velem is, és nyugodtan állíthatom: gazdag pályafutást tudhatok magam mögött, kiegyensúlyozott volt eddig az életem.

Elmondta: a színész, bárhogyan alakuljon karrierje, soha nem kerülhet a teljes megnyugvás állapotába. Mindig készen kell állnia a kihívásra, hogy bizonyítsa, ott a helye a reflektorfényben. Így él ma is. A színművészetit 1965-ben végezte a marosvásárhelyi főiskolán, majd friss diplomásként a Kolozsvári Állami Magyar Színházhoz szerződött. Itt találkozott először, mintegy 40 éve, személyesen Bessenyei Ferenccel.

Széles Anna a vásárhelyi díjátadó ünnepségen. Fotó: Frank Yvette
Széles Anna a vásárhelyi díjátadó ünnepségen. Fotó: Frank Yvette

– A Bánk bánnal szerepeltek nálunk, a városban ünnep volt a jelenléte. Nem eljátszotta: ő maga volt Bánk. Amikor megölelt, kék-zöld foltokat hagyott rajtam, de a találkozás igazi, maradandó emléke a lelkemben maradt – mondta. Hódmezővásárhelyhez azonban nem csak Bessenyein keresztül kötődik. Menye több éven keresztül a városban nevelkedett, valamint ismer egy házaspárt, Horváth László ügyvédet, és a feleségét, Mártikát, akik baráti társaságával többször nyaraltak együtt Karintiában. Érdekes, legnagyobb, legemlékezetesebb szerepe is Vásárhelyhez, pontosabban a városban több évig élt Németh Lászlóhoz fűzi.

– Az Irgalom című regénye alapján 1972-ben készült hatrészes tévéfilmben játszottam az egyik főszerepet, Kertész Ágnest. Ezért az alakításomért nívódíjat kaptam. De nem is ez volt a legmaradandóbb élmény, hanem az, hogy olyan színészóriásokkal, népszerű művészekkel szerepelhettem együtt, mint Törőcsik Mari, Mensáros László – ők játszották a szüleimet –, Harsányi Gábor, Oszter Sándor, Venczel Vera, Sulyok Mária, Kálmán György, Zenthe Ferenc és Sztankay István. Ezt soha nem felejtem el!

A színésznőnek ma már nincsenek szerepálmai, nem hiányzik a film, a színpad, de, amennyiben adódna valamilyen lehetőség, azzal élne. – Így sem unatkozom, és elégedett vagyok a sorsommal. Rendszeresen járok a gyerekekhez, az unokáimhoz Bécsbe, nagyon aranyosak, most már ők töltik ki az életemet – mondta Széles Anna.

„Köszönöm, Feri!" Az elismerés átvételekor a következőket nyilatkozta Széles Anna, egyben megidézve Bessenyei Ferenc szellemét: – Ez a díj rendkívül megtisztelő, mert Bessenyei Ferenc barátsága sokat jelentett számomra. Hiányzik... De nem vagyok szomorú, mert vele kapcsolatban csakis vidám történetek jutnak az eszembe. Egyszer előfordult, mivel nem értem rá, ő vette át a nívódíjamat, most pedig én az övét. Köszönöm, Feri!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyossy-napok Hódmezővásárhelyen

A hagyományos Aranyossy-napokat mától jövő vasárnapig rendezik meg. Már az intézményt díszítik a diákok. Tovább olvasom