Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Szélmalomharc – komolyan

Egy év alatt nem lehet változtatni évszázados étkezési szokásokon – hosszabb távon talán sikerülhet. Ezt a következtetést vonták le Vásárhely iskoláiban is, ahol a több mint egy éve bevezetett miniszteri rendelet alapján működnek a büfék. Aki akar, most is vehet édességet, de a csokiautomatát száműzték. Kevesebb a szénsavas, több a rostos ital, a zöldséges szendvics. A szakemberek már ennek is örülnek.
Ami az iskolai büfében kapható, az többnyire egészséges. Fotó: Tésik Attila
Magyarországon magas a túlsúlyos gyerekek aránya. Ennek fő oka a családi környezetben megszokott, kevésbé rendszeres és egészséges táplálkozás, valamint a mozgásszegény életmód. A tanulás mellett a gyerekek jellemzően ritkán sportolnak, inkább tévéznek, vagy a számítógép mellett ülnek. Az egészségügyi tárca ezért rendeletet adott ki még 2005 végén, amelyben leírta, milyen élelmiszereket célszerű árulni az iskolai büfékben. Hódmezővásárhelyen annak jártunk utána, hogy a rendelet életbe lépése óta eltelt több mint egy évben az iskolai büfék változtattak-e kínálatukon.

A Németh László Gimnázium és Általános Iskola csak azután hosszabbította meg a szerződést a büfé üzemeltetőjével, hogy az vállalta: a minisztériumi ajánlásnak megfelelő, egészséges élelmiszerek teszik ki „a kínálat túlnyomó részét". Mivel a bolt üzemeltetője a határidőig teljesítette a feltételt, az iskola meghosszabbította a szerződést. Árva László igazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy az iskolaszék, a szülői közösség és a diákönkormányzat némileg módosíthatja a kínálatot, amelyet dr. Ágoston Katalin gyermekgyógyász szakorvos és Mizsák Ildikó védőnő véleményez.

Mizsák Ildikó elmondta, hogy a gumicukrok, a csipszek, a szénsavas üdítők kikerültek a büfé kínálatából, a péksütemények kevésbé cukrozottak, illetve sósak. A szendvicsekbe több zöldség – saláta, uborka – került, ezenkívül tejjel, ásványvízzel, rostos üdítőkkel olthatják szomjukat a tanulók. Csokoládéautomata már egy éve nincs az iskolában.

A 11. osztályos Ferge Petra is inkább az egészségesebb étrendet szereti, ugyanakkor szívesen fogyaszt húsételeket is. Étkezési szokásai szerinte egészségesek, ez azonban sok diáktársáról nem mondható el. Szerinte ezen az iskola nehezen tud változtatni.

A Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola igazgatója, Győri Sára is hasonló lépésekről nyilatkozott. Fontos szerephez jut az egészségnevelés, benne az egészséges táplálkozás népszerűsítése osztályfőnöki órákon vagy biológiaórák keretében, illetve az évente megrendezett egészségnapon. A testnevelésórákon kívül is van lehetőség testmozgásra, sokan járnak úszni, néptánckörbe, vagy focizni, kézilabdázni. Az ének-zenei iskolában működő boltot üzemeltető cég elfogadta az iskolai egészségügyi szolgálat által jóváhagyott tervet, amely a büfé árukészletére vonatkozott. A gyermekek kevesebb húst, ugyanakkor több zöldséget tartalmazó ételeket vásárolhatnak. Édesség kapható, de igyekeznek csökkenteni arányát az élelmiszerek között. Az italok közül többféle rostos, és kevesebb szénsavas kapható. Tejet vagy sajtot viszont az iskola akciója keretében kapnak a diákok.

P. Z.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt év után elköszön Mindszent jegyzője

E hónap végéig még Mindszent jegyzője lesz Hajdú Imre – aztán elköszön a kisváros… Tovább olvasom