Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Szeméttúra Vásárhelyen: dögszagú műanyag

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen közel öt éve gyűjtik szelektíven a szemetet, a jelek szerint váltakozó sikerrel. A hulladékszigeteknél körülnézve, az edényekbe belenézve azt láttuk, hogy ezt még tanulni kell: a különnemű anyagok gyűjtésére szolgáló kukákban gyakorlatilag mindent találtunk, ami nem odavaló, vegyes háztartási szeméttől a megunt ruhákig.
– Nem abba a konténerbe kell rakni az üvegeket – szólt egy idősebb asszony Vásárhelyen az Oldalkosár utcai, a DM háta mögötti szelektív hulladékgyűjtő-szigetnél tébláboló fiatalemberre. – De ebben van minden – jött a replika, majd csomagját „ottfelejtette" az egyik kuka mellett, és elsétált.

Igaza volt. Abban, hogy az üvegesedény dugig volt, és papírtól kezdve a műanyag palackig mindent beledobáltak.

Vásárhelyen a bevásárlóközpontoknál, a belvárosban és a lakótelepeken összesen 42 szelektívsziget található. A konténerek teteje nyitható, így nem csak az erre a célra kialakított lyukon dobható be a szemét. Az Andrássy út sarkán, a nyolcvan lakásos társasháznál lévő szigetnél a papír keveredett műanyag üdítős palackokkal, konzervdobozokkal. A műanyag „részlegen" látszatra minden oké, de az orrfacsaró bűz arról árulkodott, valami szerves is rejtőzhet a mélyben. A fémitalosban pedig egy madár maradványai, háztartási hulladék és műanyag flaskák színesítették az egyébként sem egyhangú képet. Általában azért az a típusú szemét, hulladék volt túlsúlyban, amelynek tárolására a gyűjtő szolgált.

Mint a mesében: minden van benne. Fotó: Tésik Attila
Mint a mesében: minden van benne.
Fotó: Tésik Attila

Nem írjuk le egyenként a megvizsgált konténerek tartalmát. Ám a Belvárosi ABC-nél és az ottani boltoknál, az Intersparnál, a Penny Marketnél, valamint a Piros presszó utáni tízemeleteseknél lévő két szigetnél is hasonló állapotokat találtunk. Veszélyes hulladékra – festékesdobozra – és építési törmelékre is bukkantunk. A tízemeleteseknél az egyik gyűjtő alatt pár tányér lapult, ételmaradékkal. Gazdája valószínűleg nem tudta eldönteni, hogy az üvegesbe, a papírosba, a műanyagosba vagy a fémesbe dobja-e. Jó lett volna a háztartási hulladéknak szánt egyszerű kuka is, az is akad egy-kettő a közelben. Nagy bulikról mesélő sörösüveg- és -dobozkupacok is pihentek egyik-másik konténer gyomrában. Az is látszott, a többség azért lelkiismeretesen szétválogatva helyezi el hulladékát a konténerekben, viszont aranyos – ez már szőrszálhasogatásnak tűnhet... –, hogy akadnak, akik az üvegeket műanyag szatyorba csomagolva dobják ki.

Vannak élelmes „vállalkozók" – többen is mesélték szeméttúránk során –, akik a vasat és az üveget kiszedik a gyűjtőkből, és a MÉH-ben értékesítve vagy a boltban visszaváltva jutnak alkalmi bevételhez.

Még válogatják

A telepre beszállított szelektív hulladékot még kiválogatják, megtisztítják a nagyobb szennyeződésektől – tudtuk meg Reith Imrétől, az A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. ügyvezetőjétől – csakis így értékesíthetik, továbbíthatják. A fém azonban annyira szemetes, hogy azzal nem tudnak mit kezdeni, a többi vegyes hulladék közé borítják.

Olvasóink írták

  • 1. totya66 2009. április 09. 09:36
    „Bár még mindig jobb ha legalább ide dobják a háztartási hulladékot is mintha a bokrok tövében hagynák.
    Sajnos van rá példa a városfal tövében az Európa parknál, viszont azt nem értem az ilyen kulturált emberek miért nem lépnek még kettőt és bedobnák egy szemetesbe, vagy akár a szelektívbe ha már az értelmi színvonalukat akarják bemutatni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba borult egy autó a 45-ösön

Hódmezővásárhely - Árokba borult egy Toyota a 45-ös számú főúton Hódmezővásárhely és Szentes között.… Tovább olvasom