Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Szénási János: kihalhat a fazekasság Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - A 69 éves vásárhelyi fazekas, Szénási János szakmájában az egyetlen „a népművészet mestere" a városban. Műveit az országban ismerik, szeretik, azért viszont aggódik, hogy a fiatalokat nem érdekli a fazekasság.
– A családban senki sem korongozott, én 1958-ban, 14 évesen kerültem ipari tanulóként a Majolikagyárba. 1968-tól 1980-ig a Porcelángyárban dolgoztam többek között művezetőként, ezután váltottam ki az ipart, lettem maszek, és alakítottuk ki a háznál a műhelyt – emlékezett a 69 éves fazekas, Szénási János, aki a szakmájában egyedüli vásárhelyiként érdemelte ki „a népművészet mestere" címet.

Szénási János őrzi a régi stílusokat, hagyományos mintákat. A szerző felvétele
Szénási János őrzi a régi stílusokat, hagyományos mintákat. A szerző felvétele

Eleinte nem mázazta edényeit, de kisvártatva ezt a technikát követte, és alkalmazottaival írókával festettek rá mintákat. Hódmezővásárhelyen három tradicionális stílus létezett: a csúcsi fehér alapon kék mintás, a tabáni sok színnel dolgozik, míg az alap az úgynevezett „dudiféle" – egy erdélyi településről, Dudról kapta a nevét, az ottani anyagot használják kialakításához; az újvárosi pedig zöld alapon sárga vagy fekete díszítésű. Szénási mindháromban alkot, szakmailag izgatta, hogy mindben kipróbálja magát.

– Sajnos egyre kisebb a keletje a népi kerámiáknak, és a fazekasság sem népszerű a fiatalok körében, tavaly például már nem iskoláztak be fazekastanulót a HISZK Kalmár Zsigmond Tagintézménybe. És nekem sincs tanítványom. Ha így haladunk, lassan kihal, eltűnik a szakma és az az érték, amelyet teremt. Én „megfertőződtem", ameddig lehet, egészséggel bírom, művelem, vásárokra, kiállításokra járok. Nyugodtan állíthatom: országszerte, sőt Európában is ismerik és szeretik a munkáimat. A díjakat nem halmoztam, nem is ez volt a célom, de a Nyíregyházán 1987-ben elnyert aranyplakettre, a 2009-ben nekem ítélt „a népművészet mestere" címre és a következő esztendőben Vásárhelytől kapott Signum Urbis Honorantisra büszke vagyok – utóbbi azért nagyon fontos, mert szülővárosom talált rá méltónak.

Amikor azt kérdeztem, melyik alkotására a legbüszkébb, nem akart választani, közölte: mindre, az egész életműre és az évtizedekre, amelyeket eddig fazekasként eltöltött. Azért is, mert számára a régi stílusok, hagyományos minták megőrzése volt a cél.

Olvasóink írták

 • 9. tothis18 2013. január 16. 09:32
  „Igazi Mester! Kevesen vannak akik nem adják fel elveiket és azt csinálják, amihez kiválóan értenek! Ilyen Mester Szénási úr is (persze a Felesége nélkül mit sem érne...) További sikereket kívánok!”
 • 8. zoltanm 2013. január 15. 10:30
  „Ez így igaz!
  Nem halna ki a szakma, csak a nagy tudású szakembereknek kellene maguk mellé venni tehetséges gyerekeket megtanítva a fazekasság tudományára.
  Alapítványt hozni létre, az elkészül termékeket interneten eladni, akár webáruház formájában, stb. a befolyt pénzt arra fordítani hogy a szakma tovább öröklődjön. A baj hogy a szülők koruknál fogva nem ismerik ezeket a lehetőségeket a fiatalok meg had ne írjam le milyenek.”
 • 7. mivan? 2013. január 13. 18:59
  „Pedig mennyi <moderálva> van...Biocs.”
 • 6. vári 2013. január 13. 16:32
  „Egyébként nagyon szép az a tál.”
 • 5. vári 2013. január 13. 16:29
  „dodoni
  Szerencsére tévedsz.

  Tudom, vannak bizonyos (fizikai) korlátai, de én gondolkodnék az internetes értékesítésen (és népszerűsítésen, ld. Facebook). Úgy látom, hogy most is van igény az efféle termékekre, de ezek az emberek nem járnak kiállításokon, vásárokon, meg nem is egészen olyan virtuálisan választani, mint kézbe venni egy szép tálat - de azért működőképes lehet. Legutóbb egy ismerősöm rendelt egy fazekastól boroskészletet a neten.”
 • 4. FreeSpeechForTheDumb 2013. január 13. 12:31
  „Én szívesen tanulnék fazekasságot, de még annál is szívesebben ötvösséget. Ha valakinek esetleg van ötlete, Szegeden hol lehet ötvösséget/ezüstművességet tanulni (de nem ilyen tessék-lássék tanfolyamra gondoltam, hanem ami tényleg releváns gyakorlati tudást ad!), az legyen szíves, szóljon már nekem. Köszönöm!”
 • 3. Qllancs 2013. január 13. 11:16
  „Már kiment a divatból ez az edény féleség. Itt a műanyag, a rozsdamentes acél ! Ez a cserépedény ..már a múlt !”
 • 2. seheresezade 2013. január 13. 11:11
  „kihal a fazekassag szulofalumban sajnos.Amikor mi en es aToni gyerekeskedtunk a Majolikgyar kornyeken a KIS ZOLI bacsi fazekaskodott,nem is akarhogy a felesege Tehenet tartott(mellesleg,aranyermes tejtermelovolt)megeltek rendesen.Szenasi urral egyidosek vagyunk,nem kellene sirankoznia meg mindeg jol megel(mibol vette a laptopot,autot).Iparitanulot azert nem tart,nehogy eltanuljak tole azt a keveset amit muvezetosege alatt csinalt.A mai fiatalsag ugy mint regen oda megy ahol penz van,Szenasi Uram miert irigyli TOLUK?
  Annak idejen a Merleggyari INASOK vertek a FAZEKASINASOKAT ON is koztuk volt!bocsanatot kerek en voltan agyagoskam.!Udv:KO kiraly.”
 • 1. dodoni 2013. január 13. 09:37
  „Nem csak a fazekasság fog kihalni Hódmezővásárhelyen, hanem a magyar nép is. Ahogy a világból is.

  "azért viszont aggódik, hogy a fiatalokat nem érdekli a fazekasság"

  A fiatalokat, ahogy szüleiket is, már csak a pénz érdekli. Oda rohannak, ahol még van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Operettszínház lép fel Vásárhelyen

Idén három új bérletet árul a vásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ. Tovább olvasom