Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Szent Mihály-napi juhászszámadás a vásárhelyi tájházban

Hódmezővásárhely - A Szent Mihály-napi juhászszámadás hagyományát idézték fel szombaton a vásárhelyi Árpád utcai tájházban. A belvárosi panelrengeteg tövében a juhászéletet és a juhászok eszközeit mutatták be, leginkább a kisgyerekek számára.
Meglepetten nézték a gyerekek szombaton délelőtt a vásárhelyi Árpád utcai tájházban, amint Csordás László és Nagy János levetkőzteti a lábbal felfelé akasztott birkát.

– Csak a tányérban találkozunk hússal, vágni pedig a bérházban nem lehet – osztotta meg velünk érdeklődésének okát az egyik édesapa. A bunda közben lekerült az állatról, s a lábak és a farok eltávolítása után azt máris besózták.

A magyaros nadrágba öltözött Ozsváth Gábor néprajzkutató által szervezett számadás a pásztorélet záróaktusát kívánta felidézni. Azt, amikor a Szent György-napkor a legelőre kihajtott állatokat a pásztorok a gazdának visszavitték, s elszámoltak az állatokkal. Az érdeklődők megtudhatták: ezen a napon a pásztorok megvendégelték a gazdákat, bemutatták hangszereiket, szerszámaikat, s felkészültségükről számot is adtak.

A zömében gyerekekből álló látogatókat leginkább az agyagból dimbes-dombossá formázott, kisállatokkal berendezett terepasztalon felépített legelő, illetve a játszóház érdekelte. Ez utóbbiban színes gyapjúszálakat sodorhattak nyakláncnak a bevizezett asztalon. Láthatták a régi eszközöket, így a karikás ostorokat is, amiket kipróbálhattak a felnőttek.

Az érdeklődők megkóstolhatták a bográcsban rotyogó birkapörköltet és a pásztorok másik csemegéjét, a tarhonyás krumplit. A nap fénypontjának a pásztortűzgyújtás számított a környékbeli, távfűtött lakásban élő gyerekek számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelkedik az ivóvízdíj Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Hétfőtől 5,3 százalékkal emelkednek a vásárhelyi lakossági ivóvízdíjak, míg a… Tovább olvasom