Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Szent Mihály napján birka rotyog a bográcsban

Hódmezővásárhely - Közel félszáz komondor, bográcsban rotyogó birkaételek, ízletes dörölyék és más vásárhelyi finomságok, valamint zengő hangú dorombmuzsika várja az érdeklődőket szeptember 29-én, szombaton 10 órától Hódmezővásárhelyen, az Árpád utcai Népművészeti Házban és környékén. Szent Mihály napján színes, vásári sokadalommal és gyerekprogramokkal is készülnek a pásztorok hagyományos elszámoltatásának napjára a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ fesztiválján.
Szeptember 29-e, Szent Mihály arkangyal ünnepe. A hagyomány szerint ő a túlvilágra költöző lélek kísérőtársa, bírája. Szent Mihály napja a gazdasági év fordulója: a Szent György napkor legelőre hajtott állatokat ilyenkor hajtották haza. Ez a nap a pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja is volt, melyet vidám mulatsággal ünnepeltek meg a bérüket megkapó legények. E a nappal kezdődött az ún. kisfarsang ideje, a lakodalmak őszi időszaka, amely Katalin napjáig (november 25-ig) tartott.

A hódmezővásárhelyi tájházban szombaton délelőtt rendezik meg a legnagyobb testű, őshonos pásztorkutyánk, a komondor országos fajtaversenyét. A megméretetésen (hivatalos CAC-verseny) negyven-ötven sajátos szőrzetű kutya és gazdája vonul fel a zsűritagok előtt. A komondort speciális bundája óvja az időjárás viszontagságaitól, nyáron a tűző napsugaraktól, télen a metsző hidegtől. Ezért általában a komondornak nincs szüksége házra, csak egy helyre, ahova elhúzódik a csapadék elől. Az ősidőkben ez a vastag, nemezes szőrtakaró pajzsként védte a kutyák testét akkor is, amikor a nyájat támadó farkasokkal küzdöttek.

A Szent Mihály napi fesztiválon három főzőversenyt is rendeznek: „Mindönt, ami birka" címmel pásztorételeket, a dörölyéket pedig tradicionális vásárhelyi túros és szilvalekváros, illetve egyedi, az ország más tájegységein alkalmazott töltelékekkel, sütve-főzve várnak a szervezők. A Herczeg Mihály emlékversenyre a város hagyományos paraszti ételkultúrájára jellemző „vásárhelyikumokkal" lehet nevezni. Az elkészült finomságokat délután kettő órától tíz tagú zsűri bírálja el és dönt arról, hogy kik lesznek a „fakanalak lovagjai".

A Népművészeti ház tisztaszobájában doromb találkozóra kerül sor, ahol e különleges hangszer szerelmeseinek rendeznek szakmai napot. A lakószobában Tornyai Imre hódmezővásárhelyi amatőr fényképész képeit tekintheti meg a közönség egy interaktív kiállítás keretében. A legkisebbeknek lesz még néptáncbemutató, bábszínház és vásári forgatag, a napot az Ördögfű zenekar koncertje zárja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Foltmozaik-találkozó Mártélyon

Foltmozaik-találkozót tart a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ Tulipán Foltmozaik Klubja szombaton 10 órától Mártélyon. Tovább olvasom