Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Szellemes fizikakísérletek nyomában

Hódmezővásárhely - Pofonegyszerű, szemléletes kísérletekkel tette könnyen érthetővé az elvont fizikai jelenségeket, törvényeket Márki-Zay János nyugalmazott vásárhelyi fizika–matematika szakos tanár.
Éveken át finomította kísérleteit Márki-Zay János (65), a vásárhelyi Cseresnyés-kollégium nyugalmazott fizika–matematika szakos tanára, aki elvont fizikai jelenségeket, törvényeket is képes szemléletesen bemutatni hurkapálcák, mágnesek, papírtekercsek vagy akváriumba öntött víz és étolaj segítségével. A pedagógus ezekkel tavaly Európa-bajnoki címet szerzett a berlini Science on the Stage, azaz Tudomány a színpadon elnevezésű versenyen.

– Pályám kezdetén viszonylag szerény volt az iskolai fizikaszertár felszerelése, ezért magam készítettem el a hiányzó eszközöket – olcsó, hétköznapi dolgok felhasználásával. Rájöttem, hogy ezekkel és némi ötlet segítségével olyan alapvető jelenségeket lehet szemléltetni a tanórán, amelyek hatását addig legfeljebb csak műszerekkel lehetett kimutatni – mondta Márki-Zay János tanár úr. – Az elektronok áramlását ugyan a mérőműszer kilengő mutatója jól jelzi, ám a diákok ettől még nem tudják elképzelni, hogy mi is történik valójában – világított rá az iskolában jelentkező problémákra.

Márki-Zay János étolajjal és vízzel az örvénymozgás törvényeit is képes modellezni. Fotó: Tésik Attila
Márki-Zay János étolajjal és vízzel az örvénymozgás törvényeit is képes modellezni.
Fotó: Tésik Attila

Így született meg az elektronok tulajdonságait és viselkedését bemutató szívószálmodell, az örvénymozgás környezetvédelmi, meteorológiai és energetikai hatásait is szemléltető víz és étolaj felhasználásával végzett kísérlet, amely a szuperszonikus repülőgép atyjáról elnevezett Kármán Tódor-féle örvénysort is bemutatja. A papírhengerekkel végzett kísérlet pedig könnyen beláthatóvá teszi, hogy a testek geometriájának megváltozása hogyan módosítja azok fizikai tulajdonságait.

– Tapasztalatom szerint a diákok ezek segítségével könnyen megértik a nehéz elméleti dolgokat is, azaz kísérleteim meggyorsítják a tanulás folyamatát – összegezte több mint negyvenéves tanári tapasztalatait Márki-Zay János.

Magyar értékek

Magyar értékek címmel ismeretterjesztő sorozatot is útjára indított a vásárhelyi pedagógus, aki számtalan tanulmányi kirándulást vezetett az évtizedek során. Ezekből álltak össze az Andrássy grófokról, az Al-Dunáról, Klebelsberg Kunóról, Liszt Ferencről és Teleki Sándorról szóló füzetek.

Olvasóink írták

 • 7. Hmmm... 2009. december 20. 16:30
  „Kedves Renchy! Az on szemelyisegere is tele van jo emberi tulajdonsagokkal, ennek bizonyiteka az oszinte utolagos megjegyzesee.”
 • 6. Renchy 2009. december 17. 20:40
  „Én nem burkolok semmit :) Köszönöm Márki-Zay tanár úr, hogy Önnél tanulhattam fizikát!”
 • 5. Hmmm... 2009. december 17. 17:37
  „Termeszetesen gratulalok a tanar ur sikereihez es a nemzetkozi elismereshez. Bar a legnagyobb elismeres mindig a regi tanitvanyok koszonete, amit altalaban burkolva fejeznek ki.”
 • 4. Hmmm... 2009. december 17. 17:33
  „Az ilyen torodo pedagogusok kisugarzasa mely nyomot hagy a diakok szemelyisegeben. Valami modon ragad rank a hatas! Az elottem szolok valoszinuleg hasonlokepen velekednek. Ha nem Marky-Zay Janos lett volna akkor az egyik tanaruk, nem egeszen ezek az emberek lennenek, mint akik ma.”
 • 3. Renchy 2009. december 16. 11:49
  „Nekem szerencsém volt a Kossuthban 3 évig fizikát tanulni nála. Mindig érdekesek voltak az órái, az elektrosztatikus feltöltődést "szerelmes szívószálakon" mutatta be, mert a két szívószál összetapadt. :) A van der graal generátort sem felejtem el. Nagyon intelligens és emberséges tanár. A szerenádon bodzaszörppel és tepertős pogácsával kínált minket, imádtuk és elénekeltük neki a pitagorasz-nótát: "Minden vízbe márott test, kisangyalom, a súlyából annyit veszt, kisangyalom, amennyi az általa kiszorított víz súlya, kisangyalom. a-szor a az a négyzet, kisangyalom, b-szer b az b négyzet, kisangyalom, kettőnek az összege, pitagorasz tétele, kisangyalom."”
 • 2. Barbizon 2009. december 16. 00:22
  „A tanár úr fantasztikus ember.Bár nekem csak matematikát tanított.”
 • 1. Filctoll 2009. december 15. 15:04
  „Mint Öveges professzor.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

700 milliót költenek a Szabadság térre

Mintegy 700 millió forintot akar fordítani a vásárhelyi önkormányzat a Szabadság tér rehabilitációjára. Tovább olvasom