Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Szép albérlet, rendes lakástulajdonos: van ilyen?

Hódmezővásárhely – A bérlők szempontjából hiába való telefonálgatás, magyarázkodás, alább adott elvárások, míg a lakástulajdonosokéból lelakott lakás, felhalmozott rezsitartozás, felszívódó lakók. Az albérlethelyzetet vizsgáltuk Hódmezővásárhelyen.
„Elmehet a francba a két gyerekével, de az én lakásomba biztos nem költözik be!" – meséli szomorúan Jakab Erika, aki kiadó ingatlant keres Vásárhelyen, hogy voltak olyan tulajdonosok, akik ismeretlenül ilyen mondatokkal illették őt. – Abszolút intoleránsak, kötekedők és számon kérnek mindenért! – folytatja felháborodva monológját azokról a lakástulajdonosokról, akik irreális elvárásokat támasztanak jövendőbeli lakóikkal szemben.

Erika egy két gyermekes, egyedülálló családanya, akinek szó szerint eladták a feje felől a lakást, amit bérelt így hamar új után kell néznie. A városban nagyon nehéz hamar, jó albérletet találni.

Nehéz megfelelőt találni. Illusztráció: delmagyar.hu
Nehéz megfelelőt találni. Illusztráció: delmagyar.hu


– Egy héten körülbelül 10–15 lakás iránt érdeklődöm. Akad olyan is hirdető is, akit már többször is felhívtam, mert ahogy telik az idő, úgy adok alább az elvárásaimból – mondja Erika, akivel éppen egy belvárosi lakást indulunk megnézni. A tulajdonos unott arccal fogad bennünket, gyorsan elhadarja a tudnivalókat. – Harmincötezer, közös költség hét és fél, háziállat, dohányzás tilos. A lépcsőn felérve meglepő látvány tárul elénk; a bútorozottnak hirdetett lakásban mindössze egy ágy és egy asztal árválkodik, beljebb lépve látjuk, hogy az üveg ki van törve. – Azt meg fogja csináltatni? – mutat Erika az ablakra, de a tulajdonos csak a fejét rázza. – Saját költségen beüvegeztetheti, ha nagyon akarja – mondja, majd után sietve távozunk.

– És ez még jól néz ki – teszi hozzá a látottakhoz Erika – A legfelháborítóbb az, hogy milyen durva hangnemet is megengednek maguknak. Van két kisfiam, sokszor megkaptam már, hogy a gyerekek biztosan mindig betegek én meg otthon ülök velük, és így nem fogom majd tudni fizetni a lakbért. Tízből nyolc alkalommal szó szerint megtiltják, hogy feljöjjön oda bárkit is, tehát magánélete sem lehet az embernek – közli dühösen.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Nem egyszerű szép állapotú albérletet és még nehezebb rendes lakástulajdonost találni, de nem lehetetlen. Joó Csilla néhány napja megnézett egy lakást, kis idő múlva lerakta a foglalót, következő héten már beköltözött. Fontos tudni, hogy a tulajnak joga van előleget kérni – ezt hívják kauciónak – általában egy vagy két havit szeretnének kapni. Erre azért van szükség, mert ha egy bérlő lelép fizetés nélkül, vagy kárt okoz, ezt az összeget vissza tudják tartani, vagy fedezni tudják az elmaradásokat.

– Becsaptak már, ráadásul nem is egyszer – kesereg Kovács Gábor, aki több éve adja ki örökölt garzonját. Egyszer megenyhültem egy fiatal kismama iránt, csak 19 éves volt és nagyon könyörgött. Nem kértem tőle előleget, aztán három hónap múlva csak lestem a felhalmozódott közüzemi számlák láttán. A helyet teljesen lelakta, leöntötte valamivel a falat, eltörte a csillárt, ellopta az edényeket és még sorolhatnám.

Egy korrektül megírt bérleti szerződés mentőöv lehet, és védi a szerződő felek érdekeit. Beleírhatunk kiegészítéseket, kitérhetünk például a kisállatok, vagy egyedi kérések, átalakítások kérdésére is, így előre minden tisztázva lesz. Fontos, hogy a rezsi összege, befizetése, az óraállások mindkét oldalról vezetve legyenek, így a jövőbeli viták is elkerülhetők.

Olvasóink írták

 • 20. queenmargareth1 2013. október 30. 16:47
  „19 dobti: másfél szobára 45-öt is elkérnek, de az igényesebb.A nagyon szépek 50-től kezdődnek.a két hónap kaució a minimum.Hát igen a fiatalok jobban járnak, ha hitelt vesznek fel (35 alatt) és fizetik saját maguknak, de a nullára nem adnak hitelt, ugye...
  Retek utca 35 rezsivel fél szoba és én fertőtlenítettem ki, mert azt állították kitakarították, mert meghalt a tulaj-hát nem, de én elhittem.Abban az ágyban kellett feküdnöm, amiben lehet, hogy meghalt.Két havi kaucióval persze.Ők azonnal kifestették maguknak a szobákat, csak az "enyém " maradt mocskos.Félelmetes volt.Szóval kifizettem, ki is takarítottam mindent és 3 hét után nekem kellett menekülni, mert azt is utólag mondták, hogy egy állandóan részeg lakástulajjal fogok ott lakni.Ami így volt felvezetve:néha itt alszik:)Amikor elmentem:közölte leviszi az árát, hogy milyen kedves volt...”
 • 19. dobti 2013. október 30. 14:47
  „Ismerős a helyzet, mi is albérletet keresünk párommal, de olyan putrikat kínálnak aranyáron, hogy csak pislogni szoktunk. Tehetősebb vállalkozó felveszi a lakáshitelt, majd kifizetteti a fiatal albérletet keresőkkel. Ami a bútorozást illeti, az esetek többségében a lomtalanításkor kirakott 20-30 éves összetákolt ágy és asztal, esetleg szekrény, és ezért kér 1-1,5 szobára 30-40 ezret meg 2 hónap kauciót. Lassan jobban jár az ember ha hitelt vesz fel hosszú futamidővel, és inkább oda fizet mint az ilyen szélhámosoknak.
  Úgy hogy pont ide pont oda biztos mindenkinek igaza van.”
 • 18. queenmargareth1 2013. október 29. 12:56
  „17, kedves géza, ha már ön is a magyar nevemet használja, én milliószor kértem, hogy ne becézzék, mert utálom.
  Attól még elhiszem!Mert ma is olyanokat olvastam, hogy bármit elhiszek!”
 • 17. geza 2013. október 29. 08:58
  „#11 Margitka.
  Elhiheti, hogy semmi nem védi a bérbeadót....
  Amúgy maga is írja -én is írtam- lehet bíróságra járni, de évekig tart amíg ki tudja rakni az illetőt. Addigra ha szerencséje van akkor a lakás úgy néz ki mint az a bizonyos Hunyadi téri lakás...”
 • 16. zorka 2013. október 28. 22:04
  „15. Fatboy35 2013.10.28. 21:48

  Vagy nem...Az ismerősöm végső elkeseredésében pont ezt csinálta,mire a "kedves" nem fizető bérlő kihívta rájuk a rendőröket és bevitték őket.Persze biztos van olyan bérlő is,akinél ez beválik.”
 • 15. Fatboy35 2013. október 28. 21:48
  „Néhány jó barát segítségével minden problémás nemfizető bérlőt gyorsan kilehet pakolni.Ismerősömnél történt,eleinte megszánta a haladékot kérő bérlőjét de miután 3. hónapot sem tudta (vagy nem akarta) fizetni megkérte mielőbb távozzon a lakásból.Egy hetet adott de semmi nem történt.Egy este megjelent négy haverjával, és láss csodát a bérlő gyorsan pakolni kezdett fél órán belül elhúzott.”
 • 14. állatbarát3 2013. október 28. 20:00
  „11. queenmargareth1 2013.10.28. 15:57
  Saját tapasztalatom : már több éve végrehajtás alatt van a kedves bérlő, de semmi több. Ebből nem lesz már pénz soha.”
 • 13. queenmargareth1 2013. október 28. 17:11
  „12.hát, ha egy megkötött szerződést hivatalos tanúkkal stb megkötnek, akkor nem hiszem, hogy nem lehet felelősségre vonni.Ha igen, tehát olyan bérleti szerződést kötöttek és mégsem ér semmit, akkor baromi nagy baj van a jogrendszerben is...illetve akkor ne követeljék azt, hogy adózzanak becsületesen.”
 • 12. AN 2013. október 28. 16:43
  „#11 margareth1,
  hiába van szerződés, bármilyen részletes, a bérlőn általában semmit sem lehet behajtani, mert nincs semmije. Ráadásul, mire a bíróság itéletet hoz, addigra a lakásnak annyi, a kifizetetlen számlák meg tönkreteszik a bérbeadót.”
 • 11. queenmargareth1 2013. október 28. 15:57
  „9. geza 2013.10.28. 08:55 ez nem igaz, hogy a bérlőt nem védi semmi.Utána kell járni, mert ismerősömék olyan szerződést kötöttek, hogy bíróságra is mehetnek az üggyel, ha gond lenne.Nézzetek utána!”
 • 10. rózsakert 2013. október 28. 14:26
  „9. geza 2013.10.28. 08:55

  sajna ott a pont.”
 • 9. geza 2013. október 28. 08:55
  „Sajnos a bérbe adót semmi nem védi...Hiába ír szerződést. Nincs joga a saját lakásába bemenni.
  Ha az illető nem fizet és pl eladja a bútorokat, semmit nem tehet. Még neki kell keresni az albérlőnek megfelelő lakást!!
  Ha nem akar költözni akkor kényszer kilakoltatást kell kérvényezni mely akár több év lehet mire jogerőre lép.”
 • 8. mivan? 2013. október 28. 08:31
  „3. Majd ha az ország elöljárói jó példát mutatnak, akkor....”
 • 7. queenmargareth1 2013. október 28. 07:03
  „6. Tévedsz, Szegeden nagyon ritka az egy havi kaució. Nagyon sok helyen 2 vagy 3! havi a kaució, ugye, mert igényes szép lakásról írunk itt.”
 • 6. majzik 2013. október 27. 19:58
  „3. Qllancs 2013.10.26. 17:34
  Hülye vagy !
  16 %-os probléma !
  Te fizeted !

  Természetesen albérlet + 16 % NAV, + költségek , egy -két hónap kaució !
  Ez így működik Budapesten !

  Szegeden - egy hónap a kaució !
  Ennyi !”
 • 5. állatbarát3 2013. október 27. 11:11
  „Szerintetek nagyon sok lakástulajdonos miért ilyen? Bizonyára vannak "jó" tapasztalatai.

  A korrektül megírt bérleti szerződéssel pedig elmehet a francba a tulaj,mert ha igaza is van, akkor sem lát pénzt,nincs miből levonni,behajtani, stb.”
 • 4. queenmargareth1 2013. október 27. 08:37
  „3, kösz”
 • 3. Qllancs 2013. október 26. 17:34
  „Gondolom mindenki be is vallja a NAV felé, és adót is fizet érte ! ugye ???
  Most már nem kell albérletet ki venni ! itt az új törvény !
  Tegnap elfodadta a Parlament !
  Szociális alapon, alanyi jogon jár MINDENKINEK a lakhatás. A hitelesektől megvett , v. állami lakásokat a Nemzeti Eszközkezelőnél kell kérni ! Rászorultsági alapon megy. Hajléktalan, sok gyerekes ..stb. kérheti. 2..400.- / ft m2. áron. Komfortól függ.”
 • 2. szerénke23 2013. október 26. 15:17
  „Sajnos nekem is sikerült kifogni "rossz"főbérlőket.A lakásba bejártak ha nem tartozkodtunk otthon.Beleszoltak a magán életünkbe,stb...Most olyat találtunk aki korrekt ,minden téren.Persze ez kölcsönös.”
 • 1. queenmargareth1 2013. október 26. 08:31
  „én aki nagy albérletező voltam, mert több helyen éltem azt kell mondjam ez nagyon ritka!Szerencse kell hozzá!
  és az meg még rosszabb, ha szegény anya két gyermekével keres...szinte lehetetlen.Jóindulatú ember kell hozzá, ami igen kevés albérlet kiadók körében, de egyet ismerek:)csak már kiadta...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

175 új munkahely Hódmezővásárhelyen

125, zömében (75) megváltozott munkaképességű foglalkoztatásával indul Vásárhelyen a szegedi kötöttárugyártással foglalkozó SZEFO Zrt. új fióktelepe, amelyet pénteken avattak fel. Tovább olvasom