Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Szenti Ferenc a kispályás labdarúgás egyik motorja volt a 90-es években

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi kispályás labdarúgás egyik motorja volt a 90-es években Szenti Ferenc, aki csapatot is indított a bajnokságban. A helyi amatőr ligában újításként bevezették, hogy csak érvényes sportorvosival lehet pályára lépni.
A Teleki utcai kisvendéglő-söröző tulajdonosa, Szenti Ferenc (59) régi fényképeket nézegetve idézi fel a kispályás labdarúgás vásárhelyi hőskorát. A bajnokságot Pálinkó Mihály alapította, rendszeres versenyzési lehetőséget biztosítva ezzel a már szépszámú kispályás csapatnak. 1993-ban Szenti is csatlakozott együttesével, a Teleki Sörözővel, és a B ligába sorolták, de a következő idényt már a legjobbak között kezdhette. Akkor 20–22 gárda szerepelt a pontvadászat két osztályában, később négy ligát működtettek, 40 együttessel. A szabályrendszert és a lebonyolítási rendet több település vette át Vásárhelyről.

Szenti Ferenc a pult és a kupák előtt. A szerző felvétele
Szenti Ferenc a pult és a kupák előtt.
A szerző felvétele

A tavaszi és őszi bajnokság meccseit „anno" az ifjúsági parkban (jelenleg üzletközpont található a helyén) lévő betonon és a stadionban, a teniszpályák helyén kialakított villanyfényes küzdőtéren játszották, a téli kupát a Porcelán-csarnokban, majd a Hódtói Sportcsarnokban. A mérkőzéseket naponta több százan izgulták végig.

Mint egykor

A városi kispályás labdarúgó-bajnokság jelenleg közel 30 csapattal zajlik, három osztályban – tudtuk meg Kiszely Róbert ligaelnöktől. Rendeznek őszi és tavaszi pontvadászatot, valamint téli kupát.

Szenti Ferenc hamarosan ligaelnök lett. Merész újításként bevezették, hogy amatőrség ellenére csak érvényes sportorvosival lehet pályára lépni. Ez rengeteg vitát, komoly konfliktust, értetlenséget szült, sokaknak nem tetszett ez a korlátozás, hisz szabadidejükben, kedvtelésből sportoltak, de idővel elfogadták, és rájöttek, egészségük védelmében határoztak így – emlékezett Szenti egyik legfontosabb döntésükre.

– Nyertünk vásárhelyi bajnokságokat, téli kupát, más városokban rendezett rangos tornákat a Teleki Sörözővel, de a legemlékezetesebb a tiszaszigeti – közölte Szenti csapata sikereit idézve. – Ez nonstop torna, és annak a gárdának, amelyik továbbjut, egyre nehezebb a dolga: hajnali 4 órakor játszottuk a döntőt a szegedi Első Betonnal, győztünk. De a szentesi csarnokavatót is mi nyertük. Nem a sikerekért, a fiúkért, a közösségért volt érdemes csinálni. Nálunk nagyon jó volt a csapatszellem, a srácok űzték-hajtották a csüggedőket, minden meccsen egymásért küzdöttek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmentették frankhiteleseiket: a Csomiép kifizette 5 dolgozója kölcsönét

Egyedülálló módon jutalmazta meg öt kiválóan dolgozó munkatársát a vásárhelyi Csomiép Kft.: a cég kifizette helyettük svájci frankban felvett hitelüket. Tovább olvasom