Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Szeptembertől négy szakközépiskola egyesül Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Szakmai és gazdaságossági okokkal indokolják a döntéshozók négy szakközépiskola összevonását Vásárhelyen. A közgyűlési döntés értelmében szeptember 1-jével hozzák létre a városi szakképző központot. 100 milliós megtakarítást remélnek az integrációtól.
Szakmai és gazdaságossági okokkal indokolják a döntéshozók négy szakközépiskola összevonását Vásárhelyen. A közgyűlési döntés értelmében szeptember 1-jével hozzák létre a városi szakképző központot. Az integráció elbocsátásokkal járhat: a pedagóguslétszám 5-10, a technikai létszám 30-40 százalékkal csökkenhet.

Vásárhelyen az idei tanévre megszüntették az általános iskolákban a szegregált oktatást, a halmozottan hátrányos helyzetű diákok megkülönböztetését. Ma már a korábbi tizeneggyel szemben öt iskolában oktatnak. A pedagógusok, a szülők és a gyerekek is elfogadták az új rendszert.

Az Eötvös József Szakközépiskola is része lesz a szakképző központnak Vásárhelyen.
Fotó: Karnok Csaba

A legújabb integráció a város szakközépiskoláit érinti, de ezt szakmai és gazdaságossági okokkal indokolják a döntéshozók. A közgyűlési döntés értelmében szeptember 1-jével létrehozzák a városi szakképző központot, amelyben az Eötvös József Szakközépiskola, a Gregus Máté Műszaki, Mezőgazdasági Szakközépiskola, a Kalmár Zsigmond Ipari Szakiskola és Szakközépiskola, valamint a Corvin Mátyás Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola egyesül. Az összevont négy iskolában mintegy 3200 diák tanul majd.

Menetrend

A forgatókönyv, a megvalósítási ütemterv szerint – a jogszabályokban foglalt egyeztetési kötelezettségeknek eleget téve – áprilisra kialakul a júliustól hatályba lépő új intézményi alapító okirat, majd májusban elkészül a pedagógiai program. A júniusi közgyűlés bízza meg, nevezi ki az új intézményvezetőt, főigazgatót; a júliusi közgyűlésen pedig döntenek a változásokkal együtt járó létszámcsökkentés mértékéről.

– Ez kötelező, és a város érdekei is ezt a lépést diktálják a Térségi Integrált Szakképző Központok (TISZK) létrehozásával, azzal párhuzamosan – fogalmazott Tóthné Kecskeméti Katalin önkormányzati képviselő, az oktatási, ifjúsági és sportbizottság elnöke. – Szakképző intézeteink összevonásával térségi szinten is jelentős tényezővé váló intézmény alakulhat ki. Megszüntethetők a párhuzamosságok, képzéseket menthetünk meg, ellenkező esetben ezeket – esetleg iskolákat is – elveszíthetné Vásárhely. A pedagógusok tudását a csatlakozó iskolák mindegyikében hasznosíthatjuk, javulhat az oktatás minősége, hatékonysága és a pályázatokon az érdekérvényesítő képesség. Hogy milyen osztályokat kell indítani, az ezt követően, a továbbtanulási jelentkezésekből derül ki – hangsúlyozta a bizottsági elnök.

Az elképzelések szerint a városi integrált szakképző központot főigazgató irányítaná, a pénzügyi-gazdasági ügyeket a polgármesteri hivatal közgazdasági irodája, az ott erre a feladatra megalakuló csoport intézi. A pedagóguslétszám várhatóan 5-10, a gazdasági, adminisztratív, technikai állomány 30-40 százalékkal csökkenhet – mondta Tóthné –, de erről majd a közgyűlés dönt. A négy iskolában jelenleg a pedagóguslétszám 240, a technikai létszám pedig 61. A négy iskola összes telephelye közül az Andrássy utcai épület lesz az egyetlen, amelyben az oktatás megszűnik, a mezőgazdasági képzés átköltözik a Kaszap utcába, két gimnáziumi osztály átkerül a Németh László Gimnázium és Általános Iskolába. Az összevonással a költségmegtakarítás évi százmillió forintra becsülhető.

Olvasóink írták

 • 12. kérdemén 2008. március 27. 13:35
  „Centralizáció, párhuzamosságok megszüntetése:
  a diákok/tanarak vándorolni fognak a városban - az informatika órákat a "Gregusban" a testnevelést az Eötvösben, a csibészséget a Kalmárban tanítják? bocsi! :)”
 • 11. pederzoli 2008. március 10. 07:25
  „Freethinker,milyen vétójogról beszélsz ?! Miért kellett vakon elfogadni a Lisszaboni Egyezményt,miért ment át csont nélkül Románia csatlakozása úgy,hogy továbbra is magyarellenesek??? A hozzád hasonló "szabadon gondolkodó" liberálisokkal van itt a gond. De idézhetek klasszikussá vált bonmot-okat is a pápai gyerektől. Lárifári hogy is van ez a hazug országos dolog ?”
 • 10. Freethinker 2008. március 09. 15:28
  „Én sem nem egyik vezetőt, sem nem a kormányt nem védem kedves Dongó, csak annyit írtam kiderülhet, ez egy jó húzás (mivel még fél éve üzemel pár helyen az országban, gondolom egy tanévet meg kell várni), bár előzetes vélemények persze lehetnek.

  Az EU-t sem gondolom kizárólagosan magyar szempontból jónak vagy rossznak (és Csongrád, Hmvhely szempontjából meg nagyon nem jó tervek vannak, ami a mezőgazdaságot illeti), de ezért nem Brüsszelt kell hibáztatni. Ha úgy tetszik egy protekcionista magyar kormánnyal kifoghatná az ország a szelet a vitorlából, hogy mást ne mondjak, EU-n kívül élve nem jutnánk hozzá az elvileg lehivható 8 ezer milliárdhoz, amit a nettó befizetők (pl. GER,FRA) pénzéből kapunk. Jó mondjuk az is igaz, hogy az elején pl. mi is nettó befizetők voltunk. De az, hogy lényegében minden egyes tagállamnak vétójoga van védelmet is adhat, és pl. a mezőgazdaság ügyében össze lehet állni a hasonló agrárországokkal, pl. Fra.országgal.”
 • 9. Dongó 2008. március 09. 06:28
  „Egy frászt kötelező! Csak úgy van lenyomva az érintettek torkán.
  Kiváncsi volnák arra, ha te is tanítanál vagy dolgoznál valamelyik iskolába, és lapátra tennének, így védenéd a kis diktátort? Az EU meg le van sajnálva. Te csak azt hiszed, hogy Mi kellünk az EU-nak. Kellünk szemétládának, rabszolgának, szemétügy, rádioaktív hulladék, narancsszedés. Csak kezd el mérlegelni az eddigieket: hány pont volt a magyaroknak jó, hány rossz. Ipar, mezőgazdaság, egészségügy, oktatás. Kérdezd az egyszerű embert. Nyugott lehetsz LJ nem ezekbe az iskolákba íratja be csemetéjét. Valahogy mindig úgy fordul, ha bejön a dolog, akkor LJ a kitaláló, ha nem, ráfogjuk a helyzetre, a kormányra, ... st. Nem védem a kormányt!!! Ilyen oktatási miniszter (pártitkár elvtárs) csak kárt okoz, okozott az elődeivel együtt. Igen siratjuk a gyerekeinket. Nézd Hollandiát, ott már ez megbukott.”
 • 8. Freethinker 2008. március 08. 22:23
  „Mielőtt síratnátok a gyerekeket, kiderülhet, az egész csak az ő javukra válik. pl. Miskolcon fél éve történt az összevonás. (ha figyelmesen olvassátok a cikkeket: kötelező az összevonás, tehát nem Lázár személyes döntése miatt történik).
  A miskolci példánál maradva, a szakképzős alapintézmények megmaradtak, csak kaptak egy központot, + 1.5 milliárdnyi főleg uniós pénzt ehhez. EU-s történet az egész, amivel tényleg jól járunk, járnak a diákok. számos új terem, műhely stb. az meg hogy fogynak a gyerekek és ezzel együtt tanárokat kell elbocsátani, manapság mindennapos.”
 • 7. FossiL 2008. március 07. 16:43
  „Ezúton tisztelettel elnézést kérek a LUFItól a belé töltött szarért! :)”
 • 6. Vásárhelyi 2008. március 07. 06:13
  „Mit höbörögnek a hölgyek-urak? Hiszen 200 milliót fogunk elkölteni az "igen nyereséges" EMLÉKPONTRA. Ez most a fontos nem a gyerekeink tanulása. Hollandiában már jól megbukott a centralizáció, de ha ott is a kis diktátor irányította volna, bizonyos, hogy sikeres lenne. Az, hogy hány tanár, alkalmazott kerül az utcára most nem lényeges.
  Fossil-nak, ne sértegesd a lufit, nem ő tehet róla, hogy rossz kezekbe került.”
 • 5. FossiL 2008. március 06. 15:59
  „Az a lázár-lufi egy szarral telt zsák, jó nagy árnyékot vet a városra, kipukkan, terít mindent, marad nekünk a szar adósság formájában...”
 • 4. Madárka 2008. március 06. 14:23
  „Van a megyében már néhány hely, ahol az ilyen jellegű iskola-összevonásoknak akad bőven - negatív - tapasztalata. Viccnek igaza van, a nagy rongyrázást valahol meg kell spórolni, ha meg az egész rosszul sül el, rá lehet kenni a kormányra (nem a közgyűlésre, amelyik a döntést meghozza). De a Lázár-lufi egyszer majd csak kipukkan!”
 • 3. félnótás 2008. március 06. 09:05
  „Gábor1!
  Miért? Komoly pénzügyi bajok lehetnek és a tüzet oltani kell.
  Szakmailag nem indokolható egy "öszvér" iskola. Nincs hatástanulmány, nincs kidolgozva, sok a bizonytalansági tényező.
  De pénzt lehet spórolni, ami máshol esetleg elfolyt, és ez most fontos. Az előremenetel, az eredményesség szempontjából felállítanak egy stoptáblát. Nincs kapcsolat a munkaerőpiaccal, nem tudni mit vár el, de nem is tudhatja mit várjon.
  De a városnak most a talponmaradás a célja. A helyzet kialakulása, a miértek, most nem napirend.”
 • 2. vicc 2008. március 06. 09:02
  „És 1 miliárdért baromság !
  gratuláció !
  és közbe igen igen igen 3 szor is igen !
  Tessék mondani , ugyan az a város ? , ugyan az a vezetés ?
  Mert ha az akkor fel kell írni a polgármester autójára : Nó gerinc Nó elkötelezettség Nó para !
  Csak így tovább !”
 • 1. Gábor1 2008. március 06. 06:14
  „Ezt a nemzetrontó politikát. Tessék, lehet menni tüntetni az utcára a gyereksereggel, lehet a padhoz láncolni magunkat.

  Vajon itt miért nem lesz ilyen?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ifjúsági polgárőrök Mindszenten

Mindszent - A mindszenti Polgárőr Egyesület tagjai tavaly 6951 társadalmi órát dolgoztak és 7768… Tovább olvasom