Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Szemétlerakónak használják a Kása-erdőt

Hódmezővásárhely - A Kása-erdő kérdése évek óta megoldatlan Vásárhelyen. Ideális pihenőhely lehetne, azonban egyre többen használják illegális szemétlerakónak.
A vásárhelyi Kása-erdőben egykoron ifjúsági tábor működött, és a helyi cégek is szívesen tartottak itt összejöveteleket. Mára töredezett betonlap a mementó, pedig a jelenben is lehetne jobban hasznosítani. Ezzel kapcsolatban már évekkel ezelőtt több elképzelés volt: parkerdőként sétálóutak, pályák kialakításával sport-, illetve rekreációs központot álmodtak a területre, de felvetődött a kempingépítés ötlete is.

Nemrégiben egy lakossági fórumon többen is a Kása-erdő elhanyagolt állapotára panaszkodtak, szóvá tették, sokan illegális szemétlerakónak használják. A teljes rendbetétel, a parkerdővé alakítás a jelenlegi körülmények között álom csupán – jelentős anyagiakat emésztene fel, mindenképpen pályázati forrás kellene hozzá –, de ha rendszeresen takarítanák, padokat is lehetne telepíteni.

A fák tövében zsákokban áll a szemét a Kása-erdőben. Fotó: Tésik Attila
A fák tövében zsákokban áll a szemét a Kása-erdőben.
Fotó: Tésik Attila

– Előfordul, hogy vadlerakóként használják a Kása-erdőt – mondta Ékes József, a városüzemeltetési csoport vezetője. – Amikor a közterület-felügyelet ilyet észlel, elszállíttatja a szemetet, és megteszi a szükséges intézkedéseket. Jelenleg is több eljárás van folyamatban. Átlagban 10 ezer forintos bírságot szabtunk ki. Visszaeső nincs, ez az összeg általában elijeszti a vétkeseket. A tájékozódási futók sokat segítenek: rendszeresen szerveznek szemétszedési akciót az önkormányzat közreműködésével. A város a Kása-erdő kezelésében lévő részén tanösvényt szeretne kialakítani, ezt már megterveztették, a megvalósítás viszont csak pályázati pénzek segítségével lehetséges. Ennek részeként padokat és tájékoztató táblákat helyeznének ki, és szeretnék a régi hidakat újraépíteni.

Olvasóink írták

 • 5. totya66 2009. február 23. 08:38
  „Nem tudom pontosan, de kb:1000-1500 forint havonta a szemétszállítás, ez ugy 500 liternyi szemétre vonatkozik.
  Akinek nincs ennyi pénze az hogy termel ki havi több zsák szemetet és miből tartja fent azt az autót amivel kihordja az erdőbe. Sajnos itt inkább az van hogy mi magyarok vagyunk nekünk jár hogy takarítsanak utánunk, akinek pedig van 1 szatyor szemete bedobhatja bármelyik konténerbe is talán nem ütik agyon.
  Persze éppen néztem a szelektív kukát a hétvégén a műanyagos tele volt háztartási szeméttel, gratulálok az értelmiséginek aki belerakta( de legalább nem dobálta szét).”
 • 4. csavok 2009. február 19. 20:03
  „Megbocsáss "Én2" de az eddigi hozzászólásaidból én egy sokkal komolyabb és értelmesebb embernek gondoltalak téged.
  Sajnos már megint tévedtem !”
 • 3. JB007 2009. február 19. 15:06
  „Már bocs, de ez hülyeség. Pénzhiánnyal indokolni azt, hogy valaki autóval egyáltalán nem megközelíthető helyre dobál le mindenféle kacatot, nem elfogadott. Gondolom otthon meg a szoba közepére x@rik...

  Egyébként javaslom a március 15-ét, biztos tudunk olyat mutatni, hogy meglepődsz! Évről évre a leg lehetetlenebb helyről kerülnek elő nem épp csóróságról tanúskodó hulladékok.

  A szeméttelep már bezárt a makói úton?”
 • 2. Én2 2009. február 19. 13:54
  „Hová tegyék, ha a város nem gondoskodik a szemét elhelyezésről, és az embereknek nincs pénzük , akkor mi van”
 • 1. endred 2009. február 18. 23:24
  „A Hódmezővásárhelyi Tájfutó Club március 15-én Lomtalanítást szervez a Kása-erdőben.
  Találkozó: 13:00, Liget sor É-i vége
  Infó: http://www.tajfutok.hu”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi mozisok esete Medveczky Ilonával

Hódmezővásárhely - A Veréb is madár című filmvígjáték szabadkai bemutatóján ismerkedett össze Medveczky Ilonával a vásárhelyi Petróczi Sándor és Sallai Lázár. Tovább olvasom