Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Szent István örökségéről szólt az ünnep Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Csak egy erős állam biztosíthatja az ország fejlődését, de ma Magyarországon az állam nem a problémák megoldásának eszköze, hanem maga a probléma – mondta Navracsics Tibor a vásárhelyi Szent István téri ünnepen.
Csak egy erős állam biztosíthatja az ország fejlődését, de ma Magyarországon az állam nem a problémák megoldásának eszköze, hanem maga a probléma – hangzott el a vásárhelyi Szent István téri ünnepen, ahol Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője mondott ünnepi beszédet. A vásárhelyiek péntek estétől hétfő éjfélig tartó rendezvénysorozattal ünnepelték az államalapítót.

Hétfőn délelőtt 9-kor a Szent István-templomban ünnepi szentmisével kezdődött meg az augusztus 20-i ünnep hivatalos része Vásárhelyen. A misét Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke celebrálta. Ezt követően a Szent István téren kezdődött az államalapító királyunk tiszteletére rendezett városi ünnepség. Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő hangsúlyozta: – Ma azért jöttünk, hogy kimondjuk: nem hagyjuk Szent István emlékét veszni, hiszen élni akarunk Vásárhelyen, Magyarországon, a Kárpát-medencében és Európában. Ma is aktuális a Szent István-i erős állam álma – mondta Vásárhely polgármestere. Aki ironikus éllel sorolta „nagyajólétország" dolgait: ahol színleg szentéletűek a vezetők, dübörög a gazdaság, igazat mondanak éjjel-nappal, nem létezik a pogány rablógazdaság, a közöst megóvták, nem lopták el, mindenki egészséges, igazi demokrácia uralkodik. „Nagyajólétországot" itt vetítik, Magyarországon. Ahhoz, hogy ez a helyzet változzon, meg kell valósítani a mai körülmények között Szent István örök álmát: megteremteni az erős, független, keresztény értékrendű, modern Magyarországot – jelentette ki Lázár.

9970 adag sült keszeget osztottak

Vásárhely Andrássy utcáján, a Jó Étvágyat Kft. sátrában tegnap délután 9970 adag sült keszeget osztottak szét az ünneplők között. Aki élt és mozgott, keszegért állt sorba: a tömeg ötven méter hosszan járult a két asztalhoz. A frissen sült halhoz egy szelet kenyér is járt. Ami a lelki táplálékot illeti, hétfő este operettgála is volt a Kossuth téren, az Emlékpontnál a Crystal együttes koncertje után lemezlovas válogatta a zenéket a fiataloknak. Az Alföldi Galéria udvarában Moliere komédiájára várták a közönséget. Az esti tűzijátékra aztán ismét összegyűlt a város apraja-nagyja.

Navracsics Tibor országgyűlési képviselő, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője ünnepi beszédében szintén az erős állam megteremtésének szükségességét hangsúlyozta. Kiemelte: Szent István ünnepén azzal kell számot vetni, hogyan kezeltük az örökségét, gyarapítottuk-e, vagy zsugorodott a ránk hagyott vagyon.

– Szent István örökségét méltatva nem kerülhetjük meg, hogy a jelen tükrébe nézzünk, milyen állapotban van ma a magyar állam. Magyarország ma gyenge, mert a magyar állam rosszul működik. Nem a problémák megoldásának eszköze, hanem maga a probléma – mondta. Hozzátette: nem az állam rossz, hanem rosszul működtetik. Kormánya ugyan hivatalban van, de nem képes az országnak jövőképet adni. Rombolás, kapkodás, megszorítások, kórházbezárások, vizitdíj – ez ma Magyarország.

Navracsics Tibor úgy vélte, nem a polgárokkal van baj, hiszen ők képesek lennének sikeressé tenni az országot. Sikeres, erős úgy lehet ismét az ország, ha az nemcsak a kiváltságosoknak nyújt előnyöket, de mindenkinek. A frakcióvezető hangsúlyozta: a polgári köztársaság mindenki országa, méltányos közösség lesz, mely nem hagyja magára a rászorulókat.

Az ünnepség záróaktusaként Kiss-Rigó László püspök szentelte meg az új kenyeret, melyet Bán Csaba református lelkész áldott meg. Az ünnepségen közreműködött Trokán Péter színművész, a honvéd fúvószenekar, a városi vegyeskar és a Fandante kamarakórus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyen divatba jött a matrica

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Szűcs család kertjében egyetlen szál parlagfű sem nő, ezt most már… Tovább olvasom