Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Szemétből lesz áram Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Az önkormányzat, illetve a szelektív gyűjtést végző városi cég tegnap csatlakozott az országos rendszerhez, így a jövőben egyre kevesebb szemét végzi a lerakóban. Az ide kerülő anyagok nagy részéből pedig a két éve működő biogázüzem elektromos áramot állít elő.
– Városunkban 2003 nyarától működik szelektív hulladékgyűjtés, melynek rendszere folyamatosan átalakul. Kezdetben szinte mindenhol gyűjtőszigeteket helyeztünk el, mára azonban több városrészben már zsákokba kerül ki a házak elé a hasznosítható hulladék – mondta tegnap a városházán tartott szerződéskötés kapcsán Kószó Péter alpolgármester.

Ugyanis az önkormányzat, valamint a város szelektív hulladékgyűjtését is végző cég, az A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. és az Öko-Pannon Kht. vezetői együttműködési megállapodást írtak alá. Ennek köszönhetően Vásárhely is csatlakozott az országos hálózathoz.

A biogázüzemben óránként előállított gázmennyiség 400 családi ház áramszükségletét fedezi. Fotó: Karnok Csaba
A biogázüzemben óránként előállított gázmennyiség 400 családi ház áramszükségletét fedezi. Fotó: Karnok Csaba

Viszkei Györgytől, a kht. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, hogy 2003-ban indult cégük, amelynek a szelektív hulladékgyűjtés koordinálása és a lakossági gyűjtés támogatása a feladata Magyarországon – éves szinten 1,5 milliárd forintból. A hálózatba eddig 670 önkormányzatot vontak be, éves szinten 4,7 millió lakos 50 ezer tonna hasznosítható szemete kerül be értékesítési rendszerükbe.

465 tonna hasznos anyag

Vásárhelyen öt esztendeje a papírt, a műanyagot, az üveget és a fémet gyűjtik szelektíven a lakosságtól. Egy évben 200 tonna papírt, 100 tonna műanyagot, 150 tonna üveget és 15 tonna fémet szednek össze a városban. Ezek az értékes anyagok a hulladékfelvásárlókhoz kerülnek, ahol újrahasznosítják.

A hulladék szelektív gyűjtését is országosan népszerűsíti a kht. Így például kiadványokat, szórólapokat osztanak mind szélesebb körben, valamint roadshow-kat, előadásokat is szerveznek. A jövőben ezekkel a vásárhelyiek is találkozhatnak.

Debrecen mellett az országban még Vásárhelyen működik úgynevezett biogázüzem. Az A. S. A. vezetője, Reith Imre elmondta: a létesítményt 2006 decemberében adták át. Ma már két gázmotor állít elő elektromos áramot a lerakóba került szemétből. Az óránként keletkező, mintegy 100 köbméternyi gázból 400 átlagos fogyasztású családi ház áramszükségletét lehet fedezni. A tervek szerint a későbbiekben ezt meg szeretnék duplázni.

– Jövő júliustól olyan törvény lép életbe, amely szerint a biológiailag lebomló hulladék ötven százaléka kerülhet csak a lerakóba, a többit fel kell dolgozni. Ezért Vásárhelyen még az idén hozzákezdünk ahhoz a 200 milliós beruházáshoz, amelynek köszönhetően jövőre elkészül modern komposztálóüzemünk – tette hozzá az igazgató.

Olvasóink írták

 • 3. kiskíváncsi 2008. július 23. 06:03
  „Csak leírom ezt a kis történetet,habár tudom ez nem változtat a helyzeten!:
  Történt még 2007.-ben,hogy (lelkiismeretes polgárhoz illően) a szelektív (műanyag palackok) hulladékot elkocsikáztattam az egyik gyűjtőszigetre és még a felét sem tudtam belerakni az "illetékes" konténerbe - úgy tele volt - mikor arra jött a város kistraktorja,amire éppen száraz leveleket,gallyakat gyüjtöttek.
  Emberke látva kínomat készségesen segített,szólt ne küzdjek,adjam neki oda a zsákokat majd gondjaiba veszi azokat.
  Így is lett én odaadtam azokat ő pedig azon hamarjában kiborította a zsákok tartalmát a pótkocsi tetejére és a zsákokat vissza is adta.
  Kezemben az üres zsákokkal csak álltam és azon töprengtem, vajon érdemes különválogatni a szemetet? Ha én megteszem mi lesz a sorsa utána? Valaki fogja és összekeveri?”
 • 2. alias 2008. július 22. 19:25
  „Jó Művelődést kedves Olvasók!

  Nem akarok butaságot írni, de pont az ASA egyik vezetőközeli beosztottja mondogatta egy remek "nyíltnapi beszélgetésen", hogy elég gazdaságtalan a rendszer , fő okként a szelektív hulladékgyűjtés azon hiányosságait jelölve meg, hogy sok becses lakótársunk nem kíséri figyelemmel a piktogrammokat a kukákon.
  Utánna persze ember legyen a talpán, aki a döglött macskát és a zoknit különválogatja az üvegtörmeléktől....
  Hasznos kezdeményezés, csak támogatni lehet! Ügyeljünk oda mi is, hogy melyik hulladék hová is kerül!”
 • 1. Írástudatlan. 2008. július 22. 12:31
  „Javasolhatnám városuk közgyüllését és pólgármesterünket is!Legalább lenne a városnak valami haszna belőllük!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizennyolc kút látja el Hódmezővásárhelyt

Hódmezővásárhely - Egy vásárhelyi háztartás mosogatásra átlagosan 10-20, míg vécéhasználatra 30-60… Tovább olvasom