Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Szemétből lesz a villany Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Naponta 90-100 kilowattnyi elektromos energiát nyernek a vásárhelyi regionális hulladéklerakón felhalmozott kommunális hulladékból. Ez a mennyiség elegendő 900-1000 darab 100 wattos villanyégő üzemeltetéséhez.
Ausztriában régóta fejlesztenek gázmotorral villamos energiát a kommunális hulladéktelepen keletkező metánból. A módszer továbbfejlesztett változatával jelenleg 90-100 kilowattnyi áramot állítanak elő az A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. lelei út melletti regionális kommunális hulladéklerakó telepén. Az itt felhalmozott, tömörített szemét szerves anyag tartalma bomlik viszonylag rövid idő alatt metánná. A depóba épített vezetékhálózattal ezt kinyerik. A gázt korábban sem engedték ki a légkörbe, ugyanis annak üvegházhatása huszonegyszer nagyobb, mint a szén-dioxidé. Kezdetben fáklyaként égették el, majd a depó szociális helyiségeinek fűtésére használták, s a használati meleg vizet állították elő.

A konténeres áramfejlesztő. A hajtóanyagot a szemétből nyerik Vásárhelyen. Fotó: Karnok Csaba
A konténeres áramfejlesztő. A hajtóanyagot a szemétből nyerik Vásárhelyen.
Fotó: Karnok Csaba

– 2006 karácsonyán helyeztük üzembe a gázmotorokat, amelyek éjjel-nappal üzemelve elektromos energiát nyernek a metánból. Ezek kezdetben 60 kilowattnyi áramot tápláltak a Démász hálózatába, a termelés azóta napi 90-100 kilowattra futott fel úgy, hogy a depóból származó gázhoz nem keverünk földgázt, mint ahogy azt más országokban teszik – árulta el Reith Imre, a cég ügyvezetője. Ez a mennyiség elegendő 900-1000 darab, egyenként 100 wattos égő folyamatos működtetésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kertvárosból is indult a bakterház

Hódmezővásárhely - Indult a bakterház – a vásárhelyi Kertvárosi Katolikus Általános Iskolából a Petőfi Sándor Művelődési Központ színpadára érkezett a hétvégén. Tovább olvasom